Politic

Dodon Președinte – vaca pe gheață

Vreau de la bun început să-mi cer scuze de la cititori pentru că revin în atenție cu personajul Dodon. Iertare; ca și mulți dintre dumneavoastră am oroarea atingerii acestui subiect alterat. Întrucât alteratul este Președinte de țară nu avem încotro: în virtutea angajamentelor profesionale suntem datori să-l abordăm așa cum este, în egală măsură în care doctorul este obligat de Jurământul lui Hipocrate să trateze un ciumat.

Or, ales președinte în temeiul unor alegeri libere sau impostor în rezultatul trucării acestor alegeri, Dodon a ajuns să ne reprezinte. Chiar dacă majoritatea specialiștilor în materie de alegeri libere și corecte afirmă că Dodon este un impostor, adică un președinte fals, suit în fotoliu în urma unor combinații de natură criminală menite să deturneze alegerile. Falsul nu s-ar fi produs ori ar fi ieșit imediat la suprafață și pedepsit conform rigorilor legii dacă „natura criminală” nu ar fi pus stăpânire pe tot ce se numește statul Republica Moldova, devenind de la o vreme natura lui obișnuită. Dodon nu a făcut altceva decât să-și ocupe locul prestabilit în ierarhia acestei naturi, dând culoare funcției reieșind din câteva stipulații prealabile fixate în fișa de post de către combinatorul principal al naturii criminale a statului care l-a montat în scaun, culoare garnisită de un spectru larg de obligații față de finanțatorul de la răsărit, de efervescența convingerilor lui ideologice și de o gamă întreagă de hibe, fițe și trăsături de caracter acumulate sau moștenite.

Ajuns președinte și dotat cu toate aceste stipulații, obligații și trăsături, Dodon nu a avea răbdarea să și le pună în valoare, să le demonstreze pe teren. Roșu la față, precum i-e natura, îngrășat la figură din prea multă suferință  socialistă, Dodon semăna leit cu taurul bine îngrășat și suficient de turbat din țarcul toreadorului înainte de a fi slobozit în arenă. Mintea lui tulburată de trufia înălțării nesperate în funcția de președinte în pofida mentorului său Voronin, de vanitatea intrării cu orice preț în grațiile Moscovei în ciuda nereușitelor tentative ale învățătorului său, nu l-a lăsat să vadă că de fapt nu este nici măcar taurul pregătit pentru a fi sacrificat într-un ritual de coridă.

Așa cum a apărut în scena politică și cum se manifestă pe diferite paliere interne și internaționale în virtutea funcției sale de președinte al Republicii Moldova, Dodon pare mai degrabă o vacă pe gheață decât un taur demn de o coridă. Or nu există imagine mai hilară să vezi cum încearcă să-și mențină echilibrul o vacă nimerită accidental pe un neteziș de gheață: copitele se transformă în patine și picioarele îi fug în toate părțile spre disperarea dobitocului. Orice sforțare este în van, iar privită dintr-o parte vaca pare un biped beat numai bun de luat în râs. Oamenii de la țară au legat un șir întreg de alegorii neaoșe menite să ia în derâdere natura omului căzut în beteșuguri bahice.

La Moscova și Bruxelles, aflat în vizite oficiale, Dodon a arătat că nu știe ce este terenul solid și stabil pe care trebuie să se afle în permanență și cu responsabilitate un șef de stat și, condus de lăcomia firii și amețeala minții, a ales deliberat să se miște pe un teren lunecos. Deliberat, Dodon a ales să se comporte ca vaca pe gheață, stârnind în cele două capitale pe care le-a vizitat, râsul celor care ne vor sărăcia și mila prietenilor care vor să ne ajute să scăpăm de nevoi.

Putin s-a distrat copios cu Dodon. Cunoscându-i competențele, i-a dăruit o hartă a Moldovei medievale, arătându-i de fapt oaspetelui său în care epocă de mentalitate se află, a pomenit de  performanțele noii clase de prostituate în plină manifestare a actului de prostituare politică a șefului de stat care ne reprezintă pe noi, moldovenii, i-a smuls lui Dodon promisiunea de a pune pe umerii tuturor cetățenilor Republicii Moldova datoria de cca 6 mlrd de dolari acumulată de regimul de ocupație de peste Nistru și l-a încurajat să declare că va anula Acordul de Asociere cu Uniunea europeană dacă la următoarele alegeri partidului său i se va pune în cioc suma potrivită de valută americană.

Demnitarii de la Bruxelles s-au distrat și ei, dar în sensul că au vrut să vadă cu ochii lor exemplarul președintelui care face o politică pe contrasensul interesului național al statului său și al cetățenilor care îl locuiesc. Ei au încercat să-l tragă pe Dodon de pe terenul lunecos pe care s-a băgat, așa cum țăranii, pentru a scoate vaca de pe gheață, o leagă de coarne și o trag cu o funie pe un teren stabil. Dodon s-a opus și a dat cu coarnele în salvatorii lui, reiterând aberațiile rostite din toane la Moscova.

Ce va face Dodon în continuare?, se întreabă unii.

Va face exact ce face vaca pe gheață: în timp ce picioarele dinainte vor încerca să avanseze, cele din urmă o vor lua în direcția inversă.

Pe șleau; Dodon va face politica Moscovei, fiindcă de acolo îi vin banii pentru persoana sa și partidul său, din care bani va încerca să acopere cu roșu Republica Moldova în 2018.

Uniunea Europeană, cea care finanțează proiecte și dă bani pentru salariile și pensiile cetățenilor Republicii Moldova, va fi ignorată de Dodon, fiindcă așa îi cere stipulația fixată în fișa de post eliberată de combinatorul naturii criminale a statului: să fie băiatul rău, antieuropean, al guvernării, să rămână așa cum îi șade bine și cum produce efecte – o vacă pe gheață.

Pentru „Cuvîntul”,

Valeriu Saharneanu

 15 februarie 2017

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker