PoliticTelenești

Averea, interesele și licitațiile primarului Vadim Lelic

Din 2011, administrația orașului Telenești a raportat că ar fi implementat proiecte în valoare totală de peste 100 de milioane de lei, folosind investiții locale, naționale și fonduri de la donatori externi.

Într-o Antologie de bune practici ale autorităților publice, editată în anul 2018 de IDIS „Viitorul”, orașul Telenești este trecut cu două istorii de succes din totalul de 37 incluse în volum. 

Totodată, în decembrie 2017, portalul Anticorupție.md a publicat investigația ”Licitații cu șirletic”. Iar după alegerile locale din 2019, bugetul orașului pentru anul 2020 a fost examinat timp de 7  luni (!) – din noiembrie 2019 până în luna mai curent. 

Primar la al patrulea mandat

Vadim Lelic, actualul primar al orașului Telenești s-a născut în anul 1972 și este absolventul Facultății de Istorie și Psihologie a Universității Pedagogice „Ion Creangă” din Chișinău. În administraţia publică locală a venit din business și acum este la al patrulea mandat de primar al orașului Telenești. 

După cum a scris săptămânalul CUVÂNTUL și portalul moldovacurata.md, primul mandat de primar, în 2007, Vadim Lelic l-a câștigat având o susținere masivă din partea Partidului Popular Creștin Democrat, pe atunci foarte agreat în raionul Telenești.  

În 2008 majoritatea pepecediștilor din Telenești au rupt relațiile cu partidul, invocând divergențe cu politica promovată de liderul formațiunii și au aderat la PLDM. Alegerile generale locale din 2011 și 2015 Vadim Lelic le-a câștigat detaşat de ceilalţi concurenţi, deja ca reprezentant al Partidului Liberal Democrat din Moldova.

La alegerile parlamentare din februarie 2019 a candidat din partea PDM în circumscripția uninominală nr.14 Telenești, în care au intrat majoritatea localităților din raioanele Telenești și Șoldănești, dar a pierdut în faţa reprezentantei Blocului ACUM, Maria Ciobanu, originară din Nisporeni, cunoscută populației din mass-media grație activismului său în Parlament. Totuși, după ce a pierdut bătălia pentru fotoliul de deputat, la alegerile locale generale din toamna anului 2019 V. Lelic a câștigat cel de-al patrulea mandat de primar al oraşului Telenești.

Averea și interesele declarate

După cum notează în declarația sa de avere și interese personale depusă la Autoritatea Națională de Integritate pentru anul 2018, dar și în declarația pe propria răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală în februarie 2019, Vadim Lelic, împreună cu partenerul său de afaceri Tudor Rotari, sunt fondatori ai SRL „LV&TR”, care prestează servicii de morărit.

Totuși, afacerea principală a familiei Lelic sunt două case de schimb valutar în or. Telenești. Una a fost fondată în 1996, iar alta – în 2005. În una din ele primarul deține o cotă de 80%, iar în cealaltă – de 20%. Valoarea celor două afaceri ar fi de 400 de mii și respectiv 100 de mii de lei. 

La sediul uneia dintre casele sale de schimb, la începutul anilor 2000, în Vadim Lelic s-a tras din arme de un grup de persoane care au încercat să prade încăperea. Lelic a suportat atunci câteva intervenții chirurgicale și după multe luni de tratament a revenit la muncă.  

Vadim Lelic are în proprietate o casă estimată la 165 de mii de lei, un apartament de 36,5 m2 cu valoarea cadastrală de 222,5 mii lei, un spațiu comercial cu suprafața de 147,3 m2, estimat la 266,7 mii lei, toate dobândite până a fi ales în funcția de primar.

De asemenea, alesul local mai declară trei terenuri intravilan și unul agricol cu suprafața totală de 0,1587 ha, dar și un automobil Șkoda, produs în 2009 și procurat în 2010 la prețul de 400 de mii de lei. Potrivit aceloraşi declaraţii, în perioada în care a condus Primăria, Vadim Lelic şi-a completat proprietăţile cu două terenuri intravilan, care au suprafeţe de 0,363 ha, estimat la 63 303 de lei, şi respectiv de 0,0043 ha, estimat la 10 mii de lei. În anul 2010 a mai procurat automobilul Şkoda.

În anii 2017-2018 salariul lui de primar a constituit în total 221 386 lei, iar din activitatea punctelor de schimb valutar familia a avut un venit total (salarii plus dividende) de peste 120 de mii de lei.

Istorii de succes, licitații cu șiretlic și bugete tardive

Din 2011, potrivit surselor nominalizate mai sus, administrația orașului Telenești a raportat că ar fi implementat proiecte sociale în valoare totală de peste 100 de milioane de lei, folosind investiții locale, naționale și fonduri de la donatori externi. Într-o Antologie de bune practici ale autorităților publice, editată în anul 2018 de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, orașul Telenești este trecut cu două istorii de succes din totalul de 37 incluse în volum. 

În luna decembrie 2017, portalul Anticorupție.md a publicat investigația ”Licitații cu șiretlic”, în care se afirma că în Telenești lucrările de reparație a unor drumuri s-au scumpit esențial după ce autoritățile locale au contractat o firmă locală, care s-a angajat să livreze pietriș pentru reparația străzilor din oraşul Telenești, suburbiile Mihalașa și Mihalașa Nouă.

Firma desemnată câștigătoare a unui concurs de achiziții, desfășurat în iunie 2016, a fost singura admisă la concurs după ce alți trei concurenți care au depus ofertele au fost descalificați ori s-au retras. Caietul de sarcini pregătit pentru această achiziție, au mai constatat autorii investigației, a fost elaborat de către autoritatea orășenească în baza ofertei și a prețurilor acelei firme, care ulterior a și câștigat concursul.

Peste alte patru luni, după alt concurs de achiziții, administrația orașului a mai cumpărat pietriș tot pentru reparația străzilor din or. Telenești și satele Mihalașa și Mihalașa Nouă, de la aceeași companie, după aceeași schemă: primul contract a fost de 1,6 mln lei, iar peste 5 luni valoarea lui a fost majorată cu 200 de mii de lei. 

Contactat de autorii investigației, primarul Vadim Lelic a declarat că majorarea contractului de achiziție a pietrișului din 2016, iar apoi și noile achiziții de pietriș din 2017 de la firma respectivă, au fost necesare pentru că drumurile se strică în permanență. „Nu am inclus în contract denumirea străzilor pe care urma să fie așternut pietrișul pentru că nu știam care stradă va necesita de urgență reparație”, a răspuns primarul. 

După alegerile locale din anul 2019, primăria or. Telenești trăiește momente  demne de telenovelă. Bugetul orașului pentru anul 2020, de exemplu, a fost examinat timp de 7  luni (!) – din noiembrie  2019 până în luna mai curent. Motivul pentru care atâta timp urbea a fost lăsată fără buget a fost temerea celor 8 consilieri ai Blocului ACUM plus a consilierului independent Iurie Dărăbană (cândva  membru al echipei lui Lelic, acum rivalul acestuia) că primarul și contabila primăriei ar putea cheltui neconform sursele bugetare. 

Până la urmă serviciile primăriei au reușit să convingă aleșii că bugetul se cheltuie după destinație. Bănuiala opoziției că primarul nu-i integru totuși a rămas…


Ion Cernei

Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker