ApropoPolitic

Uliul mascat sub „porumbel” mălai visează

Văzând că lozincile şi dările de seamă în primul tur n-au dat rezultatul scontat, Igori Nicolaevici, încercând să recupereze din simpatiile alegătorilor, s-a adresat sfetnicilor cu rugămintea să găsească ceva din creaţia populară, care ar mobiliza în turul II mai bine electoratul-paralel.

Probabil, consilierul său, Corneliu Popovici, care cunoaşte bine folclorul şi limba română, chiar şi cea moldovenească (a lui Vasile Stati), i-a sugerat „independentului” să se adreseze către necăjiţii alegători cu zicala: „Nu da vrabia din mână pe cioara din gard”. Însă perdantului turului I nu i-a convenit: 

         – Nu merge aşa.  Paţanî, ne po-mujski!     

         – De ce? 

– De-atâta. Că păsările sunt de acelaşi gen. Eu, ca familist ortodox, nu permit aşa ceva! Având în vedere că în pandemii se poartă mască, să schimbăm păsărilor genul şi locul. Vrăbiuţa muncitoare permanent duce lupta cu vătămătorii, haideți s-o facem coţofană, iar pe cioară – porumbel. Porumbelul este simbolul păcii, adică pacifist. Şi lupul sătul, şi oaia întreagă! Parafrazăm şi spunem: „Nu schimbaţi porumbelul din mână cu coţofana de pe gard!”. Ok!

Numai că pacifistul a dat cu oiştea-n gard, uitând cum ne ameninţa să fim cuminţi şi să nu ne jucăm cu focul. Ar fi bine ca sfetnicii să-l familiarizeze pe „independent” (nu mi se întoarce limba să-i spun preşedinte) că în creaţia populară există multă înţelepciune, ca: „Pasărea pe limba ei piere”, „Nu săpa groapă altuia, că ai să cazi singur în ea”, „Dacă tăceai, filozof rămâneai” etc. 

Ţara Moldovei niciodată n-a avut conducător-femeie. Practica mondială ne arată că, acolo unde ajung la conducere femei curajoase, integre, lucrurile merg spre bine. De exemplu: Anglia, Germania, ţările scandinavice şi baltice. Haideţi să ne folosim de acest fenomen – Maia Sandu, să nu ratăm şansa, să facem Schimbarea! 

Lume bună, ieşiţi la vot! Domnul să ne lumineze! 

Dumitru NOROC,  pensionar necăjit

P.S. Apropo, vă amintim că păsările au mai luat parte la un scrutin – pe rol de rândunică – şi cunoaştem acea lozincă: „Ascultaţi-o pe bunica şi votaţi rândunica!”. Iar celălalt partid striga din răsputeri: „Ascultaţi ce spune moşul: măi băieţi, votaţi cocoşul!”.               

Lui Dodon i-a scăpat „porumbelul” din gură. Dar să ştiţi că sub masca acestui porumbel se ascunde, de fapt, uliul – o pasăre răpitoare. Fiți atenți, fauna politică nu doarme. Să nu ne plângem că iarăși ne-a ieşit în cale grebla… 

 (D.N.)  

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker