Investigații

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a câştigat procesul de judecată iniţiat împotriva Comisiei Electorale Centrale

Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova (CIJM) a câştigat în instanţa de fond procesul de judecată iniţiat împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC), instituţie care în campania electorală a limitat accesul jurnaliștilor la informații de interes public. Instanţa a constatat că Centrului i-a fost încălcat dreptul de acces la informaţiile solicitate: listele de subscripţie depuse de grupurile de iniţiativă pentru înregistrarea candidaţilor şi rapoartele financiare ale concurenţilor electorali. Magistraţii au obligat instituţia să furnizeze datele la care jurnaliştii CIJM au cerut acces.

„Instanţa de judecată a constatat că îngrădirea accesului la informaţia de interes public solicitată a fost nejustificată”, a comentat avocatul Vitalie Zama, din cadrul organizației „Juriștii pentru drepturile omului”, care reprezintă CIJM în acest dosar.

Întâmplător sau nu, reprezentanții CEC, la aproape o lună de la primul tur al alegerilor prezidențiale, au invitat reporterii CIJM să studieze documentele solicitate, după ce Centrul de Investigații Jurnalistice a anunțat că a acționat instituția în instanța de judecată pentru îngrădirea accesului la informația de interes public.

La începutul lunii octombrie, Centrul de Investigații Jurnalistice a depus la Comisie o solicitare prin care a cerut acces la listele de subscripție depuse de grupurile de inițiativă pentru înregistrarea candidaților la funcția de președinte al R.Moldova. „Interesul față de acestea este determinat de polemicile din societate vizavi de corectitudinea desfășurării campaniei electorale. Considerăm că un eventual refuz nu ar putea fi motivat fiind invocate datele cu caracter personal. Ne asumăm responsabilitatea să nu divulgăm datele cu caracter personal conținute în documentele solicitate”, se arată în prima solicitare, urmată şi de o a doua. Suplimentar la aceasta, jurnaliștii Centrului au expediat o altă solicitare prin care își asumă responsabilitatea să nu fotografieze documentele.

În răspuns, reprezentanții CEC au invocat protecția datelor cu caracter personal, adresându-se Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

O altă solicitare expediată la Comisiei viza accesul la rapoartele financiare ale tuturor candidaților la funcția de șef al statului, cu indicarea locurilor de muncă ale donatorilor. În replică, reprezentanții serviciului de presă al CEC au declarat că aceste date nu pot fi prezentate sub nicio formă, asta pentru că s-au înăsprit regulile de protecție a datelor cu caracter personal.

Publice anterior, datele despre locul de muncă, localitatea, domiciliul și anul nașterii ale donatorilor electorali au fost hașurate de această dată. În pofida acestor impedimente, Centrul de Investigații Jurnalistice a descoperit mai multe cazuri curioase în listele de finanțatori electorali. Unii funcționari de stat au făcut donații mai mari decât veniturile obținute, alți donatori se numără printre beneficiarii unor licitații publice.

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker