Evenimente

Şcoala unde s-au intoxicat 14 elevi şi profesoara lor deja funcţionează.

Pe 25 ianuarie c., în Spitalul raional Rezina au fost internaţi 14 elevi în vârstă de 11-15 ani și profesoara lor de matematică de la Gimnaziul Pereni, în stare gravă și medie, cu simptome de dispnee și tuse. Doi elevi au ajuns în secția de reanimare, alți 11 –  în secția de pediatrie, iar profesoara – în secția de terapie.

Potrivit Alei Popeli, secretara Consiliului comunal Pereni, în ziua de 25 ianuarie c., un elev din clasa a IX-a, originar din satul Trifești, în timpul recreației, a pulverizat prin clasă, îndeosebi pe pervazurile geamurilor, dintr-un recipient niște gaze. Elevilor prezenți în sală pe dată li s-a făcut rău și au început să strige.  La auzul gălăgiei, în clasă a intrat diriginta, Svetlana Condrea, căreia, la fel, i s-a făcut rău, însă dânsa a ordonat evacuarea tuturor copiilor din încăpere. Imediat a fost chemată asistenta medicală a școlii, care a acordat elevilor ce se aflau în stare gravă primul ajutor medical. Totodată au fost telefonate serviciile de resort, care au și venit la fața locului. Ambulanța a transportat bolnavii la spitalul raional, iar colaboratorii Centrului de Sănătate Publică, Secției Situații Excepționale și Inspectoratului de Poliție au desfășurat investigațiile de rigoare.

Andrei Godoroja, vicepreședintele raionului Rezina, ne-a relatat că luni, 29 ianuarie, toţi managerii instituțiilor de învățământ din raion au fost convocaţi la ședința Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, pentru a dezbate chestiunea privind cazurile excepționale de intoxicație acută și etiologii necunoscute în instituțiile de educație. Directoarei Gimnaziului Pereni, Aurelia Grigoriță, i s-a dat dispoziția ca, începând cu 30 ianuarie c., gimnaziul să-și reia activitatea.

Vladimir Sinchevici, șeful Secției Epidemiologie a Centrului de Sănătate Publică Rezina a menționat că administrația Gimnaziului Pereni a executat întocmai toate prescripțiile de igienizare a localului școlii. Astfel, nu mai există pericol de îmbolnăvire. Potrivit medicului, incidentul de la Gimnaziul Pereni a fost provocat de gaze pulverizate dintr-un tub „Jguciy percik”, de fabricaţie din F. Rusă, un fel de gaze lacrimogene, care se utilizează în situații de apărare de câini, dar și de atacatori.     

Copiii care au ajuns în spital sunt deja externați, starea lor de sănătate este apreciată drept bună, iar din 30 ianuarie c. gimnaziul activează în regim normal, a mai spus V. Sinchevici.

Potrivit poliţiei din Rezina, citată de ProTV, părinţii minorului urmează să fie traşi la răspundere pentru neglijenţă în educarea copilului şi neglijenţă în păstrarea bunurilor pe care le au în posesie.

În imagine:  Până la 30 ianuarie Gimnaziul Pereni a fost închis pentru igienizare. Captare video: prime.

Ion Perciun

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker