Evenimente

Transparency International: nu adoptaţi legi care încurajează spălarea banilor

Berlin – Transparency International şi reprezentanţa sa din Moldova solicită legiuitorilor să retragă proiectele de legi înaintate recent Parlamentului şi care urmează să scutească de răspundere demnitarii, oamenii de afaceri şi funcţionarii corupţi la declararea activelor şi proprietăţilor, chiar dacă acestea au fost obţinute ilicit, se menţionează într-un comunicat mediatizat de organizaţiile susnumite.

În ultimii zece ani, un număr impunător de persoane importante şi oameni de afaceri din Moldova s-au îmbogăţit din corupţie. Majoritatea acestora n-au fost deferiţi justiţiei, iar mijloacelor obţinute fraudulos, inclusiv din miliardul de do-lari furat prin frauda bancară şi alte crime la nivel înalt, nu li s-a găsit urma.

Cele două proiecte de legi înaintate Parlamentului vor permite persoanelor şi afaceriştilor să-şi declare activele la o valoare cu mult sub cea de piaţă în schimbul unei amnistii penale.

„Guvernarea nu trebuie să adopte legi care ar încuraja spălarea de bani şi corupţia. Acest fapt va favoriza corupţii şi va compromite combaterea corupţiei în Moldova. Aceasta va fi un semnal că cei corupţi îşi cumpără imunitatea şi va lipsi cetăţenii de mijloacele de stat atât de necesare pentru îmbunătăţirea serviciilor publice”, a declarat Jose Ugaz, preşedintele Transparency International.

Transparency International – Moldova, de rând cu alţi reprezentanţi ai societăţii civile, a protestat împotriva acestor proiecte de legi.

„Guvernarea ia decizii care privează bugetul public şi cetăţenii Republicii Moldova de resurse financiare necesare. E timpul să oprim spălătoria de bani şi nu s-o încurajăm. Guvernanţii trebuie să aplice legislaţia din 2013 care permite colectarea impozitelor pe venitul şi proprietatea nedeclarată, dar să nu adopte legi care le-ar permite celor care s-au îmbogăţit ilegal să-şi legalizeze averile obţinute fraudulos”, a declarat Lilia Carasciuc, directoare executivă a TI-Moldova.

Transparency International, de asemenea, face apel la partenerii internaţionali ai Republicii Moldova să facă presiune asupra guvernanţilor pentru a retrage proiectele de legi. Republica Moldova a primit în noiembrie 2016 prima tranşă din creditul de 179 mil. $ de la Fondul Monetar Internaţional cu menţiunea combaterii corupţiei. Obţinerea tranşei următoare a finanţării trebuie să fie condiţionată de retragerea legilor vizate.

În imagine: Lilia Carasciuc, directoare executivă a Transparency International – Moldova.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker