Electorala 2020OrheiPolitic

Succesul Violetei Ivanov în raionul Orhei pare iluzoriu – Partidul Șor este în cădere

Duminică dimineaţă piaţa centrală din Orhei era plină de lume. În ciuda ploii ciobăneşti şi reci, o ceată de adepți ai cultului Crișna, în sandale și înfășurați în pânze colorate, timp de circa o oră au tot adus laude divinităţii lor.

În acelaşi timp, la secțiile de votare era puțină lume. Către ora 9.00 la cele 83 de secții de votare s-au prezentat doar 4235 persoane  sau 4.26% din numărul celor înscriși în listele electorale.

Succesul Violetei Ivanov min
 La secția de votare aflată în incinta Centrului de cultură ”Andrei Suruceanu” – lume puţină, în majoritate de vârsta a treia. 

La Consiliul electoral raional am găsit persoane necunoscute. Mi s-a spus că președintă a CECER este o doamnă, Țurcanu, dar care va fi prezentă la sediu tocmai spre seară. Undeva prin cabinete trebuia să-l găsim pe Mihai Bătrâncea, jurist la Consiliul Raional Orhei, dar intenția a fost zădarnică. La intrare, un cunoscut angajat la o firmă din oraş mi-a zis că după aceste alegeri vor fi schimbări ireversibile, pentru că nu se poate de trăit în permanență în pandemie, șomaj,  frică pentru ziua de mâine.

La Mălăieşti, Ilie Vârtosu, președintele biroului electoral de la secția de votare spune, că la ei un consilier din partea Partidului Șor a încercat să aducă cu mașina alegători la secția de votare. Asupra cazului s-a întocmit un proces-verbal.

Despre rezultatele votării la secţia din Mălăieşti am aflat tot de la  dl Vârtosu: cele mai multe voturi – 221 au fost date pentru Violeta Ivanov, candidata Partidului Șor, circa 150 – pentru Maia Sandu, pe locul III, cu 50 de voturi, situându-se Igor Dodon. Ilie Vârtosu, ex-primar de Mălăiești, a remarcat că prezența la vot a fost de sub 50 la sută, mult mai modestă decât în alți ani.

Oleg Gasper, consilier local și ex-primar de Ivancea, ne-a relatat că la alegerile de duminică în 2 din cele 3 secții de votare din teritoriul comunei candidata PȘ Violeta Ivanov nu a fost lidera competiției, dovadă că reprezentanții partidului respectiv pierd încrederea alegătorilor.

La secția de votare Ivancea pe primul loc a ieșit Igor Dodon cu 287 voturi, iar Violeta Ivanov a luat 247 voturi, Maia Sandu – 72 voturi. La secția de votare din Brănești pentru Igor Dodon au votat 520 alegători,  iar cu Violeta Ivanov – 211 persoane.  Candidata PȘ s-a clasat pe locul I numai la secția de votare Furceni, unde a fost susţinută de 217 alegători, Maia Sandu acumulând aici 113, iar  Igor Dodon – 34 voturi.  

”Este o scădere semnificativă a încrederii acordate acestui partid în comuna noastră, dacă am ţine cont de faptul că la alegerile locale din toamna anului trecut candidații PŞ au obținut 80 % din voturi”, ne spune ex-primarul.               

Până după ora 19:00 în raionul Orhei la urnele de vot s-au prezentat 43,4 mii de alegători sau peste 43,3% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. Potrivit surselor CECER Orhei, din numărul votanților cca 54% l-au constituit femeile. 

Tot duminică Radu Bușilă, candidatul Partidului Șor, a câștigat alegerile  pentru funcția de primar al comunei Piatra. Președintele CECEC Piatra, Andrei Țugui, a comunicat pentru Radio Orhei că Bușilă a acumulat 790 voturi, pentru candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Victor Mătrăgună, au votat 144 de alegători, iar candidata Partidului Socialiștilor, Viorica Boghiu, s-a ales cu 86 de voturi. Candidatul Partidului Democrat, Ion Rotari, s-a retras din cursă cu o săptămână înainte de alegeri. În total pentru alegerea primarului comunei Piatra la urnele de vot s-au prezentat 1043 de alegători.

Radu Bușilă acum 10 ani era juristul PPCD, mâna dreaptă a lui Iurie Roșca. Acum, alături de alt fost fruntaş al PPCD, Dinu Țurcanu, în prezent preşedintele raionului Orhei, ambii fac parte din echipa Partidului Șor, la care, apropo, au aderat  mai mulţi foşti frontişti din Orhei.

 Rezultatele alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie la Orhei au demonstrat că Partidul Șor cedează poziţiile în acest raion. Dacă la alegerile locale trecute reprezentanţii acestui partid au fost susţinuţi de 23855 alegători, apoi duminică pentru Violeta Ivanov au votat 20685 sau 46,53% din numărul total al participanţilor la scrutin.

Cu Maia Sandu, candidata PAS, au votat 29,74% sau 13220 de alegători, ceea ce este de 2,1 ori mai mult decât a obţinut Blocul ACUM la alegerile din toamna trecută. Igor Dodon a fost susţinut în raionul Orhei doar de 6200 alegători sau 13,95% din sufragiile totale.

Ceilalţi reprezentanţi ai dreptei proeuropene şi unionis-mului au înregistrat în raionul Orhei, considerat până nu demult o cetate a Mişcării de Emancipare Naţională, rezultate absolut derizorii – mai puţin de 2% din numărul total de voturi.

Pe raionul Orhei voturile se prezintă în felul următor:

Procese verbale  44456

Total voturi:

Ivanov Violeta  46.53% (20685)

Sandu Maia  29.74% (13220)

Dodon Igor  13.95% (6200)

Usatâi Renato 4.36% (1939)

Năstase Andrei  1.95% (869)

Ţâcu Octavian  1.56% (692)

Chirtoacă Dorin  1.05% (469)

Deliu Tudor   0.86% (382)

Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker