EvenimenteRezina

Personalitățile noastre marcante. Cardiochirurgul de talie mondială Grirgore Tinică la 60 de ani

     Zilele acestea  Grigore Tinică, medic cardiochirurg de talie mondială, director la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu” din Iași, România, originar din satul Cușmirca, raionul Șoldănești a împlinit 60 de ani. 

  Grigore Tinică a absolvit, în anul 1984, Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Stat de Medicină din Chișinău (actualmente USMF „Nicolae Testemițanu”). A activat în calitate de medic chirurg la Spitalul Raional Călărași, iar mai apoi în Secția de chirurgie vasculară a Spitalului Clinic Republican.

Timp de trei ani a efectuat stagii de chirurgie vasculară la Institutul Unional de Chirurgie Clinică şi Experimentală „A. Vishnevsky” din Moscova. În anul 1991 a fost admis la doctorat în România, sub îndrumarea acad. Ioan Pop D. Popa. 

     ”De multe ori am fost întrebat ce simți atunci când te atingi de inimă, când ții o inimă în mână. Pentru noi, pentru chirurgii cardiovasculari, este obiectul muncii noastre și suntem extrem de pragmatici. Această meserie cere o tărie de caracter, dar și o mare precizie, atât în gesturi cât și în deciziile pe care le iei, în rapiditatea lor.

Inima nu poate să stea opritã foarte mult timp, dacă nu o susții cu tehnologie și aparate. Într-o perioadă extrem de scurtă trebuie sã iei decizia corectă. Sigur, nu poți să faci de la început acest lucru, totul vine odată cu timpul, cu antrenamentul, cu profesionalismul, și eu văd această meserie a noastră ca pe o mare responsabilitate.

Pentru mulți, inima este locul sufletului, este inima albastră, este dragostea pentru noi, inima este acel motor, acel organ care menține viața și scopul nostru este să-l menținem în stare perfectă”, spunea omagiatul în unul din interviurile sale, crez care îl caractează ca om al meseriei și un om deosebit. 

     La 23 de ani a absolvit deja facultatea. Începând din anul al doilea a început să meargă la cursurile de chirurgie conduse de profesorul Gheorghe Ghidirim, unul din cei dintâi mentori ai săi, profesor de chirurgie generală, ulterior academician, ministru al sănătății, o mare somitate, un mare chirurg.

La dânsul a intrat pentru prima oarã în sala de operații. Ulterior, în anii doi și trei de facultate, s-a înscris la cercul de oftalmologie pentru că era cu profil chirurgical, la ortopedie, la chirurgie generală, tot datorită pasiunii pentru chirurgie. În anul cinci se făcea repartiția pe zonele de care urma să se ocupe ulterior. La chirurgie era o concurență foarte mare, dar el, fiindcă a participat la multe cercuri studențești cu profil chirurgical, a reușit să ajung la chirurgie generală, a fãcut subordinatura, cum îi spuneau pe atunci, un fel de externat, în chirurgia generală.

După absolvirea facultății făcea internaturi, tot la chirurgie generală și chirurgie abdominală. Ulterior a lucrat la Călărați trei ani în calitate de chirurg generalist de urgență, apoi a fost încadrat la Spitalul Republican din Chișinău, la Clinica de Chirurgie vascularã. A făcut apoi câteva specializări la Moscova. În 1991 a apărut oportunitatea de a pleca cu o bursă la București. În acel an, Ministerul Educației, pe atunci Ministerul Învățământului, trimitea studenți, masteranzi, doctoranzi, bursieri în mai multe țări. Au plecat în Elveția, la Moscova (foarte mulți) și în România la București, Cluj, Iași, Timișoara, Craiova.

Avea posibilitatea să aleagă între Moscova și România. Domnul profesor Pop de Popa venise cu un an înainte la un congres al specialiștilor la Chișinău, unde prezentase valva MIVA de Popa cu lux de amănunte: un film color, cum se prepară și date specifice despre implantarea la om și medicul Tinică a fost fascinat. Și atunci când a fost  întrebat pentru care specializare optează, a insistat sã meargă la București. 

       Între anii 1997 și 1998, Grigore Tinică a activat ca medic primar de chirurgie cardiovasculară la Clinica a II-a de chirurgie cardiovasculară, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu”, București. În 1998 a creat Secția de chirurgie cardiovasculară din cadrul Centrului de Cardiologie, Iași, devenit ulterior Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I. M. Georgescu”, Iași, pe care îl conduce și în prezent.

     Din anul 2001 este profesor asociat al USMF „Nicolae Testemițanu”, iar din 2006, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, șef al disciplinei de chirurgie cardiovasculară.

      Profesorul Tinică este membru al celor mai importante organizații profesionale ale chirurgilor cardiovasculari la nivel național și internațional. Între anii 2013 și 2014 a fost președinte al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară, ceea ce i-a permis organizarea, la Iași, a două congrese naționale de chirurgie cardiovasculară cu participare internațională și a unui Simpozion Internațional de Medicină Cardiovasculară, la Chișinău. Actualmente, este președinte al Societății Podului Euro-Asiatic pentru Chirurgia Cardiacă și al Fundației de Cercetare Clinică și Experimentală Cardiovasculară.

      Acum patru ani,  iscusitul cardiochirurg Grigore Tinică a fost cel care a îmbrăcat mantia și toga de Doctor Honoris Causa primind cea mai înaltă distincție a Alma Mater a USMF ”N. Testemițeanu”: 

     „În 1978 pășeam timid în această Universitate, Alma Mater, care ulterior m-a definit și ne-a definit, ne-a dat un start în viață pe care, sper eu, să-l ducem ca un drum lung și plin de realizări. Vin cu un îndemn și pentru tineri – să muncească asiduu și să-și iubească Universitatea, pentru că este una dintre cele mai bune universități din această parte a Europei și vreau să vă spun că sunt mândru că sunt absolventul USMF Nicolae Testemițanu”, a conchis profesorul Tinică.   

           Este oaspete des  la baștină. Ultima oară a vizitat satul Verejeni unde a participat la dezvelirea bustului Regelui Ferdinand. Ține mâna pe pulsul evenimentelor de la baștină și în puținele interviuri care le acordă sisține că numai Reîntregirea Țării ne-ar fi salvarea.

                                                            Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker