Social

Urgenţe la Urgenţa din Rezina: lipsesc medicii, maşinile sunt vechi

La întrebările corespondentului nostru răspunde doctora Svetlana Sapaniuc, șefa Stației Asistență Medicală Urgentă (SAMU) Rezina.

-Doamnă Svetlana, am putea spune că populația este familiarizată dea binelea cu serviciul medicinei de urgență. Și totuși, în linii mari, împărtășiți-vă cu cititorii noștri, care este destinația și care sunt principiile de bază ale medicinii de urgență?

 – Serviciul nostru activează în cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească al Republicii Moldova, fiind o parte componentă a sistemului de sănătate, asigură acordarea asistenței medicale urgentă populației, indiferent de statutul persoanei (asigurat sau neasigurat), la etapa de prespital, asigurându-i acesteia transportarea medicală asistată. Serviciul dat se acordă pe întreg teritoriul raionului la apelul pacientului sau la solicitarea lucrătorilor medicali în regim continuu de la locul accidentului sau îmbolnăvirii, în timpul transportării până la încredințarea pacientului instituției medico-sanitare.

– La fel succint, Vă rog, ce prezintă Stația Asistenţă Medicală Urgentă Rezina?

– Stația noastră mai întâi de toate reprezintă un colectiv bine conturat, compus din 48 de angajați, care zi de zi își jertfesc propria sănătate, fiind gata să acorde primul ajutor medical, să salveze vieţi. Folosindu-mă de ocazie, vreau să spun că la moment Stația Asistenţă Medicală Urgentă Rezina practic nu are medici. Cei de vârstă înaintată s-au pensionat, iar tinerii specialiști nu prea preferă serviciul dat, care pe lângă faptul că este foarte responsabil, pe alocuri periculos, mai este slab remunerat și nu întotdeauna apreciat. Dar cum ar fi, stația dispune de două echipe de profil general dislocate în Rezina și o echipă de felceri la Punctul de Asistență Medicală din satul Cuizăuca. Stația este dotată cu unitățile necesare de automobile-ambulanțe, ce-i drept toate mașinile au uzura tehnică demult expirată. La fel, dispunem de echipamentul medical necesar, suntem asigurați cu toate medicamentele pentru acordarea primului ajutor. Sediul stației dispune de toate utilitățile comunale, este bine mobilat și corespunde tuturor standardelor zilei de azi.

-Cum a fost pentru serviciul Urgenţă anul 2016? Cu ce indicatori l-ați încheiat?

– Știți, principalul nostru indicator este să dovedim a fi la timp la solicitarea pacientului pentru a-i acorda ajutorul necesar, numărul apelurilor să fie egal cu cel al prezenței la solicitare. Astfel, în anul 2016 Stația Rezina a înregistrat și a deservit 10511 apeluri de urgență. Pentru comparaţie, în a. 2015 au fost cu 1355 de apeluri mai multe. Această scădere, personal, o atribui şi creşterii conștiinciozităţii populației, fapt care a condus la micșorarea considerabilă a numărului de apeluri neîntemeiate. Dar este cazul să  dăm aprecierea cuvenită și atitudinii responsabile a cadrelor medicale din teritoriu: 3014 (28,7%) solicitări revin mediului urban (or. Rezina) și 7497 (71,3%) de apeluri au parvenit din sate. Vreau să subliniez, că norma de deservire a unei echipe este de 10 mii de locuitori, astfel ale noastre trei echipe ar trebui să deservească 30 de mii de persoane, pe când populația reală a raionului este de cca 48 de mii de locuitori. Așa că Stația AMU Rezina are o necesitate acută de încă  două echipe de profil general aici, la Rezina, sau, dacă nu, cel puțin de un nou Punct de Asistență Medicală, dislocat în Pripiceni-Răzeși, care ar deservi localitățile Meșeni, Ignăței, Peciște, Pripiceni-Răzeși, Pripiceni-Curchi, Gordinești, Trifești și Pereni. Această situație ar micșora considerabil timpul ajungerii la pacient.

– Care categorii de populație cel mai frecvent apelează la Urgență?

   -Întâietatea, bineînțeles, revine copiilor cu diferite boli pediatrice, urmați fiind de persoanele în vârstă cu diferite maladii, pe primul loc fiind hipertensiunea. Multe apeluri avem de la gravide, de la persoane cu diferite traumatisme sau care au nimerit în accidente rutiere, etc. Mai persistă încă multe apeluri neîntemeiate, care vizează diferite cazuri ce pot fi examinate pe loc, prin simpla  adresare la medicul sau asistenta medicală din localitatea respectivă. Folosindu-mă de ocazie, vreau să mă adresez către toți locuitorii raionului Rezina, care apelează la serviciul 903, să răspundă la toate întrebările cadrului medical de la recepție și să execute întocmai toate sfaturile acestuia până la sosirea ambulanței. Acest lucru este foarte important.

                                                                                                          
Ion Perciun    

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker