Social

Academicianul Alexandru Ciubotaru: în ştiinţă adevărul este unul

La 20 februarie c. s-au împlinit 85 de ani din ziua naşterii şi 60 de ani de activitate ştiinţifico-organizatorică a academicianului Alexandru Ciubotaru, originar din s. Şipca, Şoldăneşti, profesor universitar, doctor habilitat în biologie, fondatorul Grădinii Botanice a AŞM, întemeietorul şcolii ştiinţifice de cito-embriologie din R.Moldova şi al “Revistei Botanice”, autor a peste 750 de publicaţii ştiinţifice apărute în ţară şi peste hotare, inclusiv 24 de monografii, 12 brevete de invenţii, în prezent director de onoare al Grădinii Botanice (Institut) a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

După absolvirea Şcolii Agricole din Cucuruzeni, raionul Orhei, Alexandru Ciubotaru şi-a continuat studiile la Institutul Agricol din Chişinău. Activitatea de muncă şi-a început-o în 1956 în calitate de laborant, apoi doctorand la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM). În 1964, la vârsta de 32 de ani, este numit director, şef de laborator Citologie şi Embriologie al Grădinii Botanice a AŞM, funcţie în care se află până în a. 2006, cu o întrerupere de opt ani (1988-1995), când conduce Grădina Botanică de Stat din Ialta, Crimeea.

Alexandru Ciubotaru este fondatorul Grădinii Botanice a AŞM, întemeietorul şcolii ştiinţifice de cito-embriologie din R.Moldova şi al “Revistei Botanice”, autor a peste 750 de publicaţii ştiinţifice apărute în ţară şi peste hotare, inclusiv 24 de monografii, 12 brevete de invenţii. A fost conducător ştiinţific a circa 60 de docto-ranzi şi consultant ştiinţific a 12 teze de doctorat.

Într-un interviu acordat acum câţiva ani săptămânalului CUVÂNTUL la rubrica „30 de întrebări de-acasă”, academicianul îşi amintea cu nostalgie de satul natal, anii de copilărie. “Păstrez cu sfinţenie în memorie acel sfânt chip al mamei. Când îmi aduc aminte de casa părintească, de fiecare dată mă cuprinde o nostalgie neogoită după acei ani şi satul natal…”, ca mai departe, cu o dragoste deosebită, să povestească despre părinţii şi buneii dumnealui, învăţătorii care l-au dăscălit la şcoala din sat şi cea din Şoldăneşti, peripeţiile prin care a trecut în acei ani.

Întrebat cine şi cum l-a ajutat să-şi realizeze scopurile în viaţă, dl Ciubotaru şi-a expus în acel interviu de fapt crezul său: “Nimeni nu se naşte savant, poet sau manager… Universităţile nu fac matematicieni, pictori, astronomi, politicieni. Ca să devină cineva, omul trebuie să fie înzestrat de la natură (părinţi) cu acel dar de a fi şi să reuşească să-l dezvolte, acumulând cunoştinţe, experienţă. Universităţile oferă cunoştinţe despre tot ce este cunoscut, dar cunoştinţele, experienţa se obţin în urma unei munci asidue, consecvente”.

Potrivit dumnealui, în fiecare domeniu “cuvântul hotărâtor trebuie să aparţină specialiştilor în materie…Dacă în politică adevărul vine de la cel mai puternic, în ştiinţă adevărul este unul. Întotdeauna am stimat înţelepciunea, raţiunea omenească şi n-am tolerat linguşirea, înşelăciunea, făţărnicia, aprecierile pripite din motive mercantile… Am luptat pentru adevăr şi am suferit pentru păreri ne admise la curtea “boie-rilor”… Îmi plac oamenii harnici şi modeşti, tineretul descurcăreţ, dar neinvidios”, mai preciza dl Ciubotaru.

La această vârstă onorabilă academicianul Alexandru Ciubotaru continuă să muncească pe târumul ştiinţei. Domnia sa a contribuit plenar la amenajarea Complexului Memorial Militar „Șerpeni” și a parcului „Mănăstirea Curchi” din raionul Orhei, care sunt obiective valoroase pentru cultura Țării, nişte cărți originale de vizită ale capitalei și zonei de agrement a populației din mun. Chișinău şi raionul Orhei. În ajunul jubileului academicianul Alexandru Ciubotaru a scos de sub tipar primul din cele opt volume în care vor fi incorporate lucrările sale.

Pentru activitatea fructuoasă în ştiinţă şi construcţia Grădinii Botanice (Institut) a AȘM, pregătirea cadrelor ştiinţifice, Alexandru Ciubotaru s-a învrednicit de cea mai înaltă decoraţie a ţării – „Ordinul Republicii”,  de Ordinul ”Ștefan cel Mare și Sfânt” acordat de către Biserica Ortodoxă din Moldova, medalia de argint „Carl Linne” (acordată de Academia Suedeză), Titlul „Om Emerit al Republicii Moldova”, Ordinul „Gloria Muncii”, multe alte distincţii prestigioase.

Tudor Iaşcenco

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker