Social

Informațiile pozitive s-au adeverit

„Carne împuțită, pește cu paraziți, iaurt cu termenul expirat și stickere cu termene de valabilitate fabricate, sunt câteva din alimentele cu care erau hrăniți copiii din unele grădinițe din capitală…” – cu această înspăimântătoare informație începea articolul „Unii afirmă una, alții – alta” din CUVÂNTUL, 2 decembrie a.t. Contactaţi de noi, responsabili din învățământ, sistemul de sănătate, administrație publică locală și siguranță a alimentelor din raionul Rezina ne-au pus atunci la dispoziție informații, care oglindeau situația de la instituţiile de educaţie din raion într-o paletă pozitivă. La un interval de 2 luni, am hotărât să verificăm cum stau lucrurile privind alimentația copiilor, vizitând inopinat o şcoală şi două grădiniţe împreună cu doamnele Mariana Timofti și Loreta Jdobin, ambele inspectoare superioare la Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Rezina.

 

Grădinița de copii „Mesteacănul” din Cinișeuți

Şefa instituției, Ala Botnari, ne informează că grădinița are capacitatea de primire a trei grupe, fiecare a câte 20 de micuți. La data vizitei noastre prezenți erau 54 de copii. Din convorbirea cu dna A.Botnari aflăm că grădinița a fost reparată capital în anul 2016, de aceea se află într-o stare exemplară, fiind dotată cu încălzire autonomă pe bază de gaze naturale, grupuri sanitare, apă curentă. Curtea, la fel, este bine îngrijită și dotată cu accesorii pentru organizarea jocurilor și odihnei copiilor.

 Între timp, inspectoarele își fac meseria dânselor. Astfel, se constată că  blocul alimentar al grădiniței este dotat cu toate cele necesare, dispune de autorizație sanitar-veterinară de funcționare. Din cele două bucătărese, una are studii în domeniu. Depozitul unde se păstrează produsele alimentare, la fel, corespunde normelor sanitare. La momentul controlului în depozit se aflau: pui congelat, diferite cereale, conserve din legume, paste făinoase și legume proaspete. Toate produsele din depozit sunt însoțite de certificatele necesare, produse cu termen expirat nu au fost depistate, condițiile de păstrare a acestora se respectă. În actul de control întocmit de inspectoare s-a mai constatat că merele și cartofii sunt păstrați în beciul grădiniței, care și acesta corespunde cerințelor (umiditate, temperatură, ventilare). Evidența circuitului produselor se înscrie în registre în strictă conformitate cu cerințele înaintate. Din spusele dnei A. Botnari, cazuri de intoxicaţii alimentare nu au avut loc.

Unicul neajuns depistat în urma controlului este lipsa informațiilor furnizorilor de produse privitor la autorizațiile sanitar-veterinare de funcționare a depozitelor acestora, cât și a unităților de transport cu care dânșii livrează aceste produse. Pentru înlăturarea acestui neajuns administrației grădiniței i s-a acordat un termen de 5 zile.

În acea zi copiii au fost hrăniți: la dejun – cu paste, tartine cu magiun, ceai; la prânz – cu ciorbă cu hrișcă, mazăre verde în supă de pasăre, sarmale cu varză și carne de pui, mere, pâine; la cină – cu terci de orz, biscuiți, compot din mere proaspete.

 

Instituția publică Gimnaziul Cinișeuți

Conform relatărilor dnei Ala Cușnir, directoarea gimnaziului, instituția dispune de autonomie financiară. În anul de învățământ 2016-2017 gimnaziul este frecventat de 237 de elevi, toți locuitori ai satului. Dintre aceștia 116 elevi ai claselor primare zilnic sunt hrăniți gratis. Începând cu 01 februarie c., mai adaugă dna directoare, conform unui proiect de binefacere, vor mai primi un prânz cald încă 30 de elevi ai claselor gimnaziale din familii  social vulnerabile.

Blocul alimentar și sala de mese, în viziunea doam-nelor inspectoare, corespund întocmai tuturor cerințelor sanitar-veterinare. Încăperile sunt spațioase, bine îngrijite, amenajate cu mobilier nou, dispun de toate utilitățile: termoficare pe bază de gaze naturale, ventilare, aprovizionare cu apă potabilă, evacuare a apelor reziduale și de evidență strictă a regimului de tempe-raturi. În același timp, blocul nu posedă autorizație sanitar-veterinară de funcționare. Cele două bucătărese au studii speciale în domeniul alimentației publice și au trecut controlul medical. Depozitul unde sunt păstrate produsele alimentare, la fel, corespunde cerințelor. La moment aici erau stocate paste făinoase, diferite cereale, mazăre uscată, conserve din legume și din carne de vită înăbușită, magiun din mere, ulei vegetal. Toate produsele dispuneau de certificatele de însoțire corespunzătoare. Produse cu termen expirat nu au fost depistate. Depozitul este dotat cu două congelatoare – unul pentru carne și altul pentru pește. 

Din spusele dnei directoare, cazuri de otrăvire în rezultatul alimentației nu au avut loc. În ziua controlului micuții claselor primare au fost serviți cu terci de orz cu pește-conservă, pâine cu magiun și ceai.    

Și aici neajunsurile de-pistate de inspectoare au fost minime și mai mult de ordin birocratic, în sensul bun al cuvântului. S-a prescris administrației Gimnaziului Cinișeuți, în termen de 7 zile: 1) să obțină de la Direcția Raională pentru Siguranța Alimentelor Rezina autorizația sanitar-veterinară de funcționare a blocului alimentar al gimnaziului și 2) să ceară de la agenții economici, furnizori de produse alimentare copiile autorizațiilor sanitar-veterinare de funcționare a acestora.

 

Grădinița de copii „Cocoșelul de aur” din Rezina

Cristina Moraru, directoarea acestei grădinițe,  ne-a condus prin labirintul de coridoare al edificiului către blocul alimentar.  Grădinița are capacitatea de 350 de copii, însă zilnic este frecventată de cca 250-270 de copii.

Blocul alimentar este deservit de 3 bucătărese, toate cu studii respective și dispune de autorizație sanitar-veterinară de funcționare. Însă după cum s-a exprimat una din inspectoare, această autorizație este cam „trasă de urechi” or, blocul necesită în regim de urgență reparație capitală. Depozitul pentru păstrarea produselor alimentare este amenajat corespunzător și dispune de sistemul de evidență a temperaturii interne. La momentul controlului aici erau stocate pui și pește congelat, ouă, produse lactate, crupe, paste făinoase, conserve de legume, carne de vită refrigerată, zahăr, făină, sare, toate însoțite de certificatele necesare. Și la această grădiniță produse cu termenul de valabilitate expirat nu s-au depistat. Cartofii, ceapa, merele se păstrează în subsol, care, la fel, este dotat cu termometru  de supraveghere a regimului de temperatură.

Vremea vizitei la această grădiniță a coincis cu timpul prânzului, așa că am avut ocazia de a întreba micuții cum sunt bucatele. Răspunsul a fost la unison: „gustoase”.  Eu le-aș aprecia, chiar, boierești. Or, în ziua de 01 februarie c., copiii de la „Cocoșelul de Aur” au fost ospătați: la dejun – cu terci de griș cu lapte, pâine cu unt și ceai; la prânz – cu ciorbă de legume, pireu de cartofi cu mici (destul de mărișori) din carne de pui și de vită, salată din mazăre verde, compot din mere proaspete, pâine; la cină – cu budincă din brânză de vaci și ouă, cacao cu lapte, pâine.

Dacă să dăm crezare inspectoarelor Mariana Timofti și Loreta Jdobin, cam aceeași situație persistă la toate blocurile, unde sunt alimentați copiii. Eu personal le cred, pentru că am văzut profesionalism și responsabilitate în atârnarea dânselor față de această chestiune.

În imagine: Prânzul la Grădiniţa „Cocoşelul de Aur”

                                     
                                                          Ion Perciun    

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker