Orhei

Primăria şi CR Orhei: “spectacole” cu cântăreţi. Consilier local: “Iar Konțărt…”. Comentarii – de la Șor până la Stalin


Duminică, 8 noiembrie, Orheiul sărbătoreşte hramul şi ziua oraşului. Cu acest prilej, autorităţile au anunţat un program sărbătoresc cu iarmaroc şi concerte, care începe dimineaţa şi se încheie spre noapte.

Primăria şi CR Orhei: “spectacole” cu cântăreţi. Consilier local: “Iar Konțărt…”. Comentarii – de la Șor până la Stalin
Primăria şi CR Orhei: “spectacole” cu cântăreţi. Consilier local: “Iar Konțărt…”. Comentarii – de la Șor până la Stalin

Organizatorii sunt Primăria Orhei şi Consiliul raional, conduse de echipa lui Ilan Șor, după cum se menţionează într-un comunicat de presă publicat pe pagina web a Primăriei, care este transmis şi de unele mass-media.


Conştienţi de faptul că planifică evenimente care, în timpul pandemiei COVID-19, prezumă aglomeraţie, organizatorii susţin că „Autoritățile vor asigura toate măsurile sanitare în contextul pandemiei. Organizatorii vor direcționa oamenii astfel ca nu să nu se formeze aglomerări, vor împărți gratuit măști de protecție și vor îi asigură cu dezinfectanți.”


Pe afişele care anunţă despre evoluarea cântăreţilor, evenimentele organizate pentru oameni în vârstă, ziua, în parcul “Ivanos” şi , pentru tineri ,seara, în parcul “OrheiLand” sunt prezentate ca “spectacole”.

Pe de altă parte, pe o reţea de socializare a apărut postarea consilierului local, preotul Sergiu Aga, care scrie: “Iar Konțărt…”.
Consilierul contrapune recentele măsuri anti-Covid, anunţate de către aceleaşi autorităţi orheiene şi pe care s-au cheltuit bani publici, cu evenimentele festive ce urmează pe 8 noiembrie:

„Parcă mai ieri autoritățile orheiene instituiau, ca nimeni în Moldova filtre sanitare, cu specialiști de stropit rotile la mașini cu dezinfectant, pe când apăreau unu-două cazuri pe zi. Apropos, doar pentru mâncarea oamenilor cu stropitorile s-a plătit 54 000 lei din buget. Parca mai ieri Spitalul a plătit o grămadă de bani Î. M. Transport Orhei, ca să meargă medicii cu gazellele „GRATUIT”.

Parcă mai ieri se strângea din puținul ce îl are fiecare, ca să se cumpere lămpi bactericide, măști și costume, cafea pentru medici ca să nu cadă din picioare de oboseală. Parca mai ieri un oarecare consilier din primărie și raion, membru de seamă în comisiile sociale a ambelor instituții, mă amenința triumfal că și bisericile trebuie închise, la început de pandemie. Astăzi, la peste 1000 de cazuri pe zi, multstimații conducători anunță KONȚĂRT DE HRAM.”

Postarea consilierului local a stârnit un val de reacţii. Cei mai mulţi autori ai comentariilor sunt de acord cu Sergiu Aga şi consideră că autorităţile dau dovadă de iresponsabilitate, iar cei de la putere fac ceea ce le convine, în timp ce boala nu cruţă pe nimeni:

 “Exact asta mi-am zis când am văzut anunțul.” (Petru Sîrghi)

“Întrece orice limită această acțiune de maximă iresponsabilitate” (Ina Vascan)

“Totul vine la comanda: si imbolnavirea si insanatosirea…  Ce mult inseamna sa ai Putere …” (Ecaterina Urîtu Ganea)

 “Chiar într-adevăr satul arde dar baba se piaptănă. Lor li i a concerte și distracții. Chiar oare nu era posibil în pandemie nu de sărbătorit? “(Mariana Diacon Cojocari)

 “Ma alaturezi parintelui Sergiu,familia mea a trecut prin aceasta boala,numai noi stim cum ne am luptat,si pe toti ii indemnam,purtati masca,si mai putin in aglomeratie de oameni.Pazitiva viata.Sanatate.” (Valeriu Osipov)

“Se bucura lumea de concerte,dar mai tirziu vor plinge in spitale pentru ca nu sint conditii decente si medici calificati” (Vladislav Buciuscan)

Deşi mult mai puţine, dar  sub  postarea lui Sergiu Aga   sunt  şi  comentarii pro-concert,  care pun la îndoială existenţa  virusului-ucigas: 

 “Lăsați COVID 19 Au fost și alte boli și vor mai fi… Ce treabă are concertul……” (Nadejda Speranța Balan)

Voo ce-i cu pandemia voastră chiar sunteți cu totul pe o fază! Toți această si așteaptă să stăm în casa si ei sa faca ce vor. Nu-i așa virus cum zic ei…..” (Vasilisa Vîrlan)

“ Corect aiuresti lumea cu totul. Deja nici pe copii sa nu-i primească părinții in ogradă cînd vin la ei”  (Liuda Veveriţa)

Într-un schimb de replici a fost pomenit şi dictatorul rus Iosif Stalin. Asta, după ce un angajat al aparatului Consiliului raional Orhei, Marin Mihailov, a cerut de la Sergiu Aga o  statistică  a înmormântărilor:

“Părinte, iertată să-mi fie obrăznicia,dar am și eu o întrebare În calitate de preot, din martie pînă în present, personal Dvs câte persoane infectate de covid ați petrecut pe ultimul drum si câte fără de covid?”

“ Stii ce zicea Stalin?: „Smerty odnogo celoveka eto traghedia. Smerty miliona – eto statistika!”. (tr.: Moartea unui om e o tragedie. Moartea a milioane de oameni este  statistică) Încetează frățioare să faci statistică de dragul partidelor și pe seama celor raposați de COVID. Ar trebui să-ți fie suficientă statistica statului cu un procent de 5 la 100. După înmormântările mele, statistica ar arata cam 1 la 4. Deci, WHO IS THE NEXT (tr.: Cine-i următorul?)

În comentarii nu a fost trecut cu vederea nici Ilan Șor – cel care, potrivit anuntului despre evenimentele din 8 noiembrie, stă în fruntea organizatorilor – Primăria si Consiliul raional Orhei:

“Și acum Ilan Șor în Israel unde e carantină totala și nu iese nimeni din case râde în hohote cât de ușor pot fi prostiți moldovenii.” (Gigore Voicu)

“și reclamă la RTR, invită toată republica. .. important că el o să fie prezent pe un  ecran și îl doare fix într-un loc pe el de toți “Deștepții” care îl susțin. (Natalia Sandu)

“Pe 8 noiembrie, va invitam la Orhei la „loteria sinuciderii”. Va asteptam cu mare drag! Semnat…. Ilan Sor.”  (Anton Vascan)

Tatiana Djamanov

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker