ApropoOrheiSocial

Orhei: circ în timpul pandemiei

Duminică, de Sfântul Dumitru, la Orhei au marcat Hramul urbei şi 466 de ani de la prima atestare documentară. De data aceasta s-a trecut fără cârnați prăjiți chiar alături de monumentul domnitorului iluminist Vasile Lupu şi aviashowuri.

Dar, în ciuda pandemiei, Primăria şi Consiliul Raional Orhei au organizat o petrecere fastuoasă, cu defilare pe strada centrală, iarmaroc, concerte pentru vârstnici şi tineri în parcurile „Ivanos” şi “OrheiLand”, la care au participat sute de persoane  fără a se păstra interdicţiile legate de pandemia de Covid-19.  

Unicul semn că s-ar ţine cont de pericolele pandemiei erau câțiva tineri în veste albe cu sigla Partidului Șor, care efectuau termometria, fără a aminti măcar că fiecare trebuie să poarte mască! 

Cele trei culori naționale – roșu, galben și albastru, la Orhei au fost înlocuite cu alb, roșu și verde, culorile Partidului Șor. Dacă cineva crede că Orheiul și-a mai păstrat vreo umbră de tradiție a sărbătorii din anii trecuți, se înșeală amarnic.

Nu am văzut persoane cunoscute din urbe și raion – nici unul din foștii primari, nici pomină de Cetățenii de Onoare, delegaţii din partea orașelor înfrățite din alte ţări prezente la această sărbătoare. Alți figuranți a avut sărbătoarea de data asta or, în coloană, umăr la umăr cu Reghina Apostolova și Marina Tauber, deputate ale Partidului Șor, au păşit Sergiu Sârbu şi Grigore Repeșciuc, care doar în ultimul an au schimbat în Parlament câteva formaţiuni  politice, înscriindu-se printre campionii traseismului parlamentar din R. Moldova.

Sârbu și  Repeșciuc au ținut câte un spitch în fața mulțimii, lăudându-l de data aceasta  pe Șor și partidul lui pentru că ar fi schimbat imaginea Orheiului. 

Nu voi reproduce luările de cuvânt ale vorbitorilor la mitingul de lângă monumentul lui V.Lupu. Toți au vorbit banalități despre Șor care “zi și noapte se gândește la orașul lui natal (de fapt, ”geniul Ivanosului” n-are nimic în comun cu Orheiul). Spitchiul de pe ecran al ”primarului de onoare” alias deputatul fugar Ilan Șor, care se ascunde de justiţia moldovenească în Israel, a fost exaltat ca întotdeauna.

În limba rusă, acesta a făcut o nouă promisiune – că în cinci ani Orheiul va deveni al doilea, dar poate şi primul oraş din republică, pentru că aici va începe construcţia unui nou cartier. «С экрана телевизора, из космоса, с дерева я буду рядом с вами, и мы вместе будем строить наш родной город!» (De pe ecranul televizorului, din cosmos, din copac eu voi fi alături de voi şi împreună vom construi oraşul nostru natal!”), a promis Șor.

Ceea ce m-a consternat îndeosebi, au fost fețele împietrite ale participanţilor.  Mulţumire am văzut doar pe fețele lui Dinu Țurcanu, președintele raionului, a lui Pavel Verejanu, primarul urbei, dar și oaspeților lor. Bănuielile mele le-am împărtășit lui Igor Grigoriev, ex-viceprimar de Orhei, șeful staff-ului lui Șor la alegerile locale din 2015, când Şor a obţinut mandatul de primar.

Amintim că Grigoriev, dându-și seama că Șor are cu totul alt scop decât a ferici urbea de pe Răut, a abandonat în curând funcția, devenind inamicul nr.1 al ”primarului-investitor” şi prietenului lui Igor Dodon. Igor Grigoriev nu s-a mirat de observațiile mele. 

”Odată cu Partidul lui Șor a început de fapt decăderea morală a Orheiului. Dar lumea încet-încet se dezmeticește că de fapt  are cea mai incompetentă conducere; că mitul ”orașului de vis” este de fapt un truc propagandistic ieftin care într-o zi se va sparge ca bula de săpun. Străzi asfaltate, terenuri de joacă, menținerea curățeniei… Sunt în republică comunități gestionate mult mai bine decât Orheiul, dar acolo nu se face atâta tam-tam din asta”, a spus dl Grigoriev.

Ion Codreanu, ex-consilier municipal și unul din puţinii activiști unioniști locali care şi-a păstrat poziţiile, mi-a arătat cum se distruge clădirea fostei Zemstve, acolo unde la 25 martie 1918 cei 52 de deputați au votat Unirea. Nu se mai repară clădirea Muzeului de Istorie şi Etnografie, reparaţie începută înainte de 2015, teritoriul gării auto arată ca după război, sunt și alte străzi degradate chiar din centrul  municipiului. 

La sărbătoare au participat mai mulți agenți economici cu roadele toamnei comercializate la prețuri acceptabile, dar şi comercianţi din piaţă cu fructe şi legume importate, care fac concurenţă neloială agricultorilor moldoveni, cu produse alimentare și industriale.

Copiii de la școli și grădinițe au prezentat programe artistice, a fost organizată tradiționala expoziție de păsări exotice, lumea s-a îmbulzit la concerte. Dar, reiterăm: au fost neglijate masiv regulile elementare de profilaxie a coronavirusului și dea Domnul ca participanţii să nu se confrunte cu nişte consecinţe dezastruoase. 

Apropo, în ajunul sărbătorii, pe o reţea de socializare a apărut postarea consilierului local, preotul Sergiu Aga, care scrie: “Iar Konțărt…”. 

Potrivit radioorhei.info, „Consilierul contrapune recentele măsuri anti-Covid, anunţate de către aceleaşi autorităţi orheiene şi pe care s-au cheltuit bani publici, cu evenimentele festive preco-nizate pentru 8 noiembrie”. 

„Parcă mai ieri autoritățile orheiene instituiau, ca nimeni în Moldova, filtre sanitare, cu specialiști de stropit roțile la mașini cu dezinfectant, pe când apăreau unu-două cazuri pe zi. Apropo, doar pentru mâncarea oamenilor cu stropitorile s-au plătit 54 000 lei din buget. Parcă mai ieri Spitalul a plătit o grămadă de bani ÎM „Transport Orhei”, ca să meargă medicii cu gazelele „GRATUIT”.

Parcă mai ieri se strângea din puținul ce îl are fiecare, ca să se cumpere lămpi bactericide, măști și costume, cafea pentru medici ca să nu cadă din picioare de oboseală. Parcă mai ieri un oarecare consilier din primărie și raion, membru de seamă în comisiile sociale ale ambelor instituții, mă amenința triumfal că și bisericile trebuie închise, la început de pandemie. Astăzi, la peste 1000 de cazuri pe zi, multstimații conducători anunță KONȚĂRT DE HRAM.”

Postarea consilierului local a stârnit un val de reacţii. Cei mai mulţi autori ai comentariilor sunt de acord cu Sergiu Aga şi consideră că autorităţile dau dovadă de iresponsabilitate, iar cei de la putere fac ceea ce le convine, în timp ce boala nu cruţă pe nimeni”, scrie radioorhei.md.

Sărbătorirea fastuoasă a Hramului oraşului Orhei a costat bugetul aproape 250 000 de lei. Asta, împreună cu suma de 33 150 de lei, oferită ca premii cu ocazia sărbătorii la 52 de angajaţi ai Primăriei. O parte dintre angajaţii premiaţi cu câte 650 de lei fiecare s-au aflat duminică, 8 noiembrie, în alaiul sărbătoresc din centrul oraşului.

Ion Cernei               

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker