InvestigațiiPolitic

În doi ani, părăsind două partide, deputata Eleonora Graur aderă la al treilea „proiect frumos”

Deputata Eleonora Graur, alături de alți trei colegi din PDM, cu care au format grupul parlamentar PRO MOLDOVA, a părăsit și formațiunea respectivă.

Pe pagina sa de Facebook dânsa și-a motivat astfel decizia:

Dragi prieteni, colegi și toți cei care mi-au fost alături la bine și la greu! După o perioadă de activitate politică fructuoasă, în care, împreună cu colegii mei, am depus eforturi continue pentru a crește un proiect frumos pentru oameni și țară – PRO MOLDOVA, drumurile noastre se despart.

Astăzi, mă retrag din grupul parlamentar PRO MOLDOVA. Am decis că voi reprezenta în continuare interesele cetățenilor, doar în calitate de deputat independent, neafiliat nici unui partid politic. Motive sunt multe și nu cred că acum e necesar să fie enumerate”. 

   Eleonora Graur şi-a desfăşurat „cea mai fructuoasă activitate politică” în raionul Rezina, deţinând în perioada 2011-2019 funcţia de preşedintă a raionului. Fiind paraşutată aici de echipa lui V. Plahotniuc, în scurt timp ea devine lidera organizaţiei teritoriale Rezina, iar apoi şi vicepreşedintă a Partidului Democrat din Moldova.

Cu susţinerea regimului Plahotniuc dânsa într-adevăr a realizat multe „proiecte frumoase”, numai că nu pentru cetăţeni, raion şi ţară, ci pentru dânsa şi partidul care îi oferise libertate în acţiuni şi protecţie din partea organelor de drept. Presa a dezvăluit o parte din „proiectele” de sute de mii şi zeci de milioane de bani publici promovate în raionul Rezina de Eleonora Graur, suspecte de fraude masive. 

De exemplu, proiectul de 18,08 mil. de lei pentru eficientizarea energetică a şcolilor din raionul Rezina, încheiat din numele Consiliului Raional, dar fără a fi examinat şi aprobat la Consiliu, toate datele despre cheltuirea acelei sume fiind secretizate de E. Graur.

Sau 510,6 mii de lei oferiţi Consiliului Raional în octombrie 2016 de către Guvern cu destinaţia pentru schimbarea ferestrelor, uşilor, pervazurilor şi glafurilor la şcoala din Tarasova, comuna Solonceni şi care, conform preşedintei, au fost valorificaţi anume pentru aceste lucrări. S

olicitată de CUVÂNTUL să ne prezinte copia procesului verbal al licitaţiei pentru acest obiect, dânsa ne-a recomandat să ne adresăm la şcoală, care are statut de persoană juridică şi administraţia căreia este nemijlocit responsabilă de cheltuirea banilor. Primarul comunei Solonceni, Valeriu Palii, proprietarul şcolii, ne-a răspuns că uşile, ferestrele, pervazurile şi glafurile la şcoala din Tarasova au fost schimbate într-un proiect din 2011-2012 finanţat prin FISM şi că ulterior Primăria nu a solicitat, nu a primit şi nu a valorificat finanţe pentru asemenea lucrări. 

Putem să mai amintim aici şi alte „proiecte” similare. Reparaţia tronsonului de drum dintre Saharna şi Saharna Nouă, construcţia Staţiei de Epurare din Rezina, a havuzului din coastele clădirii Primăriei, Complexului sportiv din Rezina etc. Câteva grupuri de cetăţeni, dar şi Redacţia au sesizat în repetate rânduri CNA, Procuratura să investigheze bănuielile de fraudare masivă a banilor publici în procesul realizării acestor proiecte. Reacţia a fost una specifică regimului: de câţiva ani ancheta tot continuă.

   Apropo, în primul său mandat de preşedintă a raionului Rezina E. Graur avea mulţi susţinători (mai mult susţinători de nevoie). Ulterior rândurile lor s-au rărit simţitor. Am încercat să aflăm părerile la câţiva democraţi din Rezina din fosta echipă a E. Graur despre noul ei „proiect” în calitate de „candidat independent”.

Doi din echipa ei, care au urma-t-o şi la PRO MOLDOVA, au refuzat să vorbească, rugând să nu le pomenim numele. Simion Tatarov, primarul or. Rezina a menţionat că noul proiect al deputatei E. Graur este destul de străveziu: PDM pierde poziţiile, se pregăteşte o completare masivă a echipei Partidului Şor, un nou aliat al PSRM în Parlament. 

Dacă I. Dodon ar câştiga alegerile, PSRM ar face coaliţie cu fracţiunea întregită a Partidului Şor şi cu neafiliaţii şi rămân la guvernare în continuare. Dacă nu – aceeaşi majoritate îl fac pe I. Dodon prim-ministru. Aici se ascund deocamdată şi interesele E. Graur”.

   Şi parlamentarul Lilian Carp a declarat la un post de televiziune: „Cineva îmi spunea, două săptămâni în urmă, despre cinci plecări. Nu sunt doar astea patru. Am rămas uimit de faptul că acest scenariu mi-a fost prezentat cu două săptămâni în urmă și azi are loc aplicarea lui.

Atunci mi s-a spus că se va încerca formarea unei majorități din PSRM, doi neafiliați, Șor și cinci persoane care urmau să plece de la PRO MOLDOVA, pentru asigurarea unei majorități pentru a putea fi votat un Guvern în condițiile în care Igor Dodon rămâne în funcție. Se conturează acel scenariu”, a explicat Lilian Carp.

   Apropo, decizia recentă a deputatei Graur era de aşteptat. Colegă de universitate cu I. Dodon, la alegerile prezidenţiale din 2016, dânsa şi echipa ei au făcut maximum posibil ca acesta să adune cât mai multe voturi în Rezina, inclusiv cu ajutorul aşa numiţilor alegători din Transnistria, aduşi la Rezina în mod organizat şi bine plătiţi.

    Între timp, aflăm că I.Dodon promite să realizeze în raionul Rezina patru proiecte: construcţia în majoritatea localităţilor a apeductelor, în or. Rezina – a staţiei de epurare, Complexului sportiv, reparaţia drumurilor naţionale şi locale din toate localităţile. Adică socoteala, de fapt, e simplă: aceiaşi figuranţi tind să păstreze schemele vechi de „creştere a proiectelor frumoase” pentru regim şi oamenii lui, desigur.

Tudor Iaşcenco

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker