Electorala 2020PoliticRezina

Raionul Rezina continuă să rămână în zona electorală roşie

Eugenia Josan din Ţahnăuţi ne-a relatat că în dimineaţa zilei de 1 noiembrie a fost telefonată de o doamnă necunoscută, care a îndemnat-o să voteze cu I. Dodon.

“Mai apoi am aflat că alţi măhăleni au fost telefonaţi cu acelaşi îndemn. Am încercat să aflu cine-i doamna, de unde are numărul meu de telefon, dar dânsa a închis”, a menţionat Eugenia  Josan.

Această metodă de publicitate ascunsă şi ilegală se utilizează aproape în toate campaniile electorale, dar nimeni nici nu încearcă să-i tragă la răspundere pe cei care pun la dispoziţia unor concurenţi electorali bazele de date.

La cele 41 de secţii de votare din raionul Rezina duminică au primit buletine de vot 17535 alegători. 

358 de buletine au fost calificate de birourile electorale drept nevalabile. 

__________________________

__________________________

Pe raionul Rezina, voturile exprimate valabil au fost repartizate între concurenţi astfel: 

Procese verbale  17177

Total voturi:

Dodon Igor 31.95% (5488)

Sandu Maia  31.40% (5394)

Usatâi Renato 15.13% (2599)

Ivanov Violeta   12.57% (2159)

Năstase Andrei  4.64% (797)

Deliu Tudor  1.85% (318)

Ţâcu Octavian 1.23% (212)

Chirtoacă Dorin 1.22% (210)

__________________________

__________________________

În 22 de secţii cele mai multe voturi le-a acumulat I. Dodon (satele Cinişeuţi, Bușăuca, Meşeni, Păpăuţi, Saharna Nouă, Sârcova, Solonceni, Piscăreşti, Ciorna, Boşerniţa, secțiile nr.1 şi nr.2 Rezina ş.a). 

Maia Sandu l-a depăşit pe contracandidatul său principal în ce privește numărul de voturi în  secțiile nr. 3 şi nr. 5 Rezina, satele Cuizăuca, Echimăuţi, Ghiduleni, Ignăţei, Pecişte, Pripiceni-Răzeşi, Otac, Trifeşti, comunele Horodişte şi Ţareuca. Dintre ceilalţi concurenţi Andrei Năstase cu 142 de voturi s-a clasat pe locul III la Mateuţi, Renato Usatâi a adunat cele mai multe voturi (798) la Rezina, Violeta Ivanov – 121 voturi la Cinişeuţi şi 110 – la Buşăuca, iar Dorin Chirtoacă 55 voturi – la Ignăţei.

Prognozele vizavi de deschiderea unui număr exagerat de secţii de votare pentru alegătorii 

transnistreni s-au adeverit

Cele mai multe probleme înregistrate în cadrul alegerilor de duminică la Rezina au fost legate de cele 4 secţii de votare deschise aici de către Consiliul electoral de circumscripție nr.37 pentru localitățile din stânga Nistrului. Administraţia oraşului s-a împotrivit, considerând intenţia Comisiei Electorale Centrale (CEC) drept o platformă de fraudare a scrutinului și favorizare a unui candidat anume – Igor Dodon.

CUVÂNTUL a intervenit către CEC cu argumentele Consiliului Orășenesc, solicitând motivarea acelei hotărâri or, la toate alegerile precedente (în afară de ultimele două, marcate de fraude masive cunoscute de toată lumea) la secţia pentru alegătorii din stânga Nistrului votau doar câteva sute de persoane. 10-12 mii de alegători din regiunea transnistreană pentru câţi a pregătit secţii de votare CEC puteau să vină numai fiind aduşi în mod organizat şi contra plată, precum s-a întâmplat la alegerile prezidenţiale din 2016 şi cele parlamentare din 2019.

Solicitat să-şi argumenteze decizia, CEC a evitat să răspundă. Evenimentele ulterioare au confirmat în totul temerile Consiliului Orășenesc și ale rezinenilor participanți la dezbaterile desfășurate la tema respectivă de CUVÂNTUL. Trei din cele patru secții de votare dislocate iniţial în incinta Palatului raional de cultură peste un timp au fost redislocate, fără participarea administraţiei oraşului, în alte încăperi.

Pentru a drege cumva busuiocul şi a potoli spiritele protestatare ale rezinenilor şi locuitorilor din alte localităţi implicate în deservirea alegătorilor din stânga Nistrului, cu câteva zile înainte de alegeri, CEC interzice transportarea organizată cu autocare și rutiere a alegătorilor la secțiile de votare, hotărâre ce a minimalizat în oarecare măsură, dar nu a exclus transportarea organizată utilizată masiv de susținătorii lui I.Dodon din stânga Nistrului.

Observatorii „Promo-LEX” și reprezentanții concurenților electorali din Rezina au înregistrat mai multe încălcări în acest domeniu. Vom reproduce aici doar câteva exemple de la secţiile de votare (SV): 

• SV 37/38 și 37/39, regiunea transnistreană, Rezina. Sunt aduși în mod organizat alegătorii din regiunea transnistreană prin intermediul următoarelor unități de transport: Р183СТ, Р672ЕА, Р274СР. Fiecare automobil a făcut naveta de câte 2-3 ori, aducând fiecare câte 4 persoane. Periodic aceste automobile se duc la alte secţii de votare (SV) din Rezina. La ieșirea din automobil, alegătorii primesc pachete cu masca de protecție și mănuși. Toate pachetele sunt identice.

• SV 37/36, regiunea transnis-treană, Rezina. La ieșirea din SV, unde se afla observatorul, unul din alegători l-a întrebat pe însoțitorul său: ”Где я могу забрать свои обещанные 800…” Interlocutorul însă i-a făcut semn să aștepte până vor pleca de la SV.

• SV 37/3, regiunea transnis-treană, Rezina. În holul SV, observatorul a auzit cum doi alegători analizau între ei cum trebuie să voteze potrivit indicațiilor primite. Astfel, unul dintre ei trebuia să voteze pentru un candidat, iar al doilea – pentru altul. La întrebarea când vor primi banii, răspunsul a fost că mai târziu, în mașină, după ce vor demonstra că au votat. 

• SV 37/33, regiunea transnis-treană, Rezina. Au fost aduși în mod organizat, de 3 ori, câte 3-4 alegători, cu automobilele VW Р178ВТ, Т448ВМ.

• SV 37/38 și 37/39, regiunea transnistreană, Rezina. Sunt transportați organizat alegători cu automobilul VW Р543СР care, pe parcursul zilei, de cel puțin 5 ori, a transportat la secțiile de votare câte 5 alegători. 

•  SV 37/38 și 37/39, regiunea transnistreană, Rezina. Au fost observate cel puțin 12 unități de transport care transportau organizat alegătorii, dintre care cel puțin două sunt microbuze: (TMU 281, P041BH, P402CE, P703EA, P210BT, P529CO, P612cx, P747BE, P059CT, P377CE, T959ET (microbuz), P377CE (microbuz).

• Gheorghe Malanciuc, domiciliat în Rezina: „Ei (râbniţenii) au fost sesizați, sunați, să se întâlnească duminică, la pod. Nu mi-au spus ora, dar li s-a spus că o să le dea o anumită sumă și o să le zică pentru cine să voteze. O să fie aduși în mod organizat până la pod, iar de acolo – ei singuri. Acolo, pe loc, este o persoană care o să-i adune și va face o instruire”. 

Purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon a refuzat să comenteze pentru un portal de ştiri acuzațiile, spunând că acesta desfășoară o campanie corectă. 

Un grup de veterani a monitorizat procesul deplasării alegătorilor din partea stângă a Nistrului pe podul dintre Rezina şi Râbniţa. Deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Chiril Moțpan, care a trecut pe acolo, a relatat despre o altercație.

 „Pe podul care unește cele două maluri a avut loc o altercație între două grupuri de veterani. Nici nu știu de fapt dacă unul dintre ele era format chiar din veterani, atâta ură deborda din ei față de cei care, teoretic, ar fi trebuit să le fie camarazi de arme.

Am aflat că ar fi fost organizați de autorități pentru a minima-liza efectul prezenței veteranilor războiului de la Nistru. Am reușit să calmăm spiritele. Oricum, se vedea clar că prezența veteranilor descurajează orice intenție de a vicia procesul electoral”, a menționat deputatul.

De data aceasta la secțiile deschise pentru cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova cu domiciliul în localitățile din stânga Nistrului s-au prezentat 14 709 alegători. Cei mai mulţi, conform datelor CEC, 1250, au votat la una din secţiile de votare din Rezina.

Un râbnițean cunoscut, solicitând anonimatul, astfel a  argumentat fluxul relativ mare de doritori în condiţii de pande-mie şi timpul nefavorabil de duminică de a participa la alegerile prezidenţiale: „La instituţiile de stat şi o parte din întreprinderi a fost dispoziţia că toţi doritorii în această zi pot trece liber Nistrul, dar luni să prezinte buletinul cu ştampila “votat”, în caz contrar vor fi plasaţi în carantină pentru 14 zile. Unora li s-au făgăduit recompense băneşti dacă vor vota pentru I.Dodon sau V. Ivanov. Alţii, inclusiv şi eu, a menţionat cunoscutul meu, am utilizat această posibilitate pentru a-mi vedea rudele din partea ceea, cu care nu ne-am întâlnit de un an”. 

Rezultatele primului tur au demonstrat prognozele rezinenilor (şi nu numai) vizavi de scopul deschiderii unui număr exagerat de secţii de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului; peste 70 la sută dintre participanţii la alegeri au votat cu Igor Dodon.  

proteste la reizna
Automobile pe podul peste Nistru dintre Rezina şi Râbniţa, de partea transnistreană, aşteptând să transporte cetăţeni la secţiile de votare din Rezina. Foto: FB/ Elita TV

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker