Social

Un deceniu de parteneriat strategic între Republica Moldova și România: Sute de milioane de euro, oferite de statul român pentru proiectele din țara noastră

Republica Moldova și România împlinesc anul acesta 10 ani de la stabilirea parteneriatului strategic bilateral. După cum relatează unimedia.info, cu această ocazie, Ambasada României în Republica Moldova prezintă 10 proiecte importante pe care a reușit să le realizeze România în țara noastră.

„Aceste proiecte sunt destinate în primul rând cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de limba vorbită, etnie sau apartenența geografică și sunt menite să consolideze parcursul european al Republicii Moldova, prin transfer de bune practici”, anunță Ambasada României în R.Moldova.

1. România a acordat ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei (3,5 milioane de euro) sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirus – o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali din cadrul Minis-terului Apărării Naționale și Ministerului Sănătății au plecat în Republica Moldova joi, 30 aprilie, pentru a completa echipele medicale din țara vecină în lupta împotriva pandemiei de Covid-19.

Materialele medicale menționate au fost transportate cu circa 20 autocamioane și au fost destinate instituțiilor spitalicești de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, un alt ajutor umanitar vine și din partea fostei capitale a Moldovei, Iașiul. Primăria a decis să ofere Chișinăului 200 de mii de lei românești, echivalentul a peste 800 de mii de lei moldovenești, în contextul pandemiei de Covid-19.

Banii donați de Primăria Iași au fost repartizați instituțiilor medicale din Chișinău, implicate în tratarea bolnavilor de Covid-19.

2. Restaurarea Sălii cu Orgă, renovată din grantul de 1 milion de euro pus la dispoziție de către Guvernul României, în anul 2014 – proiectul de restaurare a edificiului Sălii cu Orgă este realizat de Ministerul Culturii al Republicii Moldova, grație grantului de un milion de euro acordat de către Guvernul României, în baza Memorandumului semnat între Ministerul Afacerilor Externe al României și Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

3. Reabilitarea a peste 1000 de gradinițe de copii în valoare de 32 milioane de euro – grantul oferit de Guvernul României este gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM). FISM este o instituție creată acum 20 de ani cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe. Care sunt rezultatele concrete:

•  80 000 de copii beneficiază de condiții mai bune în grădinițele pe care le frecventează, acestea fiind izolate termic, reparate în interior şi la exterior, dotate cu sisteme de încălzire, apă şi canalizare, cu acoperişuri noi, cu mobilier, terenuri de joacă şi pavilioane;

• s-au înființat peste 200 de grupe noi de copii;

• 13 400 de angajați își desfășoară activitatea în condiții mai bune de lucru;

• s-au creat cca. 600 noi locuri de muncă pentru educatoare și îngrijitoare;

• peste 110 000 de părinți mulțumiți, care se pot concentra asupra activității lor profesionale, liniștiți fiind că ai lor copii sunt în siguranță, în grădinițele modernizate cu ajutorul statului român.

4. România a donat 196 de microbuze școlilor din toate raioanele Republicii Moldova – aceste autobuze vin în sprijinul modernizării sistemului educaţiei şi vor asigura transportarea sigură şi comodă a elevilor la şcolile în care studiază. Din numărul total de microbuze, trei au fost ofe-rite şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Guvernul României a donat microbuze școlare, cu destinație exclusivă transportului elevilor. Astfel, au avut loc 2 rânduri de donații, după cum urmează:

• 2014 – 100 microbuze școlare donate;

• 2017 – 96 microbuze școlare donate.

5. România oferă sprijin de 800 de mii de euro în construcția noului sediu al Teatrului din Cahul – Teatrul din Cahul va avea un nou sediu graţie sprijinului de 800 de mii de euro, oferit de Guvernul României. Alţi 400 de mii de euro au fost alocaţi din Bugetul Republicii Moldova. Până astăzi s-au montat peste 100 de spectacole. Construcția noului sediu al teatrului din oraşul Cahul a început la sfârșitul anului 2014, cu suportul financiar al Guvernului României.

6.Reabilitarea Scării-cascadă din Parcul „Valea Morilor”,  Chișinău – valoa-rea ajutorului dat de România este de 970 mii Euro. Consiliul Local Sectorul I Bucureşti a decis finanţarea proiectului „Reconstrucţia Scării de granit din municipiul Chişinău, Republica Moldova, parte a proiectului Reconstrucţia lacului de acumulare „Valea Morilor”, tranşa a IV-a”. Finanţarea lucrărilor de reconstrucţie a scărilor de granit din Parcul „Valea Morilor” a avut loc în baza Înţelegerii de coope-rare încheiată între Sectorul I al municipiului Bucureşti, România şi Pretura sectorului Centru al municipiului Chişinău. Reconstrucția obiectivului a început în luna mai 2018 și a constat în reabilitarea fundației și a pereților de sprijin ai celor 232 de trepte, amenajarea a 4 căi secundare de acces spre scară, precum și montarea corpurilor de iluminat pe bază de LED, de-a lungul construcției.

gradinița mateuți min
În imagine: Festivitatea de dare în exploatare a Grădiniţei de copii din s. Mateuţi, raionul Rezina, după reparaţia capitală şi dotarea conform ultimelor cerinţe ale vremii. Contribuţia Guvernului României –  2 milioane 500 mii lei; contribuţia Guvernului Republicii Moldova – 0 lei.
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker