Politic

Managerii de lux ai statului

Conduc întreprinderi de stat, multe dintre care înregistrează pierderi an de an, dar ridică salarii lunare de câteva zeci de mii de lei. Mulți dintre directorii acestor companii sunt remunerați regește, salariile lor fiind uneori chiar mai mari decât profiturile anuale ale întreprinderilor pe care le gestionează. În unele cazuri, chiar dacă întreprinderile pe care le administrează se află la un pas de faliment, şefii își dublează lefurile cu premii pentru bună gestionare sau performanțe. Deşi veniturile unor întreprinderi sunt considerabile, profiturile din activitate sunt foarte mici, banii fiind cheltuiți pentru tot felul de necesități ale companiilor.

 

Salariul directorului „Metalferos”, date cu caracter personal

Alexei Țâmbrovschi, Serghei Nagorneac și Dan Mitriuc sunt astăzi cei mai bine plătiți manageri de companii de stat din Republica Moldova, dintre cele circa 50 de întreprinderi de stat monitorizate de Centrul de Investigații Juralistice împreună cu Transparency International Moldova.

Alexei Țâmbrovschi este directorul companiei de colectare a metalelor „Me-talferos”, funcție pe care o deține din iulie 2014. Potrivit declarației de avere, în 2015, acesta a obținut un venit de la locul de muncă de 850.000 de lei, ceea ce reprezintă 70.916 lei pe lună.

Până la „Metalferos”, el a condus Patronatul Întreprinderilor Industriei Prelucrătoare de Carne. În declarația sa de avere, managerul arată că ar deține 99% din acțiunile companiei „Olbris-Impex”, care are gen de activitate similar cu cel al „Metalferos”. În ultimii ani, în oficiul de pe str. Bernardazzi, 4, din Chișinău, în care își are sediul „Olbris-Impex”, au fost înregistrate mai multe companii specializate în colectarea, păstrarea, preluc-rarea, comercializarea, precum şi exportul resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, administrate de rude și parteneri de afaceri ai lui Țâmbrovschi.

Managerul „Metalferos” a refuzat să discute cu noi despre aceste companiii, precizând că nu oferă interviuri.

Potrivit rapoartelor financiare, în 2015, „Metalferos” a avut venituri de un miliard de lei, iar profitul a fost de doar 41,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă circa 4,1% din venit. Restul banilor au fost cheltuiți pentru întreținerea companiei și procurările de materie primă. În 2015, profitul „Metalferos” a scăzut cu 1/3 față de anul 2014 și de circa nouă ori față de anul 2011.

„Metalferos” a fost vizat, în ultimii ani, în mai multe dosare penale, dar de fiecare dată acțiunile oamenilor legii nu au avut continuitate.

 

Managerul milionar al unei întreprinderi necunoscute

Serghei Nagorneac este directorul ÎS „Ingeocad” din anul 2002. În 2015, managerul a avut un salariu lunar de 53.255 de lei, de peste 60% mai mare decât în 2014, când a fost remunerat cu câte 33.479 de lei pe lună.

„Ingeocad” este, potrivit siteului său, „lider în Republica Moldova în domeniul activităţii geodezice, geologice, topografice şi cartografice”. Compania a înregistrat în 2015 un profit de doar 2.000 de lei (!), asta în condițiile unor venituri de peste 13,6 milioane de lei, dar și a majorării salariului directorului cu circa 20.000 de lei pe lună.

Spre deosebire de compania administrată, Nagorneac a obținut în 2015 venituri din salariu de peste 639.000 de lei și alţi 660.000 de lei din depuneri la instituții financiare. Nagorneac are șase depozite bancare, în valoare totală de peste 4,3 milioane de lei și peste 250.000 de dolari. „Ingeocad” este singurul loc de muncă al lui Nagorneac. El activează în cadrul companiei din 1983, de îndată după finalizarea studiilor.

Contactat telefonic, Nagorneac susține că a adunat banii din salariu. „Depozitele bancare? Păi, dumneavoastră ați văzut că eu nu dețin alte proprietăți. Nu am mașini, case, doar un apartament. Am un salariu de peste 500.000 de lei pe an, am de unde aduna”, ne-a declarat el.

 

De la „General Media Grup”, la „Moldtelecom”

Dan Mitriuc, directorul SA „Moldtelecom”, este al treilea cel mai bine plătit manager de companie de stat. Ales în funcție în aprilie 2016, în baza unui concurs netransparent organizat de Consiliul de administrare al întreprinderii, Mitriuc pare să aibă un salariu de peste 50.000 de lei.

În declarația de avere depusă la CNI, Mitriuc, ginerele Tamarei Andruşca, ex-directoare financiară a „Prime Management”, firma care administrează holdingul media al lui Vlad Plahotniuc, notează că a activat în 2015 la „General Media Grup”, compania care aparține tot lui Vlad Plahotniuc, de unde a obținut un venit total de 47.000 de lei, iar de la „Calea Ferată” – alţi 45.000 de lei. Salariul de la „Moldtelecom” pare să fie incomparabil mai mare.

Anterior, presa a scris despre mai multe companii-căpușă care desfășoară afaceri cu principalul operator de telefonie fixă din Republica Moldova. Potrivit Ziarului Național, începând cu anul 2012, „Moldtelecom” a externalizat serviciile de terminare apel către o companie elvețiană, „Switchover AG”. Firma îl avea, anul trecut, în calitate de membru al Consiliului de administrare pe Sergiu Talpă, în trecut coleg de liceu, dar și de universitate cu actualul președinte al Parlamentului, Andrian Candu. În 2015, compania străină ar fi câștigat peste 324 de milioane de lei doar din acest serviciu cedat de „Moldtelecom”.

Premii pentru pierderi, la „Moldatsa”

Vadim Gugea, administratorul interimar al companiei „Moldatsa” (companie care oferă servicii de trafic aerian începând cu mișcarea aeronavei la sol până la zborul acesteia la înălțimi de peste 20 km), ocupă locul patru în topul celor mai bine plătiți manageri de stat. Acesta a ridicat, în 2015, un salariu mediu lunar de 46.155 de lei. Totuși, Gugea are un salariu mult mai modest decât predecesorii săi de la „Moldatsa”. Fostul director al companiei, Veaceslav Frunze, care a fost demis în septembrie 2015, a avut în acel an un salariu mediu lunar de 75.950 de lei (cel mai mare dintre toate cele acordate mana-gerilor întreprinderilor de stat – n.r.). Spre exemplu, în ianuarie 2015, Veaceslav Frunze a primit un salariu de 135.809 lei. Din această sumă, salariul de funcție a fost de 19.552 de lei, sporul lunar conform contractului de manager – 16.619 lei, iar alţi 99.637 de lei au fost plătiţi în calitate de premiu conform indicatorilor de performanță. Potrivit rapoartelor financiare, în 2014, „Moldatsa” a înregistrat pierderi de 38 de milioane de lei. În aceste condiții, nu este clar pentru ce performanțe a fost premiat Frunze la începutul anului 2015.

Contactat telefonic, Veaceslav Frunze ne-a dec-larat că nu își mai amintește ce s-a întâmplat în 2015, iar „subiectul este deja epuizat”.

 

Managerul de lux din agricultură

Institutul de Tehnică Agricolă „Mecagro” este puțin cunoscut opiniei publice. Director al întreprinderii de producere și comercializare a tehnicii agricole este Valerian Cerempei, care a avut în 2015 un salariu lunar de 42.300 de lei. Din această sumă, doar 28.000 de lei reprezintă salariul de bază, iar restul sumei se adună din indemnizații și primă de inventator. În 2014, salariul lui Cerempei a fost și mai mare – de 51.000 de lei. În schimb, profitul întreprinderii de stat a fost destul de modest în ultimii ani. În 2015, compania a câștigat doar 1,2 milioane de lei.

 

Afacerile administratorului de la „Moldexpo”

Peste 41.000 de lei lunar ridică și Arcadie Andronic, directorul Centrului Internațional de Expoziții „Moldexpo”.

Potrivit datelor de la Camera Înregistrării de Stat, Arcadie Andronic este astăzi administrator al firmelor „Poliproject Grup”, „Visagency”, „Oceacov” și „Andron Tiunicov & Coev Fotbal Management Consulting”. În toate acestea, el este și asociat. Una dintre firmele lui Andronic, „Poliproject Exhibitions”, specializată în activități de expoziții, a înregistrat datorii de peste 1,2 milioane de lei față de „Moldexpo”. Andronic dă  asigurări că cea mai mare parte din aceste datorii au fost achitate.

Potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice, Arcadie Andronic pare să fie un apropiat al familiei lui Serghei Iaralov, omul de încredere al lui Vlad Plahotniuc. Andronic a fost numit în funcție în februarie 2011, urmare a unui concurs organizat de Ministerul Economiei, condus pe atunci de Valeriu Lazăr.

Un an mai târziu, acesta a semnat cinci contracte de locațiune prin care a transmis 1,17 hectare de teren de pe teritoriul centrului expozițional companiei „Finpar Invest” SRL, care aparține lui Vlad Plahotniuc, pe un termen de 25 de ani. Contractul de arendă a fost contestat în judecată și se află pe rol la Judecătoria sectorului Buiucani.

 

Cum își dublează managerii de stat salariile?

Printre primii zece cei mai bine plătiți manageri de stat se regăsește și Teodor Ciclicci, directorul Centrului Național Frecvențe Radio (CNFR). Potrivit datelor oficiale, el a avut în 2015 un salariu lunar de 40.766 de lei. Salariul de bază al directorului companiei a fost însă de două ori mai mic (20.300 de lei), dublându-se din contul primelor și a suplimentelor, care au constituit circa 20.400 de lei pe lună.

După același principiu este calculată și remunerația directorului „Radiocomunicații”, Mihai Iacob. Salariul de funcție al acestuia a fost în 2015 de 17.160 de lei. Grație sporurilor și a premiilor lunare a ajuns însă, în medie, la 34.000 de lei pe lună.

 

Salariu mai mare decât profitul companiei

Victor Cojocaru, care a condus „Franzeluța” în anul 2015, a avut un salariu mediu de 38.000 de lei pe lună. Mai mult de jumătate din această sumă o reprezintă însă premiile și sporurile salariale, salariul de funcție fiind de circa 18.000 de lei.

Potrivit declarației de avere, Anatolie Izbândă, director al Institutului de Cercetări Științifice în Construcții „Incercom” din 2008, a avut în 2015 un salariu mediu de 37.300 de lei. Profitul întreprinderii pentru acel an a fost de circa 250.000 de lei. Izbândă a ridicat un salariu anual de aproape două ori mai mare decât câștigul companiei pe care o administrează.

Aceeași situație este și la ÎS „Calea Ferată a Moldovei”, unde actualul director, Iurie Topală, a fost remunerat în 2015 cu 19.800 de lei pe lună, deși Calea Ferată din Moldova a înregistrat pierderi de peste 105 milioane de lei.

Șeful întreprinderii „Moldelectrica”, întreprindere care în 2015 a înre-gistrat pierderi de 496 de milioane de lei, a avut un salariu de 28.000 de lei. Ghennadi Dimov conduce întreprinderea din 2008.

 

„Legislația trebuie revizuită substanțial”

Recent, Transparency International Moldova a publicat un raport privind monitorizarea transparenţei întreprinderilor de stat şi societăţilor pe acţiuni cu capital de stat.

„În pofida pierderilor considerabile înregistrate de un şir de întreprinderi, administratorii şi membrii consiliilor de administrare ale acestora continuă să ridice lunar remuneraţii semnificative.

Transparency International Moldova consideră că legislaţia care reglementează activitatea întreprinderilor de stat trebuie revizuită substanţial, în special în contextul sporirii calităţii şi eficienţei administrării întreprinderilor”, afirmă Lilia Carasciuc, directoare executivă a Transparency International Moldova.

 

Mariana Raţă, Centrul de Investigaţii Jurnalistice

Textul integral poate fi accesat pe https://anticoruptie.md/ro/…/managerii-de-lux-ai-statului

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker