Evenimente

Cu dragoste şi pietate despre Eminescu și Păunescu

Ideea de a vizita Liceul Teoretic din Căzăneşti, raionul Teleneşti, care poartă numele poetului Adrian Păunescu a apărut după ce, împreună cu economistul, profesorul universitar și ex-deputatul Vasile Șoimaru și istoricul Iacob Cazacu am fost la Copăceni, baștina poetului. Ceea ce a mai rămas din căminul familiei Păunescu, unde în 1942 s-a născut unul din cei mai mari scriitori contemporani ai noştri, era într-o stare dezastruoasă. Dl Șoimaru zise atunci, că Institutul Cultural Român de la Chișinău ar trebui să-şi asume grijile pentru soarta acestui patrimoniu cultural naţional.

I-am povestit interlocutorului istoria legată de Liceul Teoretic “Adrian Păunescu” din Căzăneşti.

 

Eternizare cu destin cam vitreg

La început eternizarea memoriei poetului în satul unde s-a născut a fost un lucru cam problematic. Până la 2014 s. Copăceni era condus de un primar comunist, care a fost cate-goric împotrivă ca gimnaziul să poarte numele poetului. Atunci Ion Negrescu, șeful Direcției Generale Educație Teleneşti a convenit împreună cu Boris Burcă, președintele raionului, ca noul liceu clasic deschis la Căzanești să poarte numele remarcabilului poet. În îndepărtatul an 1942 paroh al bisericii din Copăceni era preotul Ion Negrescu, unchiul șefului Direcției Generale Educație Teleneşti, care l-a şi botezat pe viitorul poet, născut din părinți-învățători trimiși aici din Oltenia în august 1941, după ce Armata Română a eliberat Basarabia. Ideea lui Ion Negrescu şi Boris Burcă a fost susţinută de oamenii de bună credință din raionul Teleneşti. 

 

Cărți și povețe pentru ”păunași”

Vasile Șoimaru a venit la liceul din Căzănești cu două genți de cărți  pentru biblioteca instituției, inclusiv monografia „Neamul Șoimăreștilor: 500 de ani de istorie”. Aici dânsul a descoperit o ediție a romanului ”Neamul Șoimăreștilor”, pe care încă nu o avea în colecția sa. Dl Șoimaru colecționează de mai mulți ani edițiile romanului ”Neamul Șoimăreștilor”, are 32 asemenea apariții. A doua descoperire a fost că în biblioteca Liceului ”Adrian Păunescu” lipsește cu desăvârșire opera poetului. Oaspetele a făgăduit că neapărat va organiza o vizită a familiei Păunescu, aici, la liceul din Căzănești, când aceasta va veni odată la Chișinău, la sărbătoarea „Limba noastră cea română”, inclusiv Adrian Păunescu-nepotul poetului. Şi dl Şoimaru va veni cu o mică bibliotecă din creația lui Păunescu. Publicistul s-a adresat elevilor prezenți în sală cu: ”Dragi păunași!”, compliment care nu a putut să nu le placă.

 

 

Viorica Apalaghie-Șved, profesoară de limbă și literatură română la liceu, ne-a povestit nu fără umor că memoria față de creația poetului la noi în Moldova își are dedesubturile ei:

”Când la Coropceni au fost organizate festivități legate de ziua de naștere a lui Adrian Păunescu, am plecat cu un grup de elevi să recităm versuri, să interpretăm melodiile cântate pe timpuri în cadrul Cenaclului ”Flacăra”. Și ce credeți? Am fost incluși în program cu mare greu, pentru că nici nu se știa că în R. Moldova ar mai fi o instituție de învățământ care ar purta numele poetului. Dar nu am fost supărați, fiindcă am văzut în curtea gimnaziului  bustul poetului-tribun edificat nu demult, iar manifestările culturale au fost extraordinare prin emotivitatea și mesajul lor național. Deci, creația poetului, care toată viața a trăit cu dorul reîntregirii neamului românesc este apreciată tot mai mult la noi”- ne-a spus profesoara.

 

Cu dragoste şi pietate despre Eminescu şi Păunescu

Evenimentul la care urma să participăm era legat de încheierea unei decade dedicate creației lui Mihai Eminescu, prilejuită de marcarea a 167 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei româneşti. Elevii au relatat lucruri interesante despre viața și activitatea celui mai mare poet național, Iacob Cazacu a  recitat din versurile sale, profesorul Serghei Calistru de la Verejeni a vorbit despre monumentele și locurile de importanță națională ale plaiului, iar Vasile Șoimaru a povestit despre peregrinările sale în afara țării pentru a imortaliza locurile unde a trăit suflare românească, inclusiv la Viena, unde a vizitat toate locurile eminesciene. Așa s-a născut expoziția de fotografii: „100 de imagini pe urmele lui Mihai Eminescu pe Terra”, vernisată acum cinci ani la Centrul Academic „Mihai Eminescu” din Chișinău, invitând elevii s-o viziteze cu prima ocazie…  Oaspetele le-a vorbit și despre drumurile de sute de mii de kilometri prin românimea din jurul României, dar și mai departe de granițele ei, despre cele două ediții ale albumelor monografice „Românii din jurul României”, prima ediție fiind caracterizată de poet ca albumul familiei româneşti

Publicistul a vorbit şi despre relațiile sale cu Adrian Păunescu: ”Atunci i-am înmânat poetului, în cadrul unei activități, albumele mele despre viața românilor din afara granițelor țării. Eram deja în drum spre casă, ieșeam din București când am fost solicitat la telefon să mă întorc înapoi. Astfel, o jumătate de noapte am vorbit despre album și destinul nostru, cum am dăinuit într-un mediu ostil felului nostru de a fi, dar și despre necesitatea reîntregirii neamului or, suntem unicul popor din Europa aflat sub capriciile imperiilor”, a menționat  publicistul.

Mariana Banari, directoarea liceului a menționat: ”Am primit în dar un lot de cărte,  care va fi de folos elevilor atât pentru cultura generală, cât și pentru aprofundarea studiilor; am aflat mai multe despre viața și activitatea patronului nostru spiritual, poetul Adrian Păunescu. Sperăm să înfiripăm relații cu familia poetului, un vis la nostru de mai demult”.                                                                                 

 

Ion Cernei

                                                                                

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker