Politic

Raionul Şoldăneşti încă rămâne în zona roşie

În raionul Şoldăneşti rezultatele alegerilor prezidenţiale din turul II se deosebesc de cele din turul I doar din punct de vedere cantitativ: pe 15 noiembrie prezenţa la vot a fost cu peste o mie de alegători mai mare decât pe 01 noiembrie.

Sub aspect calitativ – aceeaşi situaţie: Igor Dodon a fost susţinut de 8180 de alegători, Maia Sandu – de 7149 participanţi la scrutin. Astfel, raionul Şoldăneşti, alături de Dubăsari, sunt unicele raioane din regiunea de centru a republicii care au mai rămas în zona electorală roşie. Asta în situaţia când, după primul tur, mai multe raioane au migrat în zona galbenă.

În opinia câtorva lideri de opinie din raion, situaţia poate fi explicată dacă se ia în calcul configuraţia administraţiilor publice locale din teritoriu. A doua legislatură raionul este guvernat de democraţi, avându-i ca parteneri pe comunişti/socialişti.

Reprezentanţii acestor formaţiuni şi în prezent deţin majoritatea în Consiliul Raional, dar şi în autorităţile locale. De exemplu, PDM are 11 primari şi 105 consilieri, PSRM – 5 primari şi 52 de consilieri locali. PDM controlează prin oamenii săi 10 consilii locale, PSRM – trei consilii din cele 23 existente în raion, iar blocul ACUM – doar 1 consiliu.

Potrivit observatorilor „Promo-LEX” şi celor din partea concurenţilor electorali, alegerile din 15 noiembrie s-au desfăşurat în raion organizat şi fără excese. Doar la secţia de votare din s. Poiana la intrare nu se efectua termometria, alegătorii nu-şi dezinfectau mâinile, iar membrii biroului electoral nu respectau distanța socială. 

De asemenea, la intrarea în secţia de votare din s. Mihuleni, primărie cu cei mai puţini cetăţeni, în jurul orei 11.30, două grupe de câte 4-5 persoane îndemnau alegătorii să voteze pentru un candidat anume. Ulterior, un observator a văzut cum două persoane au primit câte 400 de lei în bancnote de 200 de lei. Când observatorul a încercat să se apropie de respectivii, aceştea s-au grăbit să plece.

Activistul civic Ion Ghilaşcu din Cotiujenii Mari ne-a comunicat cu mândrie că în această comună, cu patru secţii de votare, pe 15 noiembrie au ieşit să-şi exercite dreptul şi obligaţiunea de cetăţean jumătate din alegătorii înscrişi pe liste. 700 de cetăţeni, care constituie 52% din participanţii la scrutin, au votat cu Maia Sandu. Şi la Cotiujenii Mari lumea a început să se deștepte, menţionează Ion Ghilaşcu. 

Victor Sofroni

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker