Electorala 2020Investigații

Cazuri de „mituire” și „transportare ilegală” a alegătorilor, documentate de poliție

Inspectoratul General al Poliţie a anunţat că documentează peste 50 de sesizări privind pretinse nereguli în procesul electoral.

Cel puţin zece şoferi care au transportat alegători spre secţiile de votare, fără a avea acte ce ar permite acest gen de activitate, riscă amenzi de peste 25.000 de lei, a anunţat şeful Inspectoratului Naţional de Patrulare, Marin Maxian. Cazurile au fost documentate împreună cu Agenţia Naţională de Transport Auto care va sancţiona ulterior şi administratorii rutelor.

Poliţia documentează şi cazurile de transportare organizată şi de mituire a alegătorilor din regiunea transnistreană, a spus Marin Maxian:

„Nu constituie o încălcare electorală crearea condiţiilor ca alegătorul să ajungă la urna de vot, dar constituie încălcare prin facilitarea de remunerare ca să fie determinat pentru a vota pentru un candidat sau altul.”

Marin Maxian a mai anunţat că echipe mobile ale partidelor care au fost amplasate în imediata apropiere a secțiilor de votare au fost strămutate la o distanţă de cel puţin 100 de metri:

„Au fost şi documentate persoanele care au admis astfel de acţiuni. Poliţia a documentat şi peste 20 de repartizare a materialelor de agitaţie electorală care nu corespund Codului Electoral şi celui contravenţional.”

Riscă sancțiuni şi unii observatori delegați de partide care purtau însemne ale partidelor în secţiile de votare, ceea ce se consideră a fi agitaţie electorală.

Amenzile pentru agitație electorala în incinta secției de votare sau la intrarea în aceasta sunt de până la 1500 lei pentru persoane fizice şi de până la 2500 lei pentru persoane cu funcție de răspundere sau concurenţi electorali.

Cel puţin 29 de cazuri documentate de poliţie vizează plasarea panourilor electorale în locuri neautorizate, adică în apropierea secţiilor de votare. În patru cazuri au fost deteriorate buletine de vot. Într-o secţie din Ialoveni a dispărut ștampila de vot, care a fost însă identificată şi restituită fiind pornită o cauză pe persoana care a sustras-o.

Sursa
moldova.europa.libera.org
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker