Politic

Achiziții și lucrări publice cu specific orheian de organizare și desfășurare

Masa rotundă “Achizițiile publice – specific și nuanțe în organizare și desfășurare”, anunţată la Orhei pentru 3 februarie, trebuia, în opinia conducerii Asociaţiei Obşteşti „Civis”, care a organizat-o, să clarifice niște situații care nu prea aranjau administraţia raionului Orhei. În baza unui proiect, anul trecut, AO “Civis” a monitorizat cum au fost cheltuiţi circa 7 mln de lei publici pentru reparaţia drumurilor locale din raionul Orhei. Rezultatele monitorizării au fost mediatizate de CUVÂNTUL în noiembrie 2016 în investigația ”Reparația drumurilor și interesele de partid”, unde se menționa că peste 80 la sută din banii repartizați în 2016 pentru reparația drumurilor din raionul Orhei au ajuns în primăriile conduse de edili democrați, iar unele dintre firmele care au efectuat lucrările au tangențe cu exponenți ai PDM.

Au făgăduit,                            dar nu au venit

Potrivit autorilor articolului menţionat, mai multă lume din localitățile respective se plânge că o parte din lucrări au fost făcute de mântuială. Unii experți afirmau că la mijloc ar fi fost şi o schemă clasică de spălare de bani publici, că unii funcţionari şi-au satisfăcut nişte interese personale în cadrul acestei campanii.

Conducerea raionului Orhei a reacţionat dureros la investigaţie, susţinând că cele descrise nu corespund adevărului. Preşedintele raionului Tudor Golub a afirmat pe o reţea de socializare că organizaţia nonguvernamentală ”Civis” s-ar ocupa de fapt cu spălarea unor granturi poloneze. Mai mult, la câteva zile după aceasta, Mihai Gandrabura, liderul AO “Civis” s-a pomenit cu un dosar penal intentat de poliția din Orhei pentru… delapidare de bunuri. Acestuia i se incrimina că ar fi însușit un lot de birotică venit la Primăria Mitoc în cadrul unui proiect finanţat de un investitor polonez. Peste câteva zile însă dosarul a fost închis.

Masa rotundă din 3 februarie a fost organizată cu scopul de a clarifica şi a pune la punct mai multe probleme existente în relaţiile AO “Civis” şi autorităţile publice locale de ambele niveluri din raionul Orhei. M.Gandrabura susţinea că aproape toţi invitaţii – reprezentanţii Consiliului Raional Orhei, o parte din primari au confirmat că vor participa la întrunire. Au venit însă câteva persoane, inclusiv Viorica Zara, specialistă pentru achiziții publice la Consiliul Raional Telenești şi Tudor Andrițchi, specialist în Secția Construcții și Amenajarea Teritoriului a Consiliului Raional Orhei, care a spus că Ion Cocârlă, până nu demult șeful secţiei respective, vizat în investigație și-a dat demisia..

 

Cazurile frauduloase riscă să devină un fenomen firesc        

Mihai Gandrabura a menţionat că, în urma monitorizării a ajuns la concluzia că fraudele în achizițiile și lucrările publice au devenit la noi un lucru aproape obişnuit. Dumnealui s-a referit la mai multe exemple. Pentru reparaţia acoperişului Colegiului Pedagogic ”Vasile Lupu” din Orhei, de exemplu, s-au cheltuit 2 milioane de lei, în opinia unor experţi o sumă extrem de mare comparativ cu lucrările efectuate.

La o licitaţie i s-a dat câştig de cauză unei întrep-rinderi individuale, care a oferit garanție pentru lucrările de reparaţie a unui sector de drum de doar 10 luni. Una și aceiași firmă individuală câștigă trei loturi de reparaţie a trei sectoare de drum, care trebuiau efectuate în acelaşi timp, iar întreprinderea nu dispunea de  oameni și tehnica necesară. Jurnalista Natalia Porubin a stabilit că Ion Cocârlă, şeful Secţiei Construcţii şi Amenajarea Teritoriului a Consiliului Raional Orhei, împreună cu Nicolae Beșeti, patronul ÎI ”Beșeti Nicolae”, care a câștigat mai multe licitații și fiica acestuia de trei ani  au devenit coasociații unei terțe firme, către care erau virate sume de bani, chipurile pentru executarea unor lucrări publice, a menționat M.Gandrabura.

Liderul AO „Civis” a acentuat că şi în mandatul precedent al Consiliului Raional Orhei au fost depistate multe nereguli privind organizarea achizițiilor publice. Astfel, automobilul Direcției Generale Învățământ, Tineret și Sport, conform unui contract cu valoarea de 256 000 lei (!?)  a fost reparată la… Pohrebeni, unde nu este înregistrată nici o întreprindere de reparații auto. Reprezentantul Consiliului Raional la întrunire n-a reacţionat în nici un fel la dezvăluirile lui M.Gandrabura.

  

Nu se conștientizează că banii publici sunt banii noștri

Olesea Stamate, șefa Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) s-a referit îndeosebi la lacunele din legislația ce reglementează procesul achizițiilor publice, la reticența autorităților în a oferi informații operative şi veridice privind utilizarea banilor publici.

“Din păcate, contribuabilul nostru încă nu prea conștientizează faptul că banii delapidaţi din haznaua publică sunt de fapt luaţi din buzunarul lui. Situația actuală va persista atâta timp cât cetățenii nu se vor implica activ în procesul de monitorizare a utilizării finanțelor publice şi nu vor cere socoteală pentru fiecare leu pierdut. Nu trebuie să ne împăcăm şi cu faptul că procesul achiziţiilor publice este foarte netransparent. Din zece firme pe care noi le monitorizăm doar trei au acceptat să ne ofere informațiile solicitate, cu celelalte șapte ne aflăm la acest subiect în procese de judecată. De fapt, ce să vorbim de firme private, când este foarte problematic să obţii informaţii de  la Cancelaria de Stat, „Căile Ferate din Moldova”, Banca Națională a Moldovei, alte instituţii de stat” spunea Olesea Stamate, șefa AGER.

În imagine: Vorbind despre încălcările depistate în timpul monitorizărilor, Mihai  Gandrabura a operat de fiecare dată cu documente doveditoare.

Ion Cernei

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker