PoliticSocial

Caca de „porumbel”

Dodon, care e oleacă și economist, a batjocorit diaspora în ultimul hal. Dar ce este această „diasporă” în realitate? Sunt aproximativ un milion (!) de moldoveni plecați temporar peste hotare.

Pentru a munci sau a-și continua studiile. Nu există astăzi familie în Republica Moldova care nu ar avea pe cineva plecat. Plecați nu de flori se cuc, ci în speranța unei vieți mai bune, educație, medicină, asistență socială…

diagrama min

Sunt acești oameni „pierduți” pentru Moldova? Evident, nu! Îmi permit să afirm că Republica Moldova a supraviețuit economic ca stat datorită diasporei. Conform datelor Băncii Mondiale, doar prin canalele oficiale diaspora a trimis în țară în ultimii 10 ani 18 (!) miliarde de dolari. Dacă mai adăugăm și ceea ce a sosit cu „rutierele”, se adună o cifră fabuloasă!

Moldova are un deficit de cont curent de aproximativ 1,2 miliarde de dolari anual. Țara importă de aproximativ 6 miliarde USD și exportă de… 3 miliarde. Acest deficit enorm în mare parte este acoperit de remitențele venite de la diasporă – 2 miliarde USD. Astfel se explica „miracolul” stabilității leului moldovenesc, dar și rezerva valutară de 3 miliarde USD de la BNM.

Aceste miliarde creează consum și creștere economică, foarte multe impozite, dar și amortizează problemele sociale.

Să spui că cei din diasporă sunt „paraleli” e o prostie și o jignire cât casa! Nu te votează, pentru că văd cine ești și nu te mai vor. Atât!

Dar e bine că cuiva i-a ieșit „porumbelul” din gură! Evident, dacă mai trebuiau argumente cuiva cine și ce reprezintă în fauna politică moldovenească…

 Ion Sturza

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker