Harta victoriilor civiceSocial

”EcoVisio” vine cu o nouă şi utilă acțiune

Organizaţia negu-vernamentală ”EcoVisio” din Chișinău, care implementează în raioa-nele Telenești și Sângerei un proiect de salvare a râului Ciuluc, a demarat încă o acţiune utilă cu genericul “FrunzeNuGunoi”.

Esenţa acţiunii este să-i convingă şi să-i ajute pe cetăţenii  din zonă să nu dea foc frunzelor, dar să le composteze, transformându-le în îngrășământ:

”Toamna prin satele noastre oamenii mai dau foc la frunze. Operațiunea se transformă în calamitate din cauza impactului nociv al fumului şi focului asupra mediului. Noi am decis să propunem comunităților din zonă să participe la proiectul ”ActiveCiuluc”, utilizând un model de ladă confecționată din scânduri și plasă metalică, în care frunzele căzute să fie adunate şi transformate în îngrășământ organic foarte prețios.

Cu o mostră a lăzii respective am venit la Câșla, considerând că cea mai bună metodă de educație ecologică este cea practică, prin prezentarea exemplului concret. Câșla este un sat mic din bazinul râului Ciuluc, raionul Telenești, unde elevii și pedagogii s-au arătat mai receptivi în ce privește acțiunea “FrunzeNuGunoi”, ne-a relatat Gabriela Isac, directoarea executivă a ONG-lui respectiv. 

Gabriela și echipa ei au adus la Câșla nu numai mostra lăzii respective, dar și materiale didactice care conțin informațiile nece-sare. La şcoală s-a întâlnit  cu profesoara de biologie Eugenia Bologan. 

”În timp ce în localităţile din bazinul râului Ciuluc nu toți susţin acţiunea, la Gimnaziul Câșla aşa se procedează deja de un an. Dna Eugenia Bologan ne-a spus că la o lecție de ecologie s-a decis ca frunzele de pe teritoriul școlii să fie compostate – pentru a nu dăuna naturii și pentru a le transforma în îngrășământ. Asistența „EcoVisio” este binevenită”, ne-a spus Ion Borș, primarul satului.  

”Este destul  de simplu – le-am adunat în ladă, aceasta în primăvară se demontează ușor. Nu mai este nevoie să transformăm totul în scrum și să distrugem structura solului. Sperăm ca și alte instituții să se convingă că proiectul “FrunzeNuGunoi” trebuie susţinut” , a remaract şi dna Bologan.    

Gabriela  Isac ne-a relatat că și acțiunea “FrunzeNuGunoi” are un suport logistic consistent:

Avem postere și flyere despre beneficiile arborilor pentru râu și pentru oameni, despre cum să îi plantăm corect, despre frunze (și ce se întâmplă cu ele dacă nu le aruncăm sau ardem. Avem și harta Ciulucului! Dacă sunteți o primărie, școală sau o persoană individuală din bazinul râului Ciuluc, și ați dori să informați oamenii din jurul vostru cu ajutorul acestor materiale, scrieți-ne și încercăm să facem totul ca acestea să ajungă la voi!

Nu tipărim sute și mii de flyere, să fie mai puțină risipă, dar putem să ne gândim împreună la strategii cum să ajungă această informație la oameni și în afara internetului”, a mai relatat dna Isac.

”Intentionăm să pornim o campanie de sensibilizare a populaţiei în problemele ecologice, am fi bucuroşi să beneficiem şi noi de astfel de materiale. Este o idee interesantă, cu beneficii  extraordinare: nu dăunezi sănătății tale și a celor din jur, nu-ți afumi vecinii, nu lași râmele fără hrană, nu riști amendă. Comunitatea neapărat trebuie să implementeze această acțiune”, ne spune Oxana Guzun, primara comunei Mândrești.

Ion Cernei

HARTA CORECTATĂ

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker