Politic

Raionul Şoldăneşti încă rămâne în zona roşie

În raionul Şoldăneşti rezultatele alegerilor prezidenţiale din turul II se deosebesc de cele din turul I doar din punct de vedere cantitativ: pe 15 noiembrie prezenţa la vot a fost cu peste o mie de alegători mai mare decât pe 01 noiembrie.

Sub aspect calitativ – aceeaşi situaţie: Igor Dodon a fost susţinut de 8180 de alegători, Maia Sandu – de 7149 participanţi la scrutin. Astfel, raionul Şoldăneşti, alături de Dubăsari, sunt unicele raioane din regiunea de centru a republicii care au mai rămas în zona electorală roşie. Asta în situaţia când, după primul tur, mai multe raioane au migrat în zona galbenă.

În opinia câtorva lideri de opinie din raion, situaţia poate fi explicată dacă se ia în calcul configuraţia administraţiilor publice locale din teritoriu. A doua legislatură raionul este guvernat de democraţi, avându-i ca parteneri pe comunişti/socialişti.

Reprezentanţii acestor formaţiuni şi în prezent deţin majoritatea în Consiliul Raional, dar şi în autorităţile locale. De exemplu, PDM are 11 primari şi 105 consilieri, PSRM – 5 primari şi 52 de consilieri locali. PDM controlează prin oamenii săi 10 consilii locale, PSRM – trei consilii din cele 23 existente în raion, iar blocul ACUM – doar 1 consiliu.

Potrivit observatorilor „Promo-LEX” şi celor din partea concurenţilor electorali, alegerile din 15 noiembrie s-au desfăşurat în raion organizat şi fără excese. Doar la secţia de votare din s. Poiana la intrare nu se efectua termometria, alegătorii nu-şi dezinfectau mâinile, iar membrii biroului electoral nu respectau distanța socială. 

De asemenea, la intrarea în secţia de votare din s. Mihuleni, primărie cu cei mai puţini cetăţeni, în jurul orei 11.30, două grupe de câte 4-5 persoane îndemnau alegătorii să voteze pentru un candidat anume. Ulterior, un observator a văzut cum două persoane au primit câte 400 de lei în bancnote de 200 de lei. Când observatorul a încercat să se apropie de respectivii, aceştea s-au grăbit să plece.

Activistul civic Ion Ghilaşcu din Cotiujenii Mari ne-a comunicat cu mândrie că în această comună, cu patru secţii de votare, pe 15 noiembrie au ieşit să-şi exercite dreptul şi obligaţiunea de cetăţean jumătate din alegătorii înscrişi pe liste. 700 de cetăţeni, care constituie 52% din participanţii la scrutin, au votat cu Maia Sandu. Şi la Cotiujenii Mari lumea a început să se deștepte, menţionează Ion Ghilaşcu. 

Victor Sofroni

Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker