PoliticRezina

Cine şi cum au fraudat alegerile la Rezina

Cine şi cum au fraudat alegerile la Rezina?

În raionul Rezina scrutinul din 15 noiembrie a fost marcat de mai multe probleme şi încălcări ale legislaţiei electorale.

Duminică s-a adeverit informaţia despre implicarea autorităţilor din stânga Nistrului în mobilizarea masivă a alegătorilor pentru a participa la scrutin în susţinerea lui Igor Dodon (vezi şi “Pentru scrutinul din 15 noiembrie se pregătesc fraude masive”, CUVÂNTUL  din 13 noiembrie c.).

După cum şi se presupunea, cele mai multe încălcări au fost legate de activitatea celor 4 secţii de votare deschise, conform hotărârii Comisiei Electorale Centrale, în Rezina pentru alegătorii din stânga Nistrului, contrar voinţei administraţiei oraşului.

Amintim că Primăria şi majoritatea din Consiliul Orăşenesc au refuzat să deschidă aici tocmai 4 secţii de votare pentru transnistreni, considerând că astfel  CEC intenţionează să favorizeze fraudarea alegerilor, cum s-a întâmplat la prezidenţialele din 2016 şi parlamentarele din 2019 (CUVÂNTUL a publicat câteva articole la această temă). CEC însă a ignorat argumentele şi deciziile autorităţilor publice orăşeneşti din Rezina. Scrutinul din 15 noiembrie a demonstrat dreptatea autorităţilor rezinene. Nu cu autobuze şi microbuze, dar cu automobile, mii de persoane din stânga Nistrului şi de data aceasta au fost aduse în mod organizat la secţiile din Rezina ca să voteze pentru un candidat anume – Igor Dodon.

Ca şi în primul tur, observatorii „Promo-LEX” şi ai concurentei electorale Maia Sandu au fixat zeci de automobile care au făcut naveta Râbniţa-Rezina, transportând noi şi noi alegători. Unul din observatorii din partea Uniunii veteranilor războiului de la Nistru ne-a demonstrat un caiet în care, către ora 15.00, erau înregistrate peste 640 de automobile cu numere transnistrene, care au trecut în Rezina, unele de câteva ori.

Reprezentanţii poliţiei, care făceau de serviciu la podul peste Nistru dintre Rezina şi Râbniţa, vorbeau de circa 300 de automobile. La întrebarea ce măsuri au fost întreprinse de poliţie faţă de conducătorii automobilelor implicaţi în transportarea  organizată a alegătorilor din Râbniţa, la Poliţia din Rezina ni s-a spus că au fost întocmite câteva acte, dar încă nu se ştie care vor fi consecinţele.

Deputatul PAS Oazu Nantoi s-a aflat la punctul de trecere de la podul dintre Rezina şi Râbniţa toată ziua. Solicitat să comenteze situaţia, dumnealui a spus: “Eu constat că are loc o fraudare obrazncă a alegerilor prezidenţiale în turul doi prin transportarea organizată şi coruperea alegătorilor din stânga Nistrului care deţin cetăţenia R. Moldova.

Pe de o parte, Constituţia R. Moldova, la art. 2,  spune că uzurparea puterii în stat este cea mai gravă crimă. Prin urmare, pretinşii lideri ai regimului de la Tiraspol sunt criminali. Mai mult, după alegerile prezidenţiale din 2016, Curtea Constituţională a constatat că regiunea transnistreană este un teritoriu ocupat. Nici eu ca deputat, nici alte persoane oficiale, nici Maia Sandu în calitate de candidată pentru alegerile preşedintelui republicii, nu pot păşi pe malul  stâng.

Şi uite că acum regimul de la Tiraspol în mod miraculos suspendă aşa zisa carantină ilegală, pentru ca alegătorii din stângă Nistrului să voteze preşedintele statului vecin, cum afirmă dânşii, iar la întoarcere aceştea sunt obligaţi să prezinte dovadă că au votat. Mai mult, avem multe informaţii că în stanga Nistrului se propun bani celor care votează pentru Igor Dodon. Astfel, este vorba de o complicitate deschisă dintre I.Dodon, regimul de la Tiraspol şi Federaţia Rusă, în scopul fraudării alegerilor prezidenţiale din R. Moldova”, a opinat deputatul Oazu Nantoi.

Observatorii au înregistrat mai multe dovezi ale afirmaţiilor deputatului O. Nantoi. O doamnă a venit la secţia de votare nr.26/3 şi se ruga să-i pună ştampila pe fişa de însoţire a buletinului de identitate, menţionând că ea nu vrea să voteze, dar dacă nu prezintă luni această ştampilă, riscă să aibă probleme serioase la serviciu. La secţia de votare 37/37 (pentru alegătorii transnistreni), pe la ora 09.47,observatorul „Promo-LEX” a fost martor cum doi alegători discutau despre faptul că luni trebuie să raporteze la „uzină” despre faptul că au votat. Acești alegători se aflau în două automobile, în care se mai aflau alte patru persoane.

La aceeaşi secţie de votare, un alegător s-a apropiat de un observator, întrebând unde poate primi banii promişi pentru votul său. Acesta spunea că a fost informat precum că alegătorii din regiunea transnistreană vor primi câte 800 lei pentru fiecare vot.

Mai mulți alegători din regiunea transnistreană ne-au spus că înainte de a trece podul li s-au dat mănuşi şi măşti, iar la întoarcere, la punctul de control, le sunt verificate actele şi dacă nu au în documente ștampila „votat” sunt plasați în carantină, în contextul pandemiei de Covid-19, pentru 14 zile.

Am încercat să intrăm în vorbă cu un grup de alegători de la secţia de votare 37/38 care discutau despre obligaţiunea de a demonstra că au fost la votare, dar după ce ne-am prezentat că suntem de la CUVÂNTUL, ei au refuzat categoric să vorbească cu noi.

Cozile masive la toate secţiile de votare din Rezina pentru alegătorii din stânga Nistrului s-au păstrat până seara târziu. Mai apoi CEC a concretizat că de data aceasta la cele 42 de secţii de votare deschise pe malul drept au participat peste 31 de mii de transnistreni, dintre care peste 85% au votat cu Igor Dodon. Asta însă nu l-a salvat de preşedintele în execiţiu de o sancţionare zdrobitoare din partea întregului electorat moldovenesc.

Schimbarea a început după primul tur

Două săptămâni dintre primul şi al doilea tur al alegerilor prezidenţiale au fost suficiente pentru o schimbare vizibilă a poziţiei electoratului din raioanele Rezina, Orhei, Teleneşti. Maia Sandu şi echipa ei se pare au reuşit să încolţească în inimile multor cetăţeni încrederea că o schimbare a situaţiei şi vieţii din R.Moldova totuşi e posibilă.

Întâlnirea Maiei Sandu cu alegătorii din raionul Rezina, implicarea masivă în campania electorală a echipei PAS şi a zeci de voluntari din teritoriu, dar şi a diasporei au contribuit mult la scoaterea raionului din zona electorală roşie destul de pronunţată după primul tur. Şi dacă în primul tur, cu o diferenţă simbolică (94 de voturi), alegerile în raion le-a câştigat I. Dodon, în turul doi Maia Sandu a avut cu 1321 de susţinători mai mult decât liderul socialiştilor. În oraşul Rezina şi suburbiile lui, din cele 8 secţii de votare I.Dodon de data aceasta a avut prioritate doar la trei (secţia nr.1 de pe strada Păcii, satele Boşerniţa şi Ciorna), dar în ansamblu a pierdut în faţa M. Sandu cu 505 voturi, cel mai mare decalaj – de 347 voturi – dintre cei doi fiind înregistrat la secţia de votare 26/5.

Conform datelor CEC din 15 noiembrie, în zona electorală roşie au mai rămas 13 localităţi din raionul Rezina, celelalte demonstrând gătinţa de SCHIMBARE.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker