Scrie știrea taSocial

Fii informat! Nu fi traficant!

Pentru perioada 19-25 octombrie c., când s-a desfăşurat Campania națională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”, împreună cu membrii Echipei multidisciplinare din comuna Țareuca am desfăşurat informarea cetăţenilor. 

Ne-am convins că mulţi consăteni, mai ales de vârstă mijlocie, nu prea îşi dau seama ce înseamnă trafic de fiinţe umane.

Le-am explicat deci, că traficul nu înseamnă doar că nu li s-a plătit pentru muncă ori că li s-au confiscat actele de identitate, aşa cum cred mulţi, dar înseamnă şi recrutarea, transportarea, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, prin ameninţare cu forţa sau prin folosirea forţei ori a unor alte mijloace de constrângere, prin răpire, fraudă, înşelăciune, abuz de putere sau de situaţie de vulnerabilitate ori prin darea sau primirea de bani ori de beneficii de orice gen pentru a obţine consimţământul unei persoane care deţine controlul asupra unei alte persoane, în scopul exploatării acesteia. Deci, în astfel de cazuri persoanele traficate îşi pot cere drepturile în judecată. 

Statul nostru și-a asumat un șir de obligaţii cu privire la combaterea traficului de ființe umane, semnând și ratificând convenţii internaţionale şi regionale în acest sens.

Deocamdată însă extrem de puţine persoane apelează la lege. De ce? Oamenii îşi dau seama că în Republica Moldova, în timp ce lipsesc locuri de muncă şi multe familii se află într-o situaţie economică precară, lipsesc şi nişte strategii de reglementare a migrației; există probleme de protecţie și asistență a persoanelor traficate.

Soluţii ar fi mai multe, dar cetăţenii aşteaptă în primul rând substituirea politicilor restrictive din sfera migraţiei forţei de muncă cu acorduri de colaborare şi protejare a drepturilor emigranţilor străini; combaterea cererii comerţului cu persoane. 

În şedinţele noastre de informare le-am explicat interlocutorilor despre cum pot fi şi sunt  identificate cazurile de trafic; cum se stabileşte statutul de victimă şi acţiuni asociate; cum să se adreseze la Linia Fierbinte Antitrafic gratuită pentru migranţii vulnerabili şi baza de date pentru apeluri la Linia Fierbinte; cum se produce asistența în organizarea recuperării din locul exploatării. Le-am indicat în toate cazurile suspecte să consulte portalul informaţional www.migratiesigura.md care vizează grupurile de risc. 

Tamara Botnari, asistentă socială comunitară  în comuna Țareuca

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker