Social

Conştientizând greşelile, pentru a nu le repeta

Începând cu 10 februarie, în L/T „Ștefan cel Mare” din or. Șoldănești au fost organizate un şir de activități menite să reamintească tuturor elevilor despre Războiul din Afganistan.

Elevii au vizitat Muzeul liceului, unde este amenajat un panou dedicat combatanților şoldăneşteni.

Liceenii din clasa a X-a au vizionat un film despre evenimentele tragice din acea perioadă, după ce au discutat despre cauzele și consecințele acestui conflict armat.

Clasele a V-a – a XII-a au pregătit gazete de perete tematice.

Pe 15 februarie întreg liceul a cinstit memoria celor căzuți pe câmpul de luptă printr-un moment de reculegere care a avut loc în pauza mare. Elevii din clasa a XI-a Alexandru Roman  la acordeon, Vladimir Darciuc la trombon (în imagine) și Elena Burduja (voce) au interpretat câteva piese, în timp ce erau proiectate  imagini despre conflictul din Afganistan, ducându-ne cu gândul la tinerii ostaşi din URSS, care și-au pierdut viața în acel război inutil.  

A mai fost vernisată și o galerie foto cu poze din războiul afgan.

Afganistanul a fost o ţară, care trăia mai aproape de evul mediu decât de lumea modernă. Amestecul sovieticilor a propulsat-o în prim-planul opiniei publice internaţionale, devenind un câmp al confruntării Est-Vest în condiţiile intensificării războiului rece. Astfel, în războiul civil declanşat în 1979 în Afganis-tan s-au implicat SUA, Pakistanul şi lumea arabă tradiţionalistă de orientare sunnită.

Timp de zece ani, în timpul conflictului, şi-au pierdut viaţa 1,5 milioane de afgani, alte 4-5 mili-oane au părăsit ţara, iar 15.000 de soldaţi sovietici au căzut în operaţiunile militare. Un acord mediat de ONU, semnat în 1988 de către puterile garante (URSS şi SUA), prevedea retragerea trupelor sovie-tice, crearea unui stat afgan neutru şi repatrierea a milioane de refugiaţi.

Războiul nu s-a încheiat însă. Diferite fracţiuni ale rezistenţei islamice au pornit lupta pentru supremaţie, de această dată între ele. În timpul luptelor şi-au pierdut viaţa peste 50.000 de persoane.

Oxana Merdian, profesoară de istorie

la L/T „Ștefan cel Mare”, or. Șoldănești

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker