Social

Capriciile şi surprizele reformei în educație

Reformele în educație, cam întârziate, demult cerute de stringențele timpului, implementate cu greu din cauza unor mentalități depăşite sau a legislației imperfecte, cauzează câteodată situații de viață imprevizibile.

 

Ostatic al legislației contradictorii

Vladimir Cărăuș din 1984 este director al școlii din Pistruieni, care de câţiva ani poartă numele profesorului Anton Moraru. Acum o lună dumnealui a împlinit 65 de ani și, conform Codului Educaţiei, nu mai are dreptul să stea în fruntea instituției.

 

 

Totodată, anul trecut, dl Cărăuş a fost admis la concursul pentru ocuparea funcției de director al gimnaziului respectiv pentru următorii cinci ani şi, acumulând cel mai mare număr de puncte, l-a câştigat.

”Am decis să candidez la funcția de director după ce am studiat Codul Educației RM, Regulamentul cu privire la organizarea și  desfășurarea concursului  pentru ocuparea funcției de director și director adjunct, Codul Muncii. Dar, la scurt timp, în lipsa mea, a fost întocmit un contract de muncă, în care s-a indicat că noul meu mandat de director este nu de 5 ani precum prevede Legea, ci de … 7 luni şi 6 zile, perioada de timp  până când atingeam vârsta de 65 de ani. Am încercat să nu semnez contractul, dar mi s-a spus că dacă nu-l semnez, voi fi concediat. Iar acum o lună, administraţia Direcţiei Educaţie Telenești a emis ordinul de încetare a contractului individual de muncă încheiat cu mine, în legătură cu împlinirea vârstei de 65 de ani. Totodată, cu data de 24 ianuarie 2017, a fost emis un alt ordin, prin care Cărăuș Vladimir este numit în funcția de director-interimar al Gimnaziului ”Anton Moraru” până la organizarea unui nou concurs”, povesteşte dl Vladimir Cărăuş. 

Solicitat să comenteze cazul respectiv, avocatul Valeriu Covaș ne-a răspuns: ”Nu pot înțelege – persoana peste 7 luni împlinește 65 de ani, dar este admisă la concurs pentru un mandat de 5 ani. Este un caz de judecată”.

 

Eficientizare, nu optimizare

Anul trecut în raionul Teleneşti au fost închise două gimnazii, în anul curent, după toate probabilitățile, aceeaşi soartă vor avea gimnaziile din Ordășei, Câșla și Zgărdești.

 

Potrivit Eugeniei Ioxa, şefa Direcţiei Educaţie, managerii instituțiilor respective au fost rugați să se sfătuie cu primarii şi contabilii privitor la optimizarea cheltuielilor pentru a reduce deficitul bugetar şi, respectiv, depistării unor resurse  locale pentru susţinerea gimnaziilor. „Dacă nu se reușește – aceste instituții vor fi închise,  iar elevii vor fi transportaţi cu autobuzele la școlile de circumscripție”, ne-a comunicat Eugenia Ioxa.

”Nu avem încotro – în urma migraţiei satele rămân fără tineri şi fără copii. În anul trecut 40 de copii din școlile din raion au fost luați de către părinți cu ei în străinătate, unde lucrează”, a spus Maria Vleju, șefă-adjunctă a Direcţiei Generale Educaţie  Telenești. 

În raion se vorbeşte şi despre un fel de istorii de succes în ce privește activitățile de păstrare a școlilor în sate. Primarul de Bogzești Vasile Uzun aduce pe cont propriu cu microbuzul elevi de la Bahu, raionul Călărași, doar să păstreze contingentul necesar în şcoala din sat. Iar zilele trecute a informat conducerea raionului Telenești că va aduce de la Bahu și preşcolarii. Pe de altă parte, mai mulți părinți și pedagogi din Bogzeşti sunt de părere că păstrarea cu orice preț a școlii nu ar fi cea mai bună opțiune: în școlile de circumscripție sunt condiţii mult mai bune de instruire, o concurenţă sănătoasă şi elevii însușesc mai bine materialul.

Maria Vleju: ”Dar avem şi adevărate istorii de succes, care țin de utilizarea mijoacelor moderne de studii. Am avut o lecție deschisă la artele plastice în Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din Telenești unde, folosind tabla interactivă, elevii au reușit să însușească un volum enorm de cunoştinţe.

 

La Gimnaziul Țânțăreni pentru fiecare profesor s-a procurat câte un laptop, pentru a avea posibilitate să se pregătească bine acasă și a doua zi să predea materialul de program cu mai mare eficacitate prin intermediul tablelor interactive, altor mijloace tehnice. Acum să cugetăm: ar putea să procure nişte instituţii care abea se menţin pe linia de plutire asemenea mijloace tehnice dacă nu au bani nici pentru căldură și salarii?”, raţionează Maria Vleju.

Mai mulți părinți de la Zdărdești și Câșla își duc copiii din clasele primare pe cont propriu la Gimnaziul ”Dimitrie Cantemir” din Mândrești:

”Mai înainte insistam ca băiatul să meargă la şcoală în sat. Dar când am văzut ce condiții au copiii la noi și ce condiţii – la şcoala din satul vecin,  m-am convins că ceea ce se face la noi e bătaie de joc nu învăţătură. Ţinând cu tot dinadinsul să păstrăm nişte şcoli depăşite, noi calicim copiii”, ne-a spus un sătean, solicitând să nu-i publicăm numele.

”Vrem – nu vrem, de la un an la altul în sate rămân tot mai puţini copii. E gospodăreşte să cheltuim sume enorme pentru a întreține nişte săli de clasă goale? Nu ar fi mai bine să transferăm copiii acolo unde sunt condiții normale de studii, având la îndemână transportul necesar?”, întreba mai mult retoric Sergiu Lazăr, secretarul Consiliului Raional Telenești.

Apropo, în raionul Telenești există o singură primărie – Băneşti, unde în ultimii ani numărul copiilor este în creştere. ”Avem în comună două gimnazii. Pericolul închiderii lor nu ne amenință, pentru că avem de toate: copii, resursele necesare pentru întreţinerea lor, mijloace tehnice moderne”, ne-a comunicat primarul Vasile Popovici.

Ion Cernei

                                                                                                                                                                                      

              

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker