Social

Nicolae Costin a readus spiritul naţional în capitala Republicii Moldova

Omul politic şi unul dintre fruntaşii mişcării de emancipare naţională din Basarabia, Nicolae Costin (în centru), s-a născut pe 7 aprilie 1936, în s. Pecişte, judeţul Orhei, acum raionul Rezina. A decedat la 16 februarie 1995. A fost profesor universitar, preşedinte executiv al Frontului Popular din Moldova, deputat, coautorul Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova.

În anul 1990 este ales președinte al Consiliului Orășenesc Chișinău și depu-tat în primul Parlament democratic (1990 – 1994) al Republicii Moldova. În cei patru ani (1990 – 1994) cât a fost primar al Capitalei, s-a manifestat drept lider al Mișcării de renaştere națională. Nicolae Costin a participat la elaborarea Legii cu privire la limba de stat şi revenirea ei la grafia latină.

Este considerat primul primar al municipiului Chișinău, care a promovat mai multe reforme în dezvoltarea capitalei. Din inițiativa sa și cu sprijinul său direct, circa 700 de străzi din capitala Republicii Moldova au primit nume cu caracter național (Traian, Ștefan cel Mare, Milescu-Spătaru, Eminescu, Creangă, Mitropolitul Bănulescu-Bodoni, București, Calea Ieșilor etc.), provocând nemulțumirea unor organizații politice antiromânești care au cerut, în fiecare campanie electorală, revenirea la vechile nume sovietice ale străzilor Chișinăului.

Nicolae Costin a contribuit la deschiderea, împreună cu ministerele de resort, a liceelor (român-englez “Mircea Eliade”, român-italian “Dante Alighieri”, român-francez “Gheorghe Asachi” și român-german “Mihail Kogălniceanu”), precum și a bibliotecilor, inclusiv Biblioteca “Transilvania” și Biblioteca “Onisifor Ghibu”, la redeschiderea bisericilor, inclusiv a Catedralei din centrul Chișinăului, la restaurarea monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din inima Capitalei. Au fost instalate și dezvelite busturi ale clasicilor limbii române pe Aleea Clasicilor din Grădina publică “Ștefan cel Mare”. În perioada în care a fost primar, a susținut reînvierea tradițiilor legate de sărbătorile creștine (Paștele, Crăciunul), instaurarea tradiției sărbătoririi Zilei Independenței Republicii Moldova și Zilei Limbii Române. Tot el a fost artizanul reînființării, în spiritul tradiției naționale, a funcțiilor de prefect, pretor și primar, precum și al reintroducerii denumirilor de comună, sector, județ etc.

Nicolae Costin a avut ideea includerii satelor din împrejurimile Chișinăului în componența municipiului, pentru a echilibra componența demografică.

Sursa: Cartea de Aur a Basarabiei

şi a Republicii Moldova

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker