OrheiSocial

Încă 1300 de elevi beneficiază de o școală renovată, datorită investițiilor PRIM

La Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei, cu mai puțin de doi an în urmă, tavanele erau gata să cadă, pereții se surpau, iar fațada clădirii lăsa frigul să intre în clase.

După renovarea realizată în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” clădirea este de nerecunoscut, iar în hol un pian alb cucerește toate privirile.

„Aspectul exterior al școlii este primul element ce atrage atenția. Aici avem asigurate toate condițiile necesare și prielnice învățării. Clasele sunt mari și luminoase, pereții sunt vopsiți în nuanțe care nu induc stare de somnolență. În fiecare clasă este o tablă interactivă, un proiector sau televizor și un calculator care facilitează interactivitatea orelor de curs”, spune Diana Mocanu, elevă.

„Datorită acestei reparații, noi beneficiem acum de cabinete de fizică, chimie și informatică. Prin urmare, putem efectua mult mai multe experimente, lucrările de laborator le putem efectua mult mai complex și mai calitativ. Elevii când văd cum se produc anumite reacții fizice devin mult mai captivați și doresc să studieze chimia și fizica”, adaugă Marius Răilean, elev.

Și profesorii spun că li s-au creat condiții mult mai bune pentru predare:

Natalia Buhaniuc, profesoară de biologie și chimie: „Modernizarea instituției îi face pe copii mult mai interesați de ceea ce se predă. Și pentru noi ca profesori este mult mai ușor: avem și tablă interactivă, diferite utilaje, substanțe. În prezent, este mai ușor de a preda aceste obiecte față de lecțiile anterioare care erau doar în baza manualelor.”

Alexei Slivca, profesor de istorie și educație civică: „Datorită Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” instituția noastră a devenit una foarte bine dotată și acest lucru va duce nemijlocit la faptul ca elevii să fie cointeresați să-și continue studiile aici. Avem rezultate foarte bune în cadrul concursurilor naționale și internaționale și indirect sau direct acestea reflectă toate renovările și dotările care au avut loc în instituția noastră.”

Rodica Boguș, profesoară de limba și literatura română: „Consider că elevii de astăzi au de câștigat din Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova”. Instituția noastră a fost printre puținele instituții care a beneficiat de acest proiect și beneficiază, în continuare, de suportul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Pe această cale, țin să mulțumesc tuturor celor care ne-au întins o mână de ajutor.”

După renovare, părinții au reușit să observe o altă atitudine a copiilor față de școală:

Diana Stăvilă, mamă a doi elevi: „Acum copiii sunt într-adevăr foarte fericiți, ei au o altă atitudine față de școală și o altă poftă de lecții. Ei vin cu drag într-o școală renovată, frumoasă, sălile sunt bine dotate și foarte confortabile.”

Directoarea instituției de învățământ spune că, datorită renovării și dotării, liceul a devenit un spațiu mai atractiv și mai sigur pentru copii.

Maria Chișlaru, directoarea liceului: „Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” ne-a creat un șir de oportunități: am devenit cu mult mai pregătiți, am devenit cu mult mai atractivi ca instituție, profesorii au fost formați, suntem foarte bine dotați și procesul educațional este unul de calitate. Poate de aici vine și faptul că suntem atât de mult solicitați, fiindcă niciodată nu au fost atât de mulți elevi ca acum. Dotarea, renovarea, crearea condițiilor s-a soldat cu crearea unui spațiu atractiv și sigur pentru copii.”

Pe lângă toate lucrările capitale de reparație, dotările din laboratoarele de fizică, chimie, biologie și informatică, crearea condițiilor pentru copiii cu necesități speciale și reabilitarea blocurilor sanitare, liceul a beneficiat și de echipament specializat în centrul multilingv și în cantina școlară. La fel, s-au creat condiții de recreere pentru profesori, iar, în pauze, copiii pot ieși afară în siguranță, întrucât teritoriul a fost pavat și îngrădit. 

În Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale” din Orhei își fac studiile 1306 elevi, 250 dintre care vin din 30 de sate din apropiere. Aceasta este una dintre cele 23 de instituții de învățământ reparate în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” gestionat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării prin intermediul Fondului de Investiții Sociale din Moldova, cu suportul financiar al Băncii Mondiale.

Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este un împrumut investițional specific, acordat de Banca Mondială, implementat în perioada aprilie 2013 – aprilie 2022, care sprijină Guvernul Republicii Moldova prin finanțarea activităților ce vor consolida calitatea educației şi vor duce spre un sector al educației mai eficient.

Sursa: Serviciul de presă al MECC. 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker