Social

Autorii care au vopsit tancurile sovietice în tricolorul românesc: Nu ne vom opri aici!

Mai multe tancuri sovietice urcate pe soclu drept simbol al „eliberării” Basarabiei au fost de curând vopsite în tricolor. Reporterii deschide.md au reușit să ia legătura cu grupul de persoane care a schimbat fața acestor tancuri. Aceștia se autointitulează foarte simplu „niște patrioți români” și ne-au explicat care sunt motivele care i-au determinat să vopsească tancurile și ce planuri similare de viitor au pentru a restabili adevărul istoric în Republica Moldova.

– Cum v-a venit ideea de a „îmbrăca” în tricolor tancurile sovietice? 

– Monumentele tancurilor sovietice nu ar trebui să existe pe teritoriul Republicii Moldova, pentru că sunt un simbol al ocupației ruse. De aceea ne-am gândit să facem un gest patriotic și să punem pe tancuri culorile steagului național. Aceste acțiuni nu sunt deloc întâmplătoare. Suntem un grup de tineri care ne iubim patria și, bineînțeles, în Anul Centenarului Marii Uniri nu puteam rămâne indiferenți la jignirea adusă cetățenilor Republicii Moldova de prezența acestor tancuri care simbolizează ocupația și crimele sovietice.

– De ce anume tancurile?

– Pentru că cu ele rușii ne-au ocupat, după care le-au pus pe postamente drept simboluri ale eliberării. În plus, acestea sunt îndreptate la propriu spre țara noastră, România. Mai mult decât atât, aceste tancuri demult trebuiau să ajungă la fier vechi, demult trebuiau să dispară ca un semn al demnității naționale.

– Ambasada Federaţiei Ruse s-a revoltat şi a cerut autorităţilor moldoveneşti să vă pedepsească. Nu vă este frică?

– Noi suntem foarte precauți, de aceea oferim acest interviu sub anonimat. Dar nu ne este frică absolut deloc, fiindcă frica nu încape acolo unde merge vorba de restabilirea adevărului istoric. Credem că propaganda antinațională rusă, dusă agresiv asupra cetățenilor Republicii Moldova, îi împiedică pe aceștia să realizeze adevărata dimensiune a existenței acestor relicve ale unui război în urma căruia am rămas ocupați, rupți de țara-mamă,  iar oamenii au suferit mult și încă mai suferă. Și tocmai aceste tancuri relicve reprezintă o adevărată profanare a Republicii Moldova.

Și chiar dacă autoritățile le vor revopsi în culoarea inițială, noi avem planuri de rezervă.

– Aveți și alte obiective similare pentru următoarea perioadă?

– Da, nu ne vom opri aici, dar nu vă putem dezvălui care vor fi următoarele noas-tre acțiuni prin care vom încerca să aducem adevărul istoric și adevărul privind  apartenența neamului nostru la România.

În imagine: Tancul de la Corneşti (Ungheni). Foto EXPRESUL. De aceeaşi manieră au fost vopsite şi tancurile de la Cinişeuţi (Rezina), Leuşeni (Hânceşti).

 Autor: Vasile Cojocari,

deschide.md

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker