Harta victoriilor civiceSocial

Oleg Cernei: Am creat o punte de încredere între săteni și diaspora

Cu concursul lui Oleg Cernei, un activist civic notoriu, în satul său natal Pepeni din raionul Sângerei au fost iniţiate multe proiecte interesante şi valoroase, menite să schimbe atât traiul, cât şi mentalitatea oamenilor din comunitate.

Dânsul este unul din fondatorii Asociației Băștinașilor din comuna respectivă. Despre activitățile din cadrul unui proiect în proces de implementare la moment discutăm în interviul ce urmează.                      

– Dle Cernei, după ce spunem că nu suntem rude, vom menţiona că sunteţi cunoscut atât Dumneavoastră, cât şi Primăria Pepeni din raionul Sângerei, destul de bine în regiunea noastră, mai ales la Telenești, grație relațiilor pe care le întrețineți cu Asociaţia Băștinașilor de acolo şi mai ales după meciurile amicale între cluburile de fotbal ale celor două localități. Iată de ce orice experiență care ţine de activitatea Asociației Băştinaşilor din Pepeni va trezi interes. Acum ce mai implementaţi? 

– Ne-am apucat să renovăm stadionul comunal, care trebuie să intre în standardele unui obiect unde ar putea juca echipe din primele divizii. În anul trecut Asociația Băștinașilor din Pepeni, în cadrul proiectului ”Migrație și dezvoltare locală”, a câștigat un grant de 10 000 de do-lari SUA pentru renovarea stadionului, cu concursul diasporei acumulând alţi 10 000 de dolari.

Proiectul în sine prevede renovarea stadionului din s. Pepeni şi construcția unei tribune. Am edificat deja trei trepte betonate, unde am instalat 360 de bănci, am amenajat două tribune oficiale pentru personalul tehnic al echipelor, am mai construit încă 30 de locuri suplimentare, am amenajat o parcare auto ca să nu se creeze discomfort circulației rutiere din sat.

– Pomeniți de o alee pietonală, lucru nu prea obişnuit prin sate.

– Aleea pietonală duce spre stadion. Aceasta era necesară dat fiind faptul că circulația rutieră în sat este foarte intensă mai ales în zona podului de lângă rondou. Trebuia să construim nu numai aleea pietonală, dar și un pod metalic pentru pietoni.

Era necesar să  colectăm 170 000 de lei, dar am reușit să acumulăm doar 148 000. Cu o contribuție de 18 000 de lei a venit Primăria Pepeni. În afară de aceasta, comunitatea creștină a adunat 80 000 de lei pentru edificarea unei troițe și amenajarea teritoriului în jurul ei. Am decis să amenajăm o fântână veche. Am comandat deja ciutura și cumpăna, vom edifica un foișor din lemn. Adică ideea cu aleea pietonală este aproape finalizată.

– Aveţi serviciu, familie, sunteţi ales local şi raional, cum reuşiţi să Vă ocupaţi şi de atâtea proiecte de anvergură? 

– Proiectele le-am realizat împreună cu Ion Chișlea, care este președinte interimar al Asociaţiei Băștinașilor din Pepeni. După ce am fost ales consilier în Consiliul Raional Sângerei și Consiliul Comunal Pepeni, Ion deține funcția respectivă până la noi alegeri. O parte din contribuția pentru proiect, împreună cu Ion, am acumulat-o cheș, altă parte, 60 000 de lei – prin intermediul unei platforme electronice.

Donațiile au fost trasparente, orice sumă a fost afișată pe pagina de Facebook a Asociației. Noi mai avem încă un grup numit Frăţești pe Facebook, unde sunt prezentate toate informațiile referitoare la implementarea proiectelor. Iar la finalizarea acțiunii vom face un raport financiar, cu date concrete cum s-au cheltuit mijloacele respective, inclusiv lista tuturor donatorilor.

– Când va fi gata stadionul?

– Mai avem de lucru la el. Întrucât echipa CF ”Pepeni” joacă în divizia ”B”, am creat condițiile necesare – am costruit vestiare, inclusiv pentru arbitri, cu grup sanitar, duș, adică am respectat toate condițiile impuse de FNMF, acum urmează să fie instalată iluminarea nocturnă a stadionului, pe care o edificăm cu concursul unor consăteni aflați la muncă în Italia, care ne-au donat șase corpuri de iluminat LED, iar noi vom  instala pilonii.

Mai urmează să instalăm camere video cu iluminarea obiectului, să instalăm un gard cu porți metalice și o inscripție ”Stadionul comunal Pepeni”  pe un panou metalic. Mai depunem cu dl Chișlea un proiect de amenajare or, alături de stadion curge râulețul Iligacea, un afluient al Răutului. Vrem să amenajăm și spațiile de lângă stadion. Am sădit deja peste 60 de pomi, inclusiv 30 de arțari mari și o alee de tei. Acum vrem să curățim albia răulețului şi să amenajăm un loc de agrement. Vrem să mai aducem cernoziom în fața stadionului, unde vom sădi încă o alee de tei cu instalarea a câtorva bănci.

– Ce consideraţi cea mai mare reușită în activitate?   

– Cea mai mare reușită a noastră a fost să convingem lumea să se implice şi să contribuie la proiecte. Am să aduc doar câteva exemple: doi frați stabiliți la Paris au contribuit la edificarea Troiței cu 25000 de lei, un consătean stabilit în SUA a donat 10 000 de lei, altul, din Barcelona, Spania a donat 5000 de lei. Pentru ei este important ca proiectele să fie transparente, ca impactul lor să fie unul major, astfel când vor veni vara în vacanță la părinți să se bucure de rezultatul constribuției lor. Pot să spun că am creat o punte de încredere într-un proiect de dezvoltare locală.  

– Ce i-ați sfătui pe consătenii din diaspora? 

– Să-mi urmeze exemplul. Eu am procurat o casă în satul natal, pe care am amenajat-o în stil rustic – gard de nuiele, o căruță în curte, vie și grădină pe 29 de ari… Vom da un nou suflu existenței baștinei, dacă în zilele de odihnă vom reveni în sat. Carantina am suportat-o cu familia la Pepeni, astfel am muncit, am cunoscut problemele localității nu din auzite, ceea ce îmi permite să concep împreună cu alţi consăteni noi proiecte interesante pentru comunitate. 

 Ion Cernei

HARTA CORECTATĂ

                                                          

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker