Util

Recomandările ANSA pentru prevenirea gripei aviare

Respectarea condițiilor de zooigienă şi nutriţie poate minimiza cazurile de îmbolnăvire a păsărilor cu gripa aviară. Virusul N5H8 a fost raportat în 21 de ţări, a anunțat, într-o conferință de presă, directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vsevolod Stamati, citat de IPN.

Gripa aviară poate ajunge în Moldova prin importul cărnii de pui infestate, dar și cu păsările sălbatice. Virusul nu afectează sănătatea omului, dar oamenii pot fi purtători ai acestuia.

Pentru a diminua riscurile de infectare, ANSA recomandă ca unitățile în care se cresc păsări să fie împrejmuite, iar accesul să se facă pe o singură intrare. Angajații producătorilor mari trebuie să anunțe dacă cresc păsări acasă deoarece pot fi purtători de virus. La fel, se impune interzicerea accesului persoanelor străine în spațiile în care cresc păsări și acoperirea cu plasă a spațiilor în aer liber pentru a împiedica accesul păsărilor sălbatice. Directorul  adjunct ANSA spune că, dacă se vor respecta recomandările,  riscurile de îmbolnăvire a păsărilor vor fi minime.

„Segmentul cu Transnistria poate crea probleme din punct de vedere epidemiologic”, a spus Vsevolod Stamati, precizând că angajații ANSA vor supraveghea mai intens localitățile de pe linia administrativă.

Păsările bolnave de gripă aviară mor în 2-3 zile de la infectare. Printre simptome Vsevolod Stamati enumeră lipsa poftei de mâncare, învinețirea bărbiei şi a crestei păsărilor. Centrul de diagnostic din cadrul ANSA va prelua probe biologice pentru a confirma boala.

Foto simbol breakingnews.md

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker