Harta victoriilor civiceSocialTelenești

Au adus o donație de carte la Teleneşti

Scriitorul şi traducătorul Nicolae Spătaru, alături de  omul de afaceri Dumitru Popovici, au sosit recent la Biblioteca Publică Raională „Vasile Alecsandri” din Teleneşti cu o donaţie de 150 de exemplare ale volumului ”De treci codrii de aramă” (în imagine).

Au adus o donație de carte la Teleneşti

Este vorba de o antologie de versuri și proză, având tematica naturii și ocrotirii mediului, care cuprinde creații ale condeierilor români de la ”Descrierea Moldovei” a lui Dimitrie Cantemir până la George Bacovia și Lucian Blaga. 

Dl Popovici – şi dumnealui autor al patru plachete de versuri – a spus în treacăt, că a achitat contravaloarea lotului, dar nu a numit suma, precizând că nu este prima oară când face asemenea donații.  

La întâlnirea avută cu angajatele bibliotecii, dl Nicolae Spătaru a menționat că a finisat şi a scos de sub tipar în perioada pandemiei volumul de proză ”Apusul unei biciclete”, apărută la Editura ”Arc” din Chișinău, şi romanul ”Măștile lui Brejnev”, apărut la Editura ”Paralela 45” din Pitești, România.

”Acțiunea romanului are loc într-un sat din Bucovina – Sinihău, după moartea lui Leonid Brejnev, când cetățenii sovietici erau siguri că imperialiștii vor ataca URSS și va izbucni un război nuclear.

Ei credeau că până la acea oră pacea le-a fost asigurată de secretarul general al PCUS, Leonid Ilici Brejnev. Oamenii se culcau și se trezeau cu gândul la război. Dar constatau cu înfrigurare că le lipseau măștile antigaz, cu excepția celor patru-cinci măști de la școală, în timp ce satul Sinihău avea peste cinci mii de locuitori.

După dispariția naturală a lui Brejnev, în comuna Sinihău, din cauza fricii de război, se înregistrase o creștere certă a mortalităţii. Frica pusese stăpânire pe oameni, care cu stupoare constatau că, în cazul unui atac nuclear, nu aveau nici cea mai mică protecție. Oamenii au început să moară din cauza incertitudinii și a fricii. De fapt, romanul este o parodie a vieții din Uniunea Sovietică. Perioada brejnevistă a produs multe măști, fețe desfigurate de ideologie și frică”, a constatat autorul.

Tot în perioada pandemiei, Nicolae Spătaru a editat trei numere ale revistei de proză și arte vizuale ”Quadrat”. De asemenea, el a participat la Festivalul Internațional de Poezie „Nurengiz Gün 2020”, organizat online, unde a obținut unul din cele cinci premii acordate poeților din cinci țări: Italia, Macedonia, Republica Moldova, Turcia și Uzbekistan.

Scriitorul Nicolae Spătaru s-a născut la 13 ianuarie 1961 în comuna Horbova, raionul Herța, regiunea Cernăuți, Ucraina. În 1983 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din Cernăuți. În 1992 a debutat editorial cu volumul de versuri ”Întoarcerea zeilor”.

A mai editat cărți de poezie, a semnat de asemenea volumul de publicistică ”Revolta clonelor” (2013). Texte semnate de Nicolae Spătaru au apărut în limbile engleză, franceză, germană, cehă, maghiară, ucraineană, rusă, neerlandeză, azeră, tătară și spaniolă.

Ion Cernei

HARTA CORECTATĂ

 

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker