Social

Centrul de Artizanat Rogojeni reînvie şi promovează meşteşugurile strămoşeşti

Un popor fără tradiții este un popor fără viitor. Convinși de acest deziderat, reprezentanții Centrului de Artizanat din Rogojeni, Șoldănești contribuie la promovarea tradițiilor și a patrimoniului cultural lăsat de strămoși.

La atelierele de croitorie, croșetare, tricotare și țesut participă copiii, dar și persoanele vârstnice din localitate, pentru care centrul este principala sursă de interacțiune și comunicare cu cei din jur.  

Centrul de Artizanat Rogojeni reînvie şi promovează meşteşugurile strămoşeşti
În imagine: Meşteriţele din satul Rogojeni, raionul Şoldăneşti, care frecventează Centul de Artizanat înfiinţat recent în localitate cu suportul unui grant din partea UE şi Suediei, îşi vând articolele la târguri, dar şi pe internet. Lucrările care ies din mâinile celor care participă la atelierele centrului reflectă valori autentice, adunate de secole și caracteristice zonei şi care, fără apariția centrului, erau sortite pierzaniei. 

Mătușa Maria așteaptă cu nerăbdare zilele de marți și joi pentru a veni la Centrul de Artizanat din localitate. Aici învață să coase, să croșeteze și să împletească. Sub îndrumarea meșterilor populari, pensionara de 65 de ani a reușit să confecționeze torbițe ecologice, pernuțe pentru bebeluși, a croșetat șervețele și a împletit diverse articole din lână. 

„Cel mai mult îmi place broderia cu mărgele. Este foarte bine că a fost creat acest centru. Eu trăiesc cu lucrările mele. Sunt ca niște copii care îmi dau viață și mă întineresc. Mai ales că e tare greu să fii singură și să nu ai cu cine schimba o vorbă. După fiecare atelier sunt mai bine dispusă, am mai multă energie și dorința de a continua. De fiecare dată învăț ceva nou, chiar dacă am 65 de ani. Da, toată viața învățăm”, spune zâmbind Maria Grecu. 

„Scopul activităților organizate de Centru este de a promova meșteșugul casnic și de a aduna vârstnicii din localitate, persoanele cu dizabilități, care pot mânui acul, croșeta la atelierele pe care le organizăm. Toate activitățile sunt orientate spre integrarea vârstnicilor în societate, pentru ca aceștia să-și petreacă timpul liber mai distractiv și eficient”, spune meștera populară, Mariana Groza. 

La Centrul de Artizanat Rogojeni fiecare curios are posibilitatea să cunoască arta țesutului, croșetatului, tricotatului și cusutului. Printre ei este și asistenta socială, Victoria Ciobanu. 

„Eu frecventez Centrul de mai bine de un an. Am participat la atelierele de tricotare și croșetare. Confecționez câte ceva frumos pentru rude, pentru cei dragi. Consider, că astfel de centre ar trebui să fie inaugurate în toate localitățile din țară, pentru că tradițiile pe care le-am moștenit trebuie transmise din generație în generație”, spune Victoria Ciobanu.

Cei care pășesc pragul Centrului de Artizanat Rogojeni sunt instruiți de patru meșteriţe populare din localitate, majoritatea dintre care sunt persoane vârstnice, dornice să-și împărtășească cunoștințele, mai ales cu tânăra generație. 

„Cel mai mult, totuși, copiii vin la atelierul de confecționare a bijuteriilor. Le place să lucreze cu mărgelușele. Unii sunt interesați de croșetatul jucăriilor, iar alții de țesutul covoarelor”, adaugă Mariana Groza. 

Centrul a fost deschis de AO „Centrul de Dezvoltare Durabilă a satului Rogojeni” cu suportul unui grant de 18950 de euro, din partea UE și Suediei, prin intermediul Fundației Est-Europene. Centrul își desfășoară activitatea în incinta școlii din sat, iar spațiul a fost pus la dispoziția Asociației gratuit de autoritățile locale. 

„Datorită acestui grant s-a reușit amenajarea Centrului de Artizanat și dotarea cu tot echipamentul necesar. Concomitent, a fost gândit planul de activitate al Centrului și gama de produse. Totodată, am reușit să procurăm materia primă utilizată la ateliere, dar și să organizăm instruiri”, spune coordonatoarea de proiecte a AO „Centrul de Dezvoltare Durabilă a satului Rogojeni”, Ala Stârcu. 

Centrul a fost creat și pentru a oferi șanse și surse de venit persoanelor vârstnice. „Beneficiarii au posibilitatea să-și vândă lucrările prin intermediul paginii de socializare a Centrului, dar și prin participarea la mai multe târguri. Datorită unui program de antreprenoriat social, în această toamnă vom participa la trei iarmaroace ECO organizate la Chișinău, Rezina și Sângerei”, menționează meștera populară, Mariana Groza. 

Cele patru meșterițe populare de la Centrul de Artizanat Rogojeni au mâini de aur și ochi de artiste. Ele sunt convinse că tradiţiile populare sunt ADN-ul unui popor sănătos spiritual, de aceea este important să fie transmise mai departe. 

Civic.md

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Societatea civilă contribuie la dezvoltarea economică și socială a țării”, proiect implementat de către Fundația Est-Europeană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia.

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker