Social

Schimbarea începe de la fiecare persoană. Noi dorim mult, dar puţin facem

Ion Lazarenco-Tiron, înotător în apă liberă, s-a născut pe 22 ianuarie 1978, în satul Brăviceni, raionul Orhei. În 1997 a emigrat în Irlanda, iar din 1998 a făcut antrenament de înot în bazinul olimpic de la „Guiness Beer Factory” din Dublin. În 1999 a devenit membru al sălii de sport din localitatea Bray, Irlanda, și chiar în primul an a câștigat competiția „Lupta de rezistență”. Vorbește fluent româna, rusa și engleza.

În anul 2015 a fost declarat cel mai bun Înotător Senior la Bărbaţi, iar cititorii revistei „VIP Magazine” (R.Moldova) l-au votat drept „Bărbatul Anului” în cate-goria Sporturilor.

Decorat cu Medalia de Onoare a Primarului de Dublin, Irlanda.

Ion Lazarenco-Tiron este şi un filantrop, colectând şi transportând în Moldova în repetate rânduri ajutoare umanitare pentru internate, case de bătrâni, spitale, grădiniţe, familii social vulnerabile.

1. Domnule Ion Lazarenco-Tiron! Ce subînţelegeţi Dvs. prin noţiunea “acasă”?

– “Acasă“ pentru mine înseamnă mirosul pomilor înfloriți, cântecul cucului, cărărușile pe care le-am bătut desculț când eram mic și pâinea proaspăt scoasă din cuptor.

2. Cine V-a predat primele lecţii care V-au marcat caracterul şi viitorul?

– În primul rând, părinții, care mi-au dat cei 7 ani de acasă, buneii, dar şi profesorii, mai ales cei de istorie și educație fizică.

3. Ce ştiţi despre părinţii şi buneii Dvs., locul şi rolul lor în viaţa comunităţii natale?

– Tata a fost și el orheian din Chiperceni și, cunoscându-se cu mama, s-au stabilit în Brăviceni, unde au muncit împreună în colhozul din localitate.

Bunicul din partea mamei a crescut într-o familie de ţărani cu 14 copii, a fost mulți ani pălămar la biserică. Şi el ne-a învățat multe lucruri utile pentru viață.

4. Cum apreciaţi schimbările care au avut loc la baştină în ultimele decenii?

– Apreciez foarte mult proiectele avansate realizate în satul natal. La baștină se produc ceva schimbări pozitive, dar mai este mult de lucru. De aceea am și venit cu ideea de a construi un teren sportiv.

5. Care ar fi, în opinia Dvs., căile reale de redresare a situaţiei din economia R.Moldova?

– Aceasta rămâne o problemă foarte dificilă. Eu nu sunt politician şi nici  economist, dar un impact puternic am obţine dacă noi, cetățenii de rând, ne-am ajuta unul pe altul, ne-am iubi și respecta mai mult, căci numai cu dragoste se poate învinge răul.

6. Dacă ar fi cazul de înveşnicit cumva, în istoria localităţii natale, unele personalităţi din partea locului, cine, credeţi, ar merita neapărat această onoare?

 – Hm… Hai să-l aducem pe Ștefan cel Mare și să-l edificăm în piatră! Nu cunosc pe nimeni din localitate, care ar merita așa onoare. Cât despre mine, i-aş înveşnici pe părinții mei.

7. Când Vă amintiţi de anii copilăriei şi adolescenţei, ce evenimente şi nume Vă revin mai întâi în memorie?

– Cele mai dese amintiri sunt cele despre cum noi, copiii, ne jucam, despre  întâlnirile  cu rudele la sărbători.  

8. Ce calităţi preţuiţi îndeosebi la prietenii Dvs.?

– Sinceritatea, în primul rând.

9. Consideraţi că V-aţi realizat în viaţă?

– Da, mă simt împlinit. Am o familie fericită, suntem sănătoşi toţi și am posibilitatea să mă ocup cu ce-mi place.

10. Cine şi cum V-a ajutat să Vă atingeţi scopurile?

– Familia, în primul rând. Şi câţiva prieteni care mă înţeleg şi mă susţin în ceea ce fac.

11. Dacă Bunul Dumnezeu V-ar oferi ocazia să mai trăiţi odată un moment din viaţa Dvs., pe care l-aţi alege?

– Măcar câteva clipe să fiu alături de părinți…

12. Cu ce performanţe se mândreşte îndeosebi Ion Lazarenco?

– În primul rând mă mândresc cu țara unde m-am născut și cu o familie sănătoasă. Spun peste tot cu mândrie că sunt moldovean. Apoi vin şi performanţele. În 2013 am devenit membru a două asociații mari pentru traversarea strâmtorilor înotând, și anume, „Federația Înotătorilor a Canalului Englez și a Piloților” și „Asociația Înotătorilor din Strâmtoarea din Gibraltar”. Tot în 2013: Maratonul de Înot “Nistru – Unites Moldova”: finalizarea unei curse de 8 zile fără de precedent pe o distanță  de 240 km pe râul Nistru, Republica Moldova.

2014: Mila de gheață (Ice Mile). Am devenit al 67-lea om de pe planetă care a parcurs înot cursa Ice Mile în apă la temperatura de 3.3 grade C. Lough Dan, (Lacul Dan) munţii Wicklow, Irlanda.      

Strâmtoarea Gibraltar, 14 km (Spania-Moroco). Trecerea primului din cele şapte canale ale Oceanului Atlantic timp de 4 ore 41min.

Canalul Mânecii, cu o lățime de 33 km (Anglia-Franța), trecerea lui înot în 13 ore  34 min şi completarea celui de-al doilea canal din cursa Ocean’s Seven.

Înotul Păcii în Tunisia.

2015: Maratonul pe Lacul Zurich, 26 km (Elveția). Completarea şi finalizarea pe poziţia a 5-a din cei 26.4 km din înotul Maratonului Internaţional Auto-Transcedenţă.

Canalul de Nord, 34 km (Irlanda-Scoția). Completarea celei de-a treia cursă din Ocean’s Seven, trecerea în 16 ore 23 min a Canalului de Nord în apă de la 11.8 C° la 12.3 C°. Am devenit cel de-al 25-lea om din lume care a îndeplinit cu succes această provocare.

2016, Canalul Catalina, 32 km (California-Insula Catalina, SUA). Completarea celei de a patra curse de înot în 12 ore 01min, dintre care 10 ore pe timp de noapte.

Canalul Molokai, 42 km (Insula Molokai – Insula Oahu, Hawaii, SUA). A cincea cursă de înot și cea mai lungă a fost trecută în 18 ore 11min.

Pentru 2017 îmi doresc să trec înot Strâmtoarea Tsugaru (Japonia) și Strâmtoarea Cook (Noua Zeelandă), ultimele două curse de înot pe distanțe lungi din lume care până acum au fost trecute doar de 6 oameni, şi să colec-tez bani pentru Campania „Cupa Verde”.

În 2016 a fost realizată prima acţiune din cadrul campaniei „Cupa Verde”, pe care am inițiat-o cu scopul de a reconstrui stadioanele din diferite localităţi ale R.Moldova şi de a educa tine-rii curajoşi, uniţi, puternici. A fost construit și dat în exploatare stadionul din satul natal Brăviceni (bugetul 40 000 Euro), comunitatea a beneficiat de o partidă de echipament sportiv, adidaşi şi haine. Au fost organizate câteva ateliere pentru tineri și adulți privind stilul de viaţă sănătos.

Un alt proiect în derulare este construcția unui stadion în satul Chiperceni, raionul Orhei.

13. Care este cea mai mare dorinţă neîmplinită a Dvs.?

– De a-mi ajuta conce-tațenii să se mobilizeze, să fie mai receptivi și pozitivi, să se ajute unul pe altul și să respecte societatea și împrejurările în care se află.

14. Două decenii nu mai contenesc discuţiile controversate în jurul denumirii limbii oficiale, a istoriei R.Moldova. Cine, credeţi, ar putea şi ar trebui să pună punct în aceste dispute?

– Un popor care nu-și cunoaște istoria nu are viitor. Noi singuri trebuie să ne informăm și să ne cunoaștem istoria pentru a crea prezentul și viitorul.

15. Care sunt principiile de viaţă ale dlui Ion Lazarenco-Tiron, peste care nu se poate trece în nici un caz?

– Sinceritatea și omenia.

16. Colegii, prietenii V-au trădat vreodată?

– Foarte des s-au folosit de bunatatea sufletului meu. De aceea nu prea îi am. Einstein a spus: ”Mai bine merg pe drum singur, decât cu cineva care mă trage-n jos”.

17. În opinia Dvs., fără de ce un om nu poate să fie fericit?

– Fără amintiri, momente, clipe frumoase.

18. Aţi făcut în viaţă şi politică?

– Nu, dar urmăresc tot ce se întâmplă în geopolitică și mișcarea ei.

19. Ce apreciaţi şi ce nu Vă place în politica promovată de autorităţile de la Chişinău din ultimele decenii?

– Din păcate, nu pot aprecia nimic și nimic în politica moldovenească nu-mi place.

20.Cine, credeţi, ar putea scoate Moldova din actuala mocirlă politică, economică şi socială?

– Schimbarea începe de la fiecare persoană, de la popor. Noi dorim mult, dar puţin facem. Așteptăm să vină cineva să ne rezolve problemele.

21. Credeţi în viitorul ţării cu numele Republica Moldova?

– Fără speranță nu putem merge înainte. Cât de mică ar fi posibilitatea, dar este.

22. Care circumstanţe au jucat rolul hotărâtor în formarea familiei Lazarenco-Tiron?

– Dacă dragoste nu e – nimic nu e. Deci, în afară de dragoste, nimic nu poate să aibă un rol hotărâtor în formarea unei familii, asemenea și în cazul familiei mele.

23. Conturaţi un portret al familiei Dvs.

– Cu sinceritate pot să conturez un portret bogat în zâmbete și sclipire de fericire în ochii familiei mele.

24. Cu ce preferaţi să vă ocupaţi în timpul liber?

– Îmi place foarte mult să urmăresc fotbalul și sunt un mare fan al Clubului „Chelsea”. Mă strădui să-mi creez timp când se joacă un meci între echipe mari, ca să-l pot urmări. În afară de aceasta, în familie ne place să mergem la plimbare prin pădure și munți sau pe coasta mării.

25. În casa familiei Lazarenco-Tiron ce bucate şi băuturi sunt preferate?

– În familia noastră se gătește mâncare sănătoasă. Sunt preferate bucatele din pește cu un pahar de vin de casă. Şi, desigur, aşa bucate tradiționale ca plăcintele, sarmalele, răciturile, care, de obicei, sunt gătite la sărbători.

26. Descrieţi câteva momente cruciale din viaţa Dvs.

– Momente cruciale…Au fost mai multe. Unul din ele este cel când ne-am hotărât să ne stabilim cu traiul în Irlanda.

27. În opinia Dvs., care sunt cele mai stringente probleme specifice pentru educaţia şi cultura din Republica Moldova?

 – Educația copiilor – ce semănăm, aceea și crește,  aceea o să culegem. Ei sunt viitorul nostru, cei ce ne vor plăti pensia și vor conduce țara.

28. În opinia Dvs., Republica Moldova are şanse să se integreze în comunitatea europeană?

– Da, șanse sunt, dar rămâne problema cu Transnistria – noi trebuim comunității europene cu așa problemă? Republica Moldova demarează dife-rite reforme, dar ce ține de Transnistria – multe refe-rendumuri trebue să aibă loc pentru a soluționa această problemă.

29. Una din problemele-cheie ale Moldovei este soluţionarea diferendului transnistrean. Cât de real, în opinia Dvs., este acest obiectiv?

– Întrebarea cu Transnistria rămâne să fie foarte reală și deschisă pe mult timp. Deseori mă întreb: de ce după îndependență, în loc să cerem Bugeacul și partea de Nord cu Cernăuții care ne aparțin, Republica Moldova  vrea  Transnistria, care a fost alipită la Basarabia numai în 1940?

30. Ce aţi mai vrea să transmiteţi cititorilor CUVÂNTUL-ui din regiunea Orhei?

– Să fiţi sănătoși, să alegeți un mod de viață mai sănătos și să fim mai buni unul cu altul, să ne respectăm, să ne ajutăm și să ne susținem cum putem, ca să învingem invidia și răutatea ce ne dominează pe o mare parte dintre noi.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker