OrheiPolitic

În turul II, orheienii au votat cu rațiunea, nu cu stomacul

Duminică dimineaţă, rețelele sociale au dat prima noutate incitantă: Orheiul a fost inundat de afișe verzi-roșii (culorile Partidului Șor, altele decât cele ale drapelului raionului), care înștiințau că ”Orheiul stă acasă” și ”Orheiul nu participă la turul II”. 

Împreună cu Ion Codreanu, ex-consilier municipal, custodele neoficial al simbolurilor românismului la Orhei, care are grijă permanent să înnoiască pangilicile tricolore de la monumente și cimitirele militare din Tabăra, Mana și Neculaieuca, mergem pe la secţiile de votare.  

Ion, pe care l-am întâlnit în stradă şi l-am întrebat care e starea de spirit în oraş, mi-a spus că, cete de activiste ale Partidului Şor, se străduiau de dimineaţă să convingă cetăţenii întâlniţi în cale să nu meargă la votare, dar s-au mai potolit, fiindcă a intervenit poliția. În schimb s-au activizat alegătorii. De la ora 10 până la 12 ritmul participării la votare s-a dublat şi în municipiu, și în raion.

Potrivit hărţii interactive a CEC, la ora 12 în raionul Orhei îşi exercitase dreptul la vot cca 17% din cei înscrişi în liste sau 16926 de persoane. În preajma secției de votare amplasată în gimnaziul nr. 6 am văzut o ceată de activiste şoriste. Observându-l pe Ion, acestea s-au dosit după zidul unei alimentare. Proprietara alimentarei ne-a explicat mecanismul de activitate a grupului:  

”Sunt două așa-numite șefe de mahala, care organizează procesul de atragere a alegătorilor, în special pensionari, le oferă carduri pentru magazinele și farmaciile sociale ca să voteze ulterior anume cu Partidul Șor, iar dacă este nevoie – să participe şi la activităţile partidului (tot felul de proteste, acţiuni propagandistice)”, ne-a explicat proprietara magazinului. Dumneaei ne mai spune că oricum lumea va ieși la votare și că puțin probabil ”babele șoriste”, cum le-a numit ea, să schimbe ceva:

”De fapt, acest partid își cam pierde influența la Orhei. La dânşii totul se ţine pe bani. Dacă dispar banii și pungile cu ”tușoncă”, hrișcă și ulei – dispare și Partidul Șor” adăugă femeia. 

La secția de votare nr. 15 din strada Nistreană circa 30 de alegători cu vârste cuprinse între 30 – 40 de ani așteptau la coadă. De-abea am scos camera de luat vederi că mă pomenii alături cu șefa adjunctă a secției de votare: ”Dar cine v-a dat voie să fotografiați?”                                     

I-am demonstrat legitimația și i-am spus că misiunea jurnaliştilor este stipulată în Codul Electoral și că ei au aceleași drepturi precum observatorii. Doamna m-a lăsat în pace, iar unul dintre alegători, anticipând întrebarea, mi-a declarat: ”Să ştiţi că noi votăm cu rațiunea, nu cu stomacul. Şi nimeni nu poate să ne impună altă poziţie. Cei care votează la această secție niciodată nu susţin candidaţi întâmplători. Pot să vă asigur că Orheiul azi va oferi surprize”, mi-a spus dumnealui.  

Alexei Rotari, șef adjunct la secția de votare aflată în incinta Școlii de Muzică, a menţionat că, dacă la alegerile din turul I alegătorii în vârstă au comandat în șase cazuri urna mobilă, apoi pentru turul II urna respectivă încă nu a fost solicitată de nimeni:

”Dacă pe cei în vârstă au reușit să-i convingă să nu vină la vot, apoi în cazul celor tineri avertizarea lor nu a luat foc”, ne-a spus dl Rotari.

Dintre toate oficiile partidelor din municipiu duminică era deschis doar cel care aparține PAS.  Dar Alexei Codreanu, șeful staff-ului, era plecat la o secție de votare din teritoriu. La sediu era Valentina Russu, vicepreședinta organizaţiei teritoriale a PAS Orhei. Dumneaei era încrezută că votul pentru Maia Sandu va fi unul major şi în municipiu, şi în raionul Orhei:

”Cum a ajuns Șor primar la Orhei? Pentru că așa a vrut CEC, Plahotniuc ş.a. Cum s-a întâmplat că la alegerile din Jora de Mijloc, apoi la cele locale și parlamentare au câştigat alde Apostolova și Tauber, persoane absolut necunoscute în teritoriu şi pe care nu le doare capul de problemele oamenilor de aici, alte persoane la fel de necunoscute au ajuns primari prin sate? Pentru că s-au pompat bani nebuni în agitaţia şi propaganda cu promisiuni deşarte, în coruperea oamenilor săraci, iar CEC şi guvernarea de la Chișinău au stat muți și surzi la toate fărădelegile. Eu sunt sigură că dacă câștigă Maia Sandu, cu toate acestea se va termina”, a fost de părere dna Russu. 

Aceeași temă a abordat și unul din liderii agricoli cunoscuți din raionul Orhei, căruia nu-i dăm numele: ”Greu de înţeles la ce s-a gândit satul nostru când l-a ales pe actualul primar. S-a împlinit un an de când este în funcţie, dar n-am vorbit măcar o dată. Cine-i, de unde a venit, sătenii nu știu. Locuieşte la Chişinău. Consilierii din partea Partidului Şor la fel nu s-au manifestat prin nimic”, a spus liderul, regretând că localitatea pur şi simplu bate pasul pe loc. 

Rata de participare a alegătorilor din raionul Orhei la turul II al alegerilor prezidenţiale a fost de 40,25%, cu cca 4% mai scăzută decât în primul tur. 70.28 % din voturi au mers în susţinerea Maiei Sandu, Igor Dodon alegându-se cu 29,72 % din sufragiile orheienilor.

         Ion Cernei 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker