Util

Care a fost nivelul de poluare a aerului la Rezina

În Rezina şi împrejurimile ei, oamenii privesc cu grijă la coşurile de fum, mai ales iarna, când timpul favorizează depunerea la sol a impurităţilor din aer. Am vrea să ştim, care a fost nivelul de poluare la noi şi care sunt riscurile în cazul depăşirii normelor?

Vladimir Slătină

 

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în luna ianuarie c. Chișinăul a fost cea mai poluată localitate din R.Moldova, cele mai periculoase fiind emanațiile de dioxid de azot și fenol. O situaţie aproape similară a fost atestată la Tiraspol și Tighina.

Datele Serviciului mai denotă că în Bălți nivelul de poluare a aerului, în ianuarie, cu aldehidă formică și dioxid de azot a fost sporit, iar la Rezina – redus.” Indicatorul „Redus” înseamnă că nivelul poluării aerului a fost egal cu zero.

„Poluarea aerului are influențe în primul rând asupra aparatului respirator. Poate crea reacții acute și bronșite cronice. Multe persoane au alergii, în special de la aldehida sulfuroasă și dioxidul de azot … Pe termen lung poluanții produc cancerul. Efectele poluării le simțim tardiv, în 20 – 30 de ani”, se mai menționează în informația Serviciului Hidrometeorologic de Stat, mediatizată de www.point.md.

Apropo, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), mai bine de nouă oameni din zece trăiesc în locuri unde nivelul poluării trece de limitele considerate sigure. Astfel, milioane de oameni mor de pe urma bolilor cauzate de poluare. Sulfaţii, nitraţii şi alte substanţe nocive ajunse în atmosferă în urma activităţii oamenilor, pătrund adânc în plămâni şi duc la atacuri de cord, cele vasculare cerebrale, cancer pulmonar şi alte boli mortale, informează The Independent.

Potrivit OMS, оn 2012, din cauza poluării şi-au pierdut viaţa 6,5 milioane de oameni, ceea ce constituie 11% din totalul deceselor de pe glob. Astfel, poluarea a devenit una dintre cele mai mari ameninţări la adresa vieţii oamenilor, arată sursa citată.

Decesele cauzate de poluanţi, la 100.000 de locuitori, sunt cele mai multe în aşa ţări ca Ucraina, Bulgaria, Belarus, Rusia, Armenia, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Ungaria, China şi Moldova.

 

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker