SocialTelenești

Copiii aflați în situație de risc din raionul Telenești au acces la servicii sociale de calitate

Centrul de Zi pentru Copii „Diamant” prestează servicii educaționale și de incluziune socială pentru circa 110 copii aflați în situație de risc din raionul Telenești.

În cadrul unui proiect european, au fost reparate și echipate sălile de activități ale centrului, iar sala de bucătărie a fost dotată cu mobilier și echipamentul necesar.

Personalul și voluntarii serviciului social au beneficiat de instruiri și cursuri de perfecționare în vederea desfășurării activităților în mod calitativ și cu plus de eficiență. De asemenea, a fost procurat un autoturism pentru a asigura transportarea la Centru a copiilor din Mihalașa, Mihalașa Nouă și Inești.

Aceste îmbunătățiri s-au produs grație proiectului „Centrul de Zi pentru Copii „Diamant” – serviciu inovativ, eficient și durabil’’, implementat de Fundația Creștină „Titus”, cu suportul financiar al Uniunii Europene și co-finanțarea Fundației Soros Moldova. Inițiativa a fost susținută la nivel local de Consiliul Raional Telenești.

Alexandru Blajevschi, director de proiect:

„Centrul ”Diamant” își desfășoară activitatea din anul 2003. Până recent, nu aveam posibilitatea să susținem un număr atât de mare de copii. Grație proiectului, am reușit să extindem activitățile cu aspect educațional în vederea dezvoltării abilităților sociale, intelectuale, fizice și emoționale ale copiilor aflați în situație de risc din Telenești. Considerăm că familia este pilonul de bază pentru dezvoltarea armonioasă a tinerei generații. Din acest motiv, am lucrat mult și cu părinții beneficiarilor noștri, inclusiv într-un program antreprenorial”.

În cadrul programului, cincizeci de părinți au învățat cum să dezvolte mici afaceri care să le aducă venituri stabile. Zece cele mai bune idei au fost susținute materiale și au generat activități antreprenoriale. Părinții au deschis sere, afaceri de apicultură și creștere a păsărilor, ateliere de croitorie, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții în familie. 

Alexandru Tăburceanu, vicepreședintele raionului Telenești:

„Serviciile locale de educație și incluziune a copiilor aflați în situație de risc sunt deosebit de importante pentru bunăstarea raionului nostru. Este responsabilitatea noastră să asigurăm condițiile necesare pentru ca tinerii să crească și să fie educați în familie. Susținem inițiativele societății civile locale și apreciem susținerea partenerilor europeni, care au venit cu o contribuție financiară considerabilă”.

Valoarea totală a proiectului este de 75 816 Euro, dintre care 44 387 Euro constituie contribuția Uniunii Europene și a Fundației Soros Moldova, 30 000 Euro vin de la Fundația „Dorcas Moldova”, iar 28 000 lei au fost oferiți de Consiliul raional Telenești. 

Centrul de Zi pentru Copii „Diamant” implică membrii comunității în desfășurarea sarcinilor proiectului și mizează pe participarea voluntarilor. Profesori, liceeni, meșteri populari susțin specialiștii din echipa centrului, oferind timp și cunoștințe. De asemenea, a fost creat un grup al mamelor active care s-au implicat voluntar în lucrările de reparație, activități cu copiii, etc. 

Daniela Leahu, directoare de proiect, Fundația Soros Moldova:

„Am reușit să extindem și să îmbunătățim serviciile oferite în cadrul Centrului. Nu doar copiii din orașul Telenești, dar și cei din satele din apropiere pot acum să vină la Centru pentru o masă caldă și activități educaționale.

Chiar dacă situația epidemiologică a creat inițial anumite dificultăți în realizarea proiectului, acestea au fost depășite cu succes. La ora actuală, serviciile se prestează conform programului standard, cu respectarea tuturor normelor sanitare. Este îmbucurător faptul că Centrul „Diamant” deja contribuie la îmbunătățirea calității vieții comunității din Telenești și a fiecărei familii beneficiare în parte”. 

Pentru a beneficia de serviciile Centrului de Zi pentru Copii „Diamant”, familia se poate adresa asistentului social din comunitate, Direcției de Asistență Socială și Protecție a Familiei Telenești sau nemijlocit la Centru.

NOTĂ: Proiectul „Centrul de Zi pentru Copii „Diamant” – serviciu inovativ, eficient și durabil’’ este implementat din sursele acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

Pentru informații suplimentare: Constanța Popa, Tel: 079400310e-mail: popa.constanta85@gmail.com

9D9A0148 Copiii aflați în situație de risc din raionul Telenești au acces la servicii sociale de calitate
9D9A0135 Copiii aflați în situație de risc din raionul Telenești au acces la servicii sociale de calitate
Copiii aflați în situație de risc din raionul Telenești au acces la servicii sociale de calitate
Copiii aflați în situație de risc din raionul Telenești au acces la servicii sociale de calitate
Copiii aflați în situație de risc din raionul Telenești au acces la servicii sociale de calitate
Copiii aflați în situație de risc din raionul Telenești au acces la servicii sociale de calitate
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker