EvenimenteSocial

Fost deputat moldovean, reținut la vamă pentru contrabandă cu țigări

Un cetățean al R. Moldova, în vârstă de 46 de ani, a fost prins la frontiera cu Ucraina cu contrabandă de tutun.

Potrivit polițiștilor de frontieră din Ucraina, moldoveanul, care deținea asupra lui un pașaport diplomatic, avea ascunse în portbagajul mașinii personale peste 3 mii 500 de pachete de țigări, relatează zdg.md

Presa ucraineană scrie că țigările au fost găsite, ascunse în mașină, la punctul de control Luzhanka de către polițiștii de frontieră ai detașamentului Mukachevo, împreună cu vameși de acolo.

În timpul verificărilor, moldoveanul le-a prezentat polițiștilor de frontieră un pașaport diplomatic, relatează autoritățile ucrainene.

Portalul deschide.md scrie că cetățeanul reținut de vameșii ucraineni pentru contrabandă de tutun este fostul deputat, ales pe listele Partidului Liberal (PL), Vladimir Cernat.

Presa ucraineană scrie că au fost confiscate țigări în sumă de aproximativ 180 de mii de lei, iar cetățeanul R. Moldova a fost reținut.

„Un cetățean al R. Moldova, în vârstă de 46 de ani, a ajuns cu mașina din Ucraina în Ungaria. Pentru verificare, bărbatul a prezentat un pașaport diplomatic, care nu este acreditat în Ucraina. Pentru a ascunde tutunul de contrabandă, cetățeanul l-a ambalat în cavități structurale sub căptușeala mașinii. Cu tutun au fost umplute și o valiză și mai multe pungi de plastic care se aflau în portbagaj”, se spune în mesajul Poliției de Frontieră din Ucraina.

MAEIE: Persoana reținută nu face parte din serviciul diplomatic

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a luat act de intormația apărută în presa din Ucraina referitoare la reținerea azi a unui titular al pașaportului diplomatic moldovenesc acuzat de către autoritățile ucrainene pentru contrabandă de țigări.

MAEIE menționează că persoana reținută nu face parte din serviciul diplomatic. La momentul de față Ministerul investighează circumstanțele cazului și va reveni cu detalii suplimentare ulterior.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene întreprinde, sistematic, măsuri în vederea restituirii pașapoartelor diplomatice de către persoanele ce au pierdut dreptul să le dețină.

Pașaportul diplomatic este actul de identitate eliberat de către MAEIE în baza Legii cu privire la actele de identitate din sistemul național de pașapoarte.

Acum 2 ani, prin amendamentul propus de fostul deputat Vladimir Cernat, benzinăriile duty-free au devenit lege în R. Moldova în urma unui concurs de circumstanţe dubioase.

La 16 iulie 2018, Vladimir Cernat, pe atunci deputat neafiliat, propune, printr-un amendament, modificarea mai multor legi. Unele modificări, care cu greu pot fi evidenţiate printre celelalte, se referă la câteva articole din Codul Fiscal care vizează activitatea magazinelor duty-free. Deputatul de atunci propunea ca, pe lângă magazinele duty-free, să funcţioneze baruri şi restaurante în acelaşi regim. Alesul poporului mai propunea să fie scutite de TVA mărfurile livrate şi comercializate nu doar în magazinele duty-free, ci şi cele din barurile şi restaurantele duty-free.

Amendamentul care a facilitat modificarea legislaţiei, propus de Cernat, a fost votat în lipsa unei expertize anticorupţie, în lipsa dezbaterilor în plenul Parlamentului şi în lipsa unui aviz pozitiv al Guvernului. Ca tabloul să fie complet, legea a fost promulgată de preşedintele Igor Dodon fără ca acesta să-i cunoască esenţa. La două săptămâni după ce şi-a pus semnătura peste legalizarea business-ului cu produse petroliere în regim duty-free, Igor Dodon le spunea jurnaliştilor că acesta „e un subiect foarte suspect pentru că ar da posibilitate de contrabandă. Eu proiectul încă nu l-am văzut. Îl vom examina şi vom lua decizia”, declara preşedintele, după ce… îl semnase deja. Între timp, înainte de votul din Parlament, principalul promotor al benzinăriilor duty-free, Ilan Şor, controversatul primar de Orhei, pregătea, prin intermediul companiilor pe care le deţine, terenul pentru lansarea afacerii.

Taguri
Arată mai mult

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker