Social

Iresponsabilitate sau o problemă de sistem?

(Privitor la cazul cu gravida de la Slobozia-Horodişte)

Ion Ghilaşcu, liderul AO „Plai natal” din Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti şi un cititor activ al CUVÂNTUL-ui, a alertat redacţia privitor la un caz, în opinia dumnealui, ieşit din comun.

 

Ce relatează autorul scrisorii

„O femeie din s. Slobozia-Horodişte, raionul Rezina, gravidă cu al doilea copil, a venit joia trecută, cu două săptămâni înainte de naştere, la control la Spitalul Raional Rezina, deoarece nu mai simţea careva mişcări din partea fătului. Medicul ginecolog a ascultat-o şi i-a propus să facă o investigaţie UZI. Întrucât ea nu fusese programată din timp pentru asemenea investigaţie, i s-a spus că o poate face în regim de urgenţă, dar va trebui să plătească. Femeia nu avea bani cu ea şi a plecat după suma necesară acasă, revenind a doua zi. Medicul de la ultrasonografie a constatat că fătul este mort deja de mai multe zile. Medicul ginecolog i-a scris îndreptare la Centrul Republican al Mamei şi Copilului şi i-a spus să meargă acasă, să se pregătească şi să plece la Chişinău. Împreună cu soţul, femeia s-a întors în sat, de unde în aceeaşi zi ambii au plecat cu o maşină de ocazie la Chişinău. Au mas la o rudă, iar sâmbătă dimineaţă s-au prezentat la Centrul Mamei şi Copilului, unde gravida a fost internată. Sâmbătă şi duminică nu a urmat niciun fel de proceduri, medicul a văzut-o luni pe la amiază, după ce o asistentă medicală a trimis-o la farmacie să procure 5 pastile (250 de lei) care să-i provoace naşterea forţată a fătului mort. Eu am încercat încă vineri să alertez medicii din Rezina în privinţa acestui caz, în opinia mea ieşit din comun, dar şi directoarea spitalului Nina Postu, şi alţi responsabili de acolo mi-au spus că medicii au procedat corect, în conformitate cu actele normative în vigoare în sistemul de sănătate din R.Moldova. Nu înţeleg ce fel de sistem este acesta că admite ca o gravidă cu fătul mort în burtă să fie purtată atâtea zile pe drumuri, impusă să plătească pentru nişte servicii care ar trebui să fie gratuite. Să dea Domnul ca această istorie să se termine cu bine, dar cred că organele de resort ar trebui să se clarifice cât de normal este acest sistem. Interesant, cum s-ar simţi într-o situaţie similară un medic, funcţionarii Companiei de Asigurări în Medicină sau cei de la Ministerul Sănătăţii, autorii actelor carte legiferează asemenea situaţii”,  ne-a scris Ion Ghilaşcu.

Ce zic medicii

Reporterul CUVÂNTUL-ui s-a întâlnit vineri cu Lilia Gordienco, vicedirectoarea Spitalului Raional Rezina, solicitând-o să comenteze cazul cu gravida de la Slobozia-Horodişte. Dumneaei a spus că medicii din Rezina au procedat corect, în conformitate cu prevederile ordinelor și protocoalelor clinice ale Ministerului Sănătății. „Femeia nu prezenta niciun fel de semne care ar fi demonstrat necesitatea unor acţiuni de urgenţă. De aceea şi i s-a propus să se întoarcă acasă, să se pregătească, să-şi ia cele nece-sare şi a doua zi să meargă la Centrul de la Chişinău, pentru că asemenea cazuri ţin de competenţa acestei instituţii”, a adăugat dna Gordienco.

Între timp cazul a ajuns în vizorul mass-media şi al opiniei publice.

Nina Postu, directoarea Spitalului Raional Rezina, Lilia Gordienco, vicedirectoarea instituţiei, medica ginecologă Ana Melnic, şefa maternităţii Svetlana Burimov au declarat pentru postul TV Elita (emisiunea „Aşa cum este” difuzată pe https://youtu.be/7dKzsJKaHYk), că acţiunile colaboratorilor spitalului au fost absolut corecte, în conformitate cu protocoalele de activitate ale instituţiilor medicale din ţară. Potrivit dumnealor, gravida Maria Gadiac se simţea normal şi era în stare să meargă de sine stătător la instituţia din Chişinău. La Rezina dânsa nu putea fi spitalizată pentru că asemenea cazuri ţin exclusiv de competenţa instituţiilor spitaliceşti de treapta a doua ori a treia. Pentru că femeia nu a dorit să meargă la Centrul perinatologic din Orhei, medicul i-a dat îndreptare la Centrul Republican al Mamei şi Copilului, au spus conducătoarele Spitalului Raional Rezina.

Şi Sergiu Gladun, directorul Centrului Mamei şi Copilului, Iurie Carauş, directorul Centrului perinatologic de la Centrul Mamei şi Copilului, solicitaţi de colaboratorul postului TV Elita, n-au găsit nimic ieşit din comun în istoria cu Maria Gadiac. De fapt, asemenea paciente trebuie trimise la instituţiile de profil de nivelul doi, adică gravida din Rezina trebuia să fie internată la Centrul perinatologic din Orhei şi dacă acolo nu puteau să facă faţă situaţiei, dânsa era transferată la Chişinău, au menţionat cei doi medici-demnitari, precizând că au fost informaţi despre pacienta de la Rezina şi vor fi întreprinse măsuri ca totul să fie bine.

 

…dar şi soţul femeii

Marţi dimineaţă reporterul CUVÂNTUL-ui a discutat la telefon cu Dumitru Gadiac, soţul Mariei. El ne-a spus că după administrarea pastilei propuse de medici femeia aşteaptă efectele, care ar trebui să urmeze în timp de 48 de ore. Medicii i-au spus că trebuie să nască pe cale naturală.

Miercuri dimineaţă Dumitru ne-a relatat că prima pastilă n-a dat efectul dorit şi medicii i-au prescris pacientei încă una. „Au fost mai multe telefoane, atitudinea medicilor e  normală. Ne-au spus că astăzi cel mai probabil va urma naşterea”, a spus Dumitru, concretizând că soţia la acea oră se simţea satisfăcător.

Ce zice lumea…

Pe parcursul zilelor de sâmbătă-luni pe o reţea de socializare au fost înre-gistrate 105 linkuri, 69 de distribuiri şi circa 100 de comentarii la istoria cu gravida din Slobozia-Horodişte. Majoritatea absolută a autorilor comentariilor s-au arătat indignaţi de atitudinea medicilor, prevederile sistemului moldovenesc de sănătate şi doar 3 s-au pronunţat în susţinerea acestora. Reproducem doar câteva opinii: 

Diana Cantemir, Cotiujenii Mari: Doamne fereşte… Aceasta e culmea! Oameni fără inimă… Ipocrizie totală. Trebuie traşi la răspundere!

Artiom  Argatu: Lipseşte controlul organelor de sus şi ei fac ce vor. Când prezinţi Poliţa parcă nici nu te văd.

Inga Grosu: Îmi este ruşine că trăiesc în Moldova!

Natalia Ghilaşcu, SUA, jurnalistă: Dezastru! Trebuie sesizată Procuratura să investigheze cazul.

Alina Popa, Chişinău, băştinaşă din Rezina: Doamne… aş pune-o pe doctoriţă în locul acestei femei. Câtă indiferenţă faţă de un cetăţean simplu!

Diana Stăvilă, originară din Rezina, Facultatea Economie USAM: La mine fetiţa născută a decedat la o lună tot din cauza “medicilor” din Rezina. Am deschis dosar… apoi a fost clasat. Să dea Domnul să răspundă pentru indiferenţă, dar nu prea cred.

Emilia Prodan, medică-ginecologă la spitalul din Bălţi, originară din Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti: Nici într-un caz nu trebuia s-o trimită acasă singură. Puteau cu succes să-i organizeze naşterea fătului mort şi la Rezina. Toate cheltuielile pentru gravide sunt gratuite. Posibil că ginecologul n-a fost convinsă că fătul e mort…

Cristina Pânzari: Medicina la Rezina e de notă rea. Toată lumea ştie…

Cristina Ţurcan, angajată la IMSP Rezina: Eu vreau să vă spun că medicul a procedat corect, a îndreptat-o la Chişinău, conform ordinului făcut de doctorii şi miniştrii din Capitală, care au primit bani pentru reforme în medicină. Ana Feodorovna e un medic bun care a salvat multe vieţi din raion. Întrebaţi-i pe cei de la Chişinău pe ce bază fac reforme, că până la urmă cetăţeanul de rând nu-i informat şi judecă la nivel de piaţă?

Carolina Cojocari, Rezina: Hai să dăm dovadă de discernământ. Faceţi un atac nu prea frumos la adresa medicilor care au în spate ani de experienţă, pacienţi trataţi. Cunosc foarte bine atitudinea medicilor faţă de pacienţi, a asistentelor medicale, a administraţiei spitalului Rezina, în persoana dnei Nina Postu. Am toată încrederea în profesionalismul medicilor de la Rezina.

Nina Grosu, locuieşte în Chişinău: Eu am născut la Ana Feodorovna şi s-a comportat frumos cu mine. Şi după naştere a avut grijă. Apoi am avut probleme, şi tot ea m-a salvat. Am născut primul copil la Chişinău şi acolo atârnarea a fost cu mult mai rea.

Catea Marchitan: Eu  sunt de părerea că trebuie să răspundă doctorul cu pricina. Am născut la Rezina cu ginecologul Svetlana Burimova. Am rămas mulţumită.

Carolina Rusu, profesoară: Îmi pare rău de cuvinte urâte în adresa medicilor din Rezina.

Mariana Movilă, Chişinău, originară din Rezina: Mămica mea a stat la Rezina 2 săptămâni cu picurătoare. Spuneau că n-au ce-i face şi s-o luăm acasă. Am adus-o la Chişinău, la republicană şi medicii au pus-o pe picioare.

Ion Perciun,

Tudor Codreanu

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker