E timpul sa fii activSocialTelenești

O frumoasă iniţiativă comunitară la Mândreşti, Telenești

La început de iunie c., o echipă de entuziaşti din satul Mândreşti, raionul Teleneşti, au iniţiat amenajarea unui teren de joacă, pe care l-au numit ”Fluturașii”, edificat pe un teren aflat nu departe de sediul primăriei, care era de fapt o gunoiște neautorizată.  

La lucrări au participat mai mult de 20 de voluntari, iar recent terenul a fost inaugurat, spre bucuria copiilor şi a părinţilor.

O frumoasa initiativa min

  Oxana Guzun, primara de Mândrești, ne-a spus încă la demararea lucrărilor  că inițiativa aparține directoarei bibliotecii comunale, Svetlana Eșanu, care a reușit să câştige un proiect în sumă de 30 000 de lei. Cu încă 33 000 de lei a contribuit primăria.

”În zonă locuiesc multe familii tinere, pentru care terenul de joacă era foarte necesar. Anume aceste familii au şi participat în temei la lucrări, în bază de voluntariat. Aici pot veni nu doar părinţii cu picii în timpul liber, dar este amenajat şi un loc de odihnă pentru pensionari. Însă cel mai important este că aici copiii vor avea posibilitate să ia primele lecții de activități comunitare”,  a menționat Oxana Guzun. 

Svetlana Eșanu a  menţionat că terenul de joacă reprezintă unul din cele mai importante spaţii pentru viaţa copiilor: ”Abilităţile sociale şi motorice, pe care copiii le dezvoltă pe terenurile de joacă, au repercusiuni pe tot parcursul vieţii. Prin urmare, dotările nu servesc doar pentru distracţie, ci sunt valoroase şi din punct de vedere pedagogic. Pro-iectul s-a bucurat din start de un interes sporit din partea locuitorilor. Au contribuit agenți economici, Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova, Centrul Media pentru Tineri, consăteni din diasporă și locuitori ai satului Mândrești”, a menționat dna Eșanu. 

”Constatăm zi de zi, cu toții, că, deși satul nostru arată mai bine decât multe altele din Moldova, mai are cale lungă până a ajunge unul modern. Tot mai des se vorbește despre un mediu curat, securizat și frumos. Dar cum să fie aşa, dacă nouă nu ne pasă?

Vom continua să avem aceleași probleme până nu vom înțelege că eu, tu, noi toți purtăm răspundere pentru ceea ce avem sau nu avem. Haideți să ne unim și să facem satul Mândrești o localitate curată, dezvoltată și civilizată, în care copiii și nepoții noștri să-și dorească mereu să rămână. Dovadă este amenajarea acestui teren. Doar împreună vom reuși să producem o schimbare pe care toți ne-o dorim” îi îndeamnă pe consăteni  directoarea bibliotecii.

Pe teren au fost instalate două leagăne, diferite alte aparate şi obiecte de joacă. Urmează să fie plantaţi pomi și arbuști decorativi.

”Care ar fi concluziile? Numai cu implicarea cetățenilor și sprijinul autorităţilor publice problemele din localitate pot fi soluţionate cu succes”, a conchis primara.

Ion Cernei

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker