E timpul sa fii activRezinaSocial

Fără o societate civilă puternică, APL este ca omul fără mâini

După cum am relatat în numărul precedent, joia trecută, reprezentanţi ai celor mai active ONG-uri din raionul Rezina, alături de primari și consilieri locali, au participat la o masă  rotundă de totalizare a activităţilor desfăşurate de săptămânalul regional CUVÂNTUL în cadrul subproiectului „E timpul să fii activ”,  parte a Proiectului „Dezvoltarea societăţii civile la nivel local în Republica Moldova”,  finanţat de Uniunea Europeană şi Konrad Adenauier Ştiftung.  

Subproiectul a fost implementat în perioada noiembrie 2019 – octombrie 2020 în regiunea Centru a Republicii Moldova, în parteneriat cu AO „Info-Dava” şi săptămânalul „Observatorul de Nord” (Soroca).

Într-o prezentare succintă a scopului şi esenţei subproiectului, subsemnatul, directorul ziarului, a remarcat că, graţie acestui şi altor proiecte implementate cu susţinerea financiară a organismelor internaţionale, în raioanele Rezina, Şoldăneşti, Orhei, Sângerei, Teleneşti au apărut mai multe asociaţii obşteşti active, care au motivat sute de cetăţeni să se implice cointeresat în  procesul decizional, supravegherea cheltuirii corecte a banilor publici, modernizarea infrastructuri localităţilor, acte de caritate etc. Astfel, ONG-urile devin o punte de legătură tot mai trainică şi capabilă să îmbunătăţească relaţiile dintre administraţiile publice locale (APL). Ca impact, crește volumul investiţiilor valorificare spre binele comunităţilor. 

Cele peste 240 de articole, fotografii, infografice, secvenţe video realizate şi publicate în ziar şi pe site-ul cuvintul.md în cadrul acestui subproiect, demonstrează arealul intereselor şi posibilităţilor societăţii civile din aceste teritorii, impactul realizării lor. 

Elena Roman, radactora-şefă a săptămânalului, vorbind de rolul extrem de important al ONG-urilor în societatea democratică, s-a referit la mai multe exemple privind activităţile concrete ale societății civile din teritoriu, parteneriatul ONG-urilor și APL, rolul lor în sporirea activismului cetăţenesc. 

ADR „Habitat” (Valeriu Rusu),  AO „Nufărul”  (Liuba Stavinschi), „Garderoba socială” (Galina Davâdic), Rezina, AO „Centrul multifuncţional de Educaţie, Cultură şi Informaţie” (Maria Furdui), AO „Concordia„ (Eugenia Roşca), Teleneşti, AO „Speranţa” (Liuba Golub), Cinişeuţi, AO „Andromeda” (Alexandra Socol), Ţareuca, Rezina, AO „Răzeşii” (Larisa Rabac) Cotiujenii Mari, Șoldănești, Asociația Băștinașilor din s. Pepeni (Oleg Cernei), Sângerei etc. au înregistrat în ultimii doi ani victorii civice de referință în diverse domenii, jucând totodată un rol deosebit în formarea unor nuclee de cetățeni curajoși, participanți activi la administrarea proceselor publice şi în viaţa comunităţilor locale.

„Proiectul „E timpul să fii activ„ reflectat în CUVÂNTUL și pe site-ul cuvintul.md în câteva sute de articole, fotografii, infografice, secvențe video plasate la rubricile „Dezbateri publice”, „3 întrebări pentru alesul local”, „Sesizează o problemă”, „Scrie știrea ta”, „Implică-te în discuție”etc. a fost un instrument reușit, în opinia noastră, de susținere și promovare a sutelor de inițiative frumoase, actuale și utile, manifestate și realizate de activiștii civici dornici de schimbări pozitive în viața localităţilor și a cetăţenilor.

Am scris despre investiții de zeci și sute de mii de lei aduse și investite în teritorii cu concursul asociațiilor obștești. Dar au fost și multe materiale despre inițiative care nu necesitau cheltuieli mari (colectarea produselor alimentare pentru cantinele sociale, organizarea Garderobei sociale pentru persoanele vulnerabile, amenajarea unor locuri publice, organizarea odihnei și agrementului populației, pictarea stațiilor auto de așteptare etc.), despre experiențe demne de urmat de colaborare productivă a ONG-urilor cu autoritățile publice locale.

În dezbaterile publice la diferite teme actuale pentru societatea noastră, desfășurate cu concursul redacției, au luat parte câteva sute de cetățeni, venind cu gânduri, idei, soluții interesante privitor la diferite probleme actuale ale comunităților”, a remarcat dna Roman.

Participanții la întrunire s-au implicat într-o discuție activă, cointeresată privind locul și rolul asociațiilor obștești într-o societate democrată, importanța unor relații trainice dintre ONG-uri, APL și cetățeni, experiențele pozitive acumulate în acest domeniu și impactul lor asupra societății, problemele existente și căile posibile de soluționare a lor.

Victor Cibotari, consilier orășenesc de Rezina: „O parte din ONG-urile de la noi caută bani pentru a realiza niște proiecte de interes îngust, nu implică cetățenii în activitățile lor. În societate sunt multe idei interesante, dar autorii lor nu știu cum să le formalizeze într-un proiect, iar ONG-urile, APL-urile nu se grăbesc să instruiască activiștii, să le ajute să-și realizeze ideile prin niște proiecte viabile”. 

Liuba Stavinschi, președinta AO „Nufărul”: „Asociația „Nufărul” este implicătă în zeci de proiecte realizate pe teritoriul întregii republici. Ne reușește mult pentru că avem alături un detașament numeros de voluntari, dar și conlucrăm eficient cu alte ONG-uri, APL, mass-media. Apropo, în parteneriat cu Primăria Rezina am realizat în oraș 12 instruiri în colectivele de muncă privind implicarea cetățenilor în bugetarea participativă, supravegherea cheltuirii finanțelor publice.

Recent, în parteneriat cu săptămânalul CUVÂNTUL, am finalizat un proiect care viza prevenirea și combaterea corupției în APL din Rezina. Avem parteneri și peste hotare. Cu concursul unor prieteni din Italia, de exemplu, de Crăciun și de Paști organizăm campanii de binefacere cu diverse bunuri pentru persoanele social vulnerabile. Cu adevărat, formularea unor idei de proiecte demne de a fi finanțate de organisme naționale și internaționale este o problemă serioasă pentru societatea civilă de la noi, divizată pe criterii politice.

Simion Tatarov, primarul or. Rezina: „În mod normal autoritățile locale ar trebui să contribuie, inclusiv financiar, la dezvoltarea societății civile și noi anul acesta încercăm să constituim un fond anumit, prin care să stimulăm inițiativele civice ale cetățenilor. Dar în condițiile concentrării masive a finanțelor publice la centru, posibilitățile APL sunt extrem de modeste. Umblăm permanent cu cerșitul pe la ambasadele străine, organismele internaționale, care ne ajută mult.

Cu susținerea Ambasadei Poloniei, de exemplu, am revitalizat cartierul din str. Păcii (construcţia rețelei de canalizare, reparația capitală a străzii centrale, construcția unui teren multifuncţional de sport etc.), am construit sistemul de iluminare pe podul de peste Nistru, reparăm două grădinițe. Dar străinii nu pot să ne rezolve toate problemele”.

Valeriu Rusu, director executiv ADR „Habitat”: „La noi banul public de multe ori se cheltuie aiurea, pentru că autorităţile nu conlucrează cu societatea civilă şi cetăţenii. ADR „Habitat”, în parteneriat cu primăriile Țareuca, Cuizăuca, Mateuți (raionul Rezina), Cobâlea, Cotiujenii Mari și Climăuții de Jos (Șoldănești), cu participarea activă a cetățenilor au elaborat strategiile de dezvoltarea durabilă a comunităților respective.

Primarii ne-au spus că după aceste întruniri în localitățile respective au apărut mai mulți activiști civici, cu noi idei interesante. Noi apreciem mult parteneriatul cu Administrația or. Rezina, datorită căruia în oraș au fost realizate mai multe proiecte benefice pentru rezineni. Anterior, în cadrul unor proiecte am instruit sute de tineri în domeniul informaticii, evidenței contabile, alte domenii”.

Angela Zaharov, redactor-coordonator ElitaTV: „În ultimii ani am reușit să instruim câteva echipe de tineri de pe ambele maluri ale Nistrului în domeniul jurnalismului TV, altoindu-le cunoștințe și deprinderi de a aduna și analiza factura pentru anumite teme, prezentarea materialului prin texte, secvențe video, infografice etc.”.

 Ghenadie Gaidibadi, primarul comunei Țareuca: „Autoritățile publice locale pot înregistra succese dorite numai în parteneriat cu o societate civilă activă, cointeresată. Și dacă această societate nu există, ea trebuie crescută, dezvoltată. În primul rând, prin propriul exemplu.

În primul an de mandat eu am elaborat și depus la diferiţi finanțatori 12 proiecte. Implicând în acestea și asociațiile obștești din comună. Nu toate proiectele noastre au fost susținute. Dar nu lăsăm mâinile în jos. Avem de lucrat încă mult cu tinerii, o bună parte din care deocamdată preferă să rămână pasivi vizavi de problemele și nevoile comunității”.

Galina Davâdic, directoarea BPR „Mihai Eminescu”: Grație asociației obștești care activează pe lângă instituția noastră și în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din R. Moldova toate bibliotecile din raion (unicul în republică) au fost dotate cu echipament modern.

Recent, în baza unui proiect înaintat la IREX/Europa am obținut un set de mobilă pentru o sală de odihnă și agrement pentru persoane de vârsta a treia. Din păcate, mobila încă stă la depozit, pentru că în sala respectivă trebuie schimbată podeaua, efectuată reparația, iar biblioteca nu dispune de resursele respective.

Până acum la bibliotecă au fost schimbate ușile și ferestrele, sistema de încălzire, instalat gardul și toate acestea cu banii donați de „Lafarge Ciment (Moldova)” SA, pentru ce le suntem foarte recunoscători. Autorităţile publice însă nu se grăbesc să susţină nevoile bibliotecii raionale.

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker