Evenimente

„Poezia mă prezintă şi mă reprezintă.” La o cafea cu Anișoara Cotovan, poetă la-nceput de cale

„Poezia mă prezintă şi mă reprezintă.” La o cafea cu Anișoara Cotovan, poetă la-nceput de cale

Trăim vremuri în care interesul pentru poezie a scăzut dramatic. Majoritatea oamenilor acestui secol zbuciumat se agită continuu în goană după aspectele materiale ale vieții.

Cu toate acestea, continuă să ne bucure apariţia unor poeți tineri și valoroși, care găsesc timp şi inspiraţie să-și urmeze chemarea spirituală. Printre ei – şi Anișoara Cotovan, tânăra născută în anul 2002, originară din satul Dâșcova, comuna Puțintei, actualmente studentă în anul II la Colegiul „Vasile Lupu” din Orhei, care și-a lansat recent prima plachetă de versuri. 

Eu am cunoscut-o la „Teatru la microfon cu Constanța Târțău”, activitate desfăşurată de Biblioteca Publică Raională „Alexandru Donici” din Orhei. M-au fascinat ochii ei mari căprui și privirile ștrengărești, încrederea în sine și sinceritatea. Refugiul ei sunt poezia, muzica și lectura. Prin poezie Ea trăiește și reușește să-și exteriorizeze lumea interioară, să bucure colegii din preajmă, care pun valoare pe poeziile scrise din inimă și cu inima. Mereu aspiră spre puritate spirituală, spre frumos și sublim, spre o identificare cu Universul. Ea caută hotarul dintre bine și rău, dintre înnourat și senin, lumină și întuneric, exterior și interior, frumos și… urât. 

Poezia Anișoarei Cotovan marchează o simfonie de cuvinte care au avantajul de-a fi punctuale, de-a acapara mai rapid o realitate, o stare de spirit și o latură morală. Ea crede, că moartea nu va schimba structura lumii, dar răul se lasă mai greu urnit din sufletele omenești, mai dificil de-a fi schimbat în bine. 

În discuție cu poeta am aflat când și cum şi-a descoperit pasiunea pentru scris, ce înseamnă pentru ea poezia, ce sau cine o inspiră. 

Anişoara mărturiseşte că i-a plăcut de mică să scrie. Ţinea un jurnal, în care nota cele mai memorabile momente, visele și doleanțele ei cele mai fierbinți.

– Simt că m-am născut cu poezia-n sânge. Ea mă prezintă și mă reprezintă într-un mod frumos și armonios de a spune ce sensibilizez. Pentru mine dorul, dragostea, tristețea, melancolia, nostalgia  și absolut tot ce mă-nconjoară iau o formă mai intensă și mai fermecător conturată când sunt redate în vers. Inspirația frecvent o constituie starea mea de spirit, poveștile celor care mă-nconjoară, natura, dragostea în toate formele ei, libertatea mea în zborul de a gândi, a vedea, a auzi și a reda tot ceea ce trăiesc la moment, a marcat Anișoara Cotovan.

Cu certitudine, poeziile-i sunt scrise cu pasiune, deoarece nu se subordonează și nici nu creează la comandă. Ele conțin un apel poetic pe măsură și tematică. Versurile-i sunt pline de căldură interioară, amintiri dulci ale copilăriei cu mamă, cu tată și frate, cu clipe de mândrie, dar şi de întristare pentru neam și istorie… Dragostea își regăsește în spațiul ei lăuntric chipu-i melancolic, suav, mereu spiritualizat, alteori o dragoste nouă și neîmplinită, cu dezamăgiri.

Dăruirea de sine și sinceritatea ei plină de inocență i-au deschis ușile către lumea frumosului. Fiecare vers evocă o stare impresionantă de spirit, prin ele reușește să deschidă noi orizonturi spirituale, prin care explorează starea de neliniște, de așteptare, uneori încoronată cu-n final clar și obișnuit. Paradigma Anișoarei este spiritul lui Orfeu, care covârșea prin iubire și cântec ura lumii și a cărui liră slujea oamenilor oracol. Ea conturează-n poeziile „Sunt Liber”,  „N-ai timp…”, „Frunzele” natura ezoterică a ființei sale, a cărei configurație o percepe și în poeziile „Eu”, „Oamenii”, „Ne merităm destinul”. 

Revigoratoare sufletește, redeșteaptă în simțirea fiecăruia dintre semeni spiritul reînnoirii. Cine oare nu ar fi fost pătruns lăuntric de gingășia și candoarea versurilor care definesc sinceritatea, tandrețea, bunătatea? Cu fiecare poezie parcursă într-o uimitoare revelație produsă asupra propriei percepții, Anișoara Cotovan își dezvăluie un univers poetic aparte, plin de feminitate, puritate morală, virtute, inocență și vis, care sunt gata să înfrunte cu noblețe și umanism toate nuanțele stării trăirilor sale. Așa am descoperit-o în poeziile „Rolul principal”, „Clepsidra vieții”, „Dac-aș trăi pe malul mării”, „Moldova”, „Mama”, „Rugă pentru Tata” și „Dorul”, căci „E frumos a scrie versuri,/ Arta frica-mi înconjoară/ Și transformă în cuvinte/ Nostalgiile-mi de seară…”.

O multitudine de clipe dezvăluitoare ale propriei sale vieți mi-au trezit firescul biografiei autoarei. Scrisul pentru ea nu desemnează doar o vocație, dar și o misiune sacră de a copleși, a impresiona prin virtuozitatea limbajului, prin forța expresivității lirice, prin felul de a gândi și modul de exprimare a gândului. Sunt convinsă – creația literară a Anișoarei Cotovan va fi apreciată pe bună dreptate de cititor. 

Personal, mă simt împlinită că am reușit să descopăr, ba mai mult, să apreciez creația acestei tinere poete, spiritul libertății ei, care încă nu a atins Everestul lăuntric, dar mereu se-nalță spre el. Îi urez realizări în ascensiune.

poezia ma prezinta si ma reprezinta min

În imagine: Anişoara Cotovan

Frunzele

Nu dansați pe lângă mine,

Frunze mii pierdute-n zare,

Că mă înecați în gânduri

Şi în amintiri murdare.

Nu am eu eternul vostru,

Cum nu-l are nimeni altul,

Sunt un muritor de rând,

Ce zadarnic bat asfaltul.

Pur și simplu prea a naibii

Adevărul ăsta doare,

Că mizeria din oameni

Calcă farmecu-n picioare.

Nu ne mai foșniți pe strada,

Obosind a voastre buze,

Oamenii n-ar să v-auda –

Au urechile confuze.

Am să mă opresc din scris,

Că mi-ați ruginit condeiul

Și cu frumusețea voastră

Mi-ași îmbătrânit și teiul!

Şi iertați-mi imprudența,

Prea multe mărturisesc:

Jur, să stau în astă lume

Doar pentru că vă iubesc!

  Ludmila Botnariuc,  

BPR „A. Donici”,  Orhei   

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker