ApropoPoliticSocial

Despre acul vital din oul lui Coşcei cel Fără-de-Moarte

Primitivism, teoria conspirației în acțiune și obrăznicie la o întrunire a unui grup de aşa-numiţi “reprezentanți de drept ai veteranilor de război”.  În ajunul alegerilor din 1 noiembrie, se vorbea de turul doi al prezidențialelor.

Se intuia că Maia Sandu va câştiga… Ca rezultat a apărut un apel semnat „de majoritatea ONG-urilor nonprofit ofițerești și veteranilor de război”. Un îndemn la pace și toleranță. Lumea trebuie ”să se abțină de la acțiuni violente și provocări care pot conduce la revolte…, deoarece patria este în pericol”

Despre acul vital min

Aşa-numiţii „reprezentanți cu adevărat legali” și-au exprimat disponibilitatea „să susțină eforturile structurilor de forță în asigurarea condițiilor egale de vot pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”. Dodon vrea să-i aibă la urnele de vot în număr cât mai mare pe susținătorii transnistreni. Deoarece a auzit că foștii combatanți vor monitoriza trecerea transnistrenilor spre secțiile de vot. Aici e miezul… 

O afirmație cu bătaie lungă din textul apelului: „În funcție de circumstanțe, la cererea instituțiilor statului, veteranii de război sunt pregătiți să intervină pentru a asigura inviolabilitatea și securitatea cetățenilor și a proprietății statului în raport cu orice acțiune violentă”.

Tocmai asta ne mai lipsea.! Unul deja se plimbă cu mitraliera prin capitala belorusă. O doamnă de la Guvernul RM pe timpuri se vedea cu carabina în piaţă… Mai vin şi alte propuneri: să fie organizate echipe de ”drujinari” – așa cum a fost în Uniunea Sovietică în ajutorul miliției, pentru asigurarea ordinei în afara secțiilor de votare; pentru câteva zile să fie oprit Internetul, lucru care i-ar priva pe oponenți de comunicare. Ciudăţenii… 

”Perfect legalii” s-au convocat la Memorialul gloriei militare, unde sunt încrustate numele a circa patru sute de eroi-combatanți care și-au pierdut viața în războiul din 1992… Organizatorul, așa și rămas în suflet un banal ”politruc de companie”, avea nevoie de efecte emotive. Pe feţele foştilor colegi de la Apărare n-am văzut însă prea mare optimism.

 Cine sunt acești „reprezentanți (i)legali”, care şi-au asumat responsabilitatea să decidă în numele a mii de veterani? Pe foaia declarației vedem doar urme de sigilii, semnături indescifrabile, lipsă de grade militare, nume și patronimice. Nu s-a găsit nimeni să-și asume semnătura pentut Uniunea Ofițerilor din RM. Nu veți găsi nici numele Gaiciuc, președintele acestui ONG transformat într-o sculă antinațională. Soldați ai frontului invizibil? Ce legătură are acest Gaiciuk cu conflictele armate, Războiul din Afganistan și cel de la Nistru? Spre deosebire de mulți alții, inclusiv umila mea persoană. 

În ansamblu, declarația și intențiile, fiind materia-lizate, sunt bâte polițienești cu care Dodon și Gaiciuc la moment flutură în fața societății. Lume, păzea! Le vedeți? Supunere și ascultare! Vor lovi? Nu am dubii – puși la perete o vor face…

Cine a semnat pentru veteranii Războiului pentru Independența RM din 1992? Sunt explicabile, într-o oarecare măsură, semnăturile indistincte și sigiliile ONG-urilor de veterani care au luptat în Vietnam, războaiele locale din Orientul Mijlociu, Cehoslovacia în 1968. Dar să semnezi și să-ți asumi responsabilitatea pentru toți cei care au trecut prin măcelăria de la Nistru este culmea! 

În Federația Rusă și în acest quasi-stat cu numele RM se aud replici: cum așa, dreptul la vot, se încalcă drepturile omului! Argumentele unei oarecare Nina Şevciuk (născută Ştanski, fosta ministră a relațiilor externe tiraspolene) depășesc limitele obrăzniciei. Acum, împreună cu soțul Evgeni Şevciuk, ex-lider transnistrean (Dodon îi numește ”președinți”), locuiesc în Sankt Petersburg.

Pe paginile World of Changes, un jurnal științific și public internațional, ea scrie despre importanța participării transnistrenilor la alegerile moldovenești. De ce nu? Totul e ok. Cunosc o tipă din Râbnița, originară din Usuriisck, nu departe de Oceanul Pacific, posesoare a cinci pașapoarte (MD, UA, RO, RU și transnistrean). Duminică apare la secția de votare din Rezina!  

Asemenea “alegători” din regiunea transnistreană au participat la ultimele alegeri parlamentare din 2019 în număr de zeci de mii. Dar Dodon vrea mai mult. Pentru asta a fost majorat numărul secțiilor de votare. Krasnoselsky, care restricționează circulația cetățenilor către malul drept al Nistrului, chiar în condițiile unui regim de carantină, în ziua alegerilor a anunțat regimul „frontierei deschise”. Acest lucru, în opinia lui Şevciuk-Ştanski, trebuie să stimuleze locuitorii Transnistriei să viziteze Moldova pentru a-şi rezolva problemele personale, dar şi pe cea a lui Dodon. Transport organizat? Se face!

 Pentru Dodon voturile transnistrene contează enorm. Echivalează cu acul vital din oul lui Coşcei cel fără de moarte (Кощей Бессмертный). Acțiunile staff-ului lui Dodon şi ale Tiraspolului sunt coordonate din acelaşi centru de la Kremlin. Desantul propagandiștilor și strategilor politici ruși (ofițeri FSB, mercenari Wagner și suspecți de implicare în asasinate) ştiu să-şi facă treaba. Dar la moment se pare acţiunile lor sunt ineficiente. Protejatul Dodon pierde puncte în ochii liderului rus, deoarece banii contribuabililor ruși s-au dus ca apa-n nisip…

Creditul de jumătate de miliard promis de Putin s-a făcut aburi. La memorial, unul din cei prezenți ar fi afirmat că rușii mai bine, urmând exemplul lui Erdogan, ar fi trimis automobile și echipamente speciale pentru dispersarea manifestanților. Și aceasta este o oarecare ”grijă”…

Andrei Covrig, colonel ®

Despre acul vital din oul lui Coşcei cel Fără-de-Moarte
Despre acul vital din oul lui Coşcei cel Fără-de-Moarte

 

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker