Harta victoriilor civiceSocialTelenești

Copiii şi familiile în situație de risc din Telenești au acces la servicii sociale de calitate

Copiii şi familiile aflate în situație de risc din raionul Telenești acum au acces la servicii sociale de calitate datorită implementării proiectului ”Centrul de zi pentru copii „Diamant” – serviciu inovativ, eficient și durabil”.  

În cadrul acestui proiect au fost reparate și echipate sălile de activități ale Centrului, iar bucătăria a fost dotată cu mobilier și echipamentul necesar. Personalul și voluntarii Serciului social au beneficiat de instruiri specializate și cursuri de perfecționare. Pentru trasportarea copiilor din satele din împrejurimi la Telenești a fost procurat un automobil. 

Proiectul respectiv a fost implementat de către Fundația Creștină ”Titus”,  cu suportul financiar al Uniunii Europene și co-finanțarea Fundației Soros Moldova şi a Consiliului Raional Telenești. Valoarea totală a proiectului este de 75 816 euro, inclusiv 44 387 – contribuția Uniunii Europene și a Fundației Soros Moldova, 30 000 euro – contribuţia Fundației „Dorcas Moldova”, iar 28 000 lei – contribuţia Consiliului Raional Telenești. 

Joia trecută a avut loc ceremonia de totalizare a proiectului ”Centrul de zi pentru copii „Diamant”-serviciu inovativ, eficient și durabil”, în rezultatul căruia 110 copii aflați în situație de risc din localitățile raionului Telenești beneficiază de servicii educaționale și incluziune socială de calitate. În cadrul ceremoniei, Alexandru Blajevschi, directorul proiectului, a menţionat că, deși funcționează din 2003, centrul respectiv nu a avut posibilitate să susțină un număr atât de mare de copii.  

Accentul s-a pus şi pe instruirea părinţilor. Astfel, 50 de părinți au învățat să dezvolte mici afaceri: au deschis sere, afaceri legate de albinărit, creșterea păsărilor, ateliere de croitorie etc., în acest mod contribuind la îmbunătățirea situaţiei materiale a familiilor şi deci a vieții copiilor. 

În opinia Victoriei Neaga, manageră de proiect la Delegația UE în RM, modelul de la Telenești este prețios deoarece favorizează familia, implicarea părinților în procesul educaţional. Centrul implică membrii comunității în desfășurarea  sarcinilor proiectului și mizează pe participarea voluntarilor. 

Daniela Leahu, directoare de proiect la Fundația Soros Moldova a remarcat că chiar dacă situația epidemiologică a creat anumite dificultăți în realizarea proectului, acestea au fost depășite cu succes. Este îmbucurător faptul că Centrul ”Diamant” contribuie la îmbunătățirea calității vieții în Telenești.  

Precizăm că perioada de implementare a proiectului a fost 1 februarie 2019 – 30 septembrie 2020. Activitățile au început cu un mic grup de 20 de copii.  Pe parcurs capacitatea Centrului “Diamant” a crescut până la 110 copii. În total până acum  peste 530 de copii au beneficiat de serviciile Centrului ”Diamant”. 

Serviciile oferite în cadrul instituţiei au inclus: cursuri de educație socială și financiară și educație pentru sănătate; suport în pregătirea temelor pentru acasă; cursuri de orientare socio-profesională pentru adolescenţi; prânz cald; activități recreative și distractive și tabără de vară. În domeniul dezvoltării abilităților parentale au avut loc 10 instruiri (7 instruiri offline, 3 instruiri online), la care au participat 85 de persoane unice.

Au fost abordate diverse subiecte ce țin de educația copiilor: siguranța copiilor în mediul online și la școală; prevenirea traficului de ființe umane, responsabilități casnice pentru copii etc.

Între rezultatele obținute am enumera creșterea gradului de vizibilitate în comunitate a activităților desfășurate în cadrul Centrului “Diamant”, reflectate activ pe rețelele sociale.

În perioada de pandemie numărul vizitatorilor pe pagina de facebook a Centrului a ajuns la 658 de persoane. Au fost inițiate noi parteneriate de colaborare cu alte ONG-uri, instituții din comunitate și din țară. Este foarte benefică implicarea activă a părinților în activitățile Centrului „Diamant”.

La ceremonia de totalizare a proiectului au participat de asemenea vicepreședintele raionului Telenești, Alexandru Tăburceanu, șefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, Angela Sârbu, managera de program Keyston-Moldova, Parascovia Munteanu.

Ion Cernei

HARTA CORECTATĂ

  

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker