Harta victoriilor civiceRezinaSocial

Creație, Ornamente, Vocație, Originalitate şi Renaștere la Ţahnăuţi

Vase din argilă, covoare vechi și obiecte confecţionate la atelierele de creație „Țesutul covorașelor” și „Olărit” au fost expuse în cadrul celei de-a II-a ediții a Festivalului local „Meșterul din mine”, organizat în satul Țahnăuți din raionul Rezina. 

Creație, Ornamente, Vocație,  Originalitate şi Renaștere la Ţahnăuţi

Activitatea a fost organizată în cadrul Proiectului „C.O.V.O.R.” (Creație, Ornamente, Vocație, Originalitate, Renaștere). În acest scop a fost aleasă sala Casei de cultură, pentru ca participanţii să poată respecta măsurile de profilaxie anticovid. 

Atelierele de creaţie, la care au luat parte persoane de toate vârstele, au fost conduse de meşterii din localitate Elena Taban și Ion Laur. 

Dl Ghenadie Gaidibadi, primarul comunei Țareuca, a apreciat importanța promovării meșteșugurilor tradiționale, comunicarea intergenerațională, coeziunea socială a locuitorilor. Doamna Natalia Meleșinschi, președinta AO „Andromeda”, a accentuat că s-a reuşit împreună cu meșterii să încadrăm activ persoane în vârstă și copii din comunitate să învețe a țese covoare și să confecționeze obiecte din lut, astfel promovând arta și cultura, îmbătrânirea activă și legăturile intergeneraționale. 

Alături de obiectele confecţionate în cadrul atelierelor de creaţie au fost expuse şi lucruri păstrate cu sfinţenie în lada de zestre a neamului nostru: covoare vechi (dna Zinaida Cojocari a demonstrat un covor de 100 de ani), păretare, țoluri, prosoape – adevărate opere de artă populară, lucrate iscusit de mâinile femeilor moldovence. La eveniment au participat activ toți voluntarii Asociației Obștești „Andromeda”, iar dna Claudia Gjebic a colorat festivitatea cu o frumoasă compoziție de toamnă.

Ca la orice festival, atmosfera a fost animată de un program artistic oferit de ansambul folcloric „Pădureanca”, conducător artistic dl Serghei Grosu, interpreţi Alexandra Ciumac și Alexei Druță. Elevii beneficiari ai proiectului de asemenea au venit în fața participanților cu un recital de poezie despre Covor, Țară și Toamnă.

 Proiectul este implementat de AO „Andromeda”, în parteneriat cu Primăria Țareuca, Biblioteca Publică „Afanasie Talpă” din satul Țahnăuți şi finanțat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în cadrul Programului de Granturi Mici în Domeniul Îmbătrânirii Active. 

Vom dăinui ca neam în timp prin păstrarea, transmiterea, promovarea tradițiilor și meșteșugurilor populare tradiționale.

Alexandra Socol,  BP „Afanasie Talpă”, Țahnăuți, directoare executivă,  AO „Andromeda”

HARTA CORECTATĂ
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker