Politic

În 10 ani de parteneriat strategic, România a finanțat renovarea a peste 1000 grădinițe din R. Moldova

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din R. Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din R. Moldova”.

De aceste fonduri au beneficiat 933 de grădiniţe din R. Moldova, relatează deschide.md. Grantul oferit de Guvernul României este gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

FISM este o instituție creată acum 20 de ani cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

România a suplimentat fondurile și au fost reparate alte instituții preșcolare din stânga Prutului.

Resursele au fost folosite pentru reparația capitală a clădirilor și a acoperișurilor grădinițelor, pentru schimbarea ușilor și geamurilor, pentru lucrările de pavaj, de reparație sau de construcție a sistemelor de termoficare, celor de canalizare și de aprovizionare cu apă. De asemenea, au fost dotate cu mobilier și au fost amenajate terenurile de joacă pentru copii precum și pavilioanele.

Care sunt rezultatele concrete în urma realizării investițiilor în reabilitarea a peste 1000 de gradinițe de copii, totalizând 32 milioane de euro?

  • 80 000 copii beneficiază de condiții mai bune în grădinițele pe care le frecventează, acestea fiind izo­late termic, reparate în interior şi la exterior, dotate cu sisteme de încălzire, apă şi canalizare, cu acoperişuri noi, cu mobilier, terenuri de joacă şi pavilioane;
  • s-au înființat peste 200 de grupe noi de copii;
  • 13 400 de angajați își desfășoară activitatea în condiții mai bune de lucru;
  • s-au creat cca. 600 noi locuri de muncă pentru educatoare și îngrijitoare;
  • peste 110 000 de părinți mulțumiți, care se pot concentra asupra activității lor profesionale, liniștiți fiind că ai lor copii sunt în siguranță, în grădinițele modernizate cu ajutorul statului român.

Renovarea și dotarea grădinițelor din R. Moldova cu sprijinul financiar al Guvernului României este unul dintre cele 10 proiecte de succes implementate de România în Republica Moldova, în baza Parteneriatului Strategic de colaborare, care împlinește în acest an 10 de ani de existență.

Pentru promovarea proiectelor finanțate de România, Creativpredia & A.O. Centrul Liberal European au realizat platforma 10ani.ro, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker