Util

Cine şi când va avea dreptul la recalcularea pensiei

Recent Curtea Constituțională a sistat procesul de verificare a prevederilor legale referitoare la dreptul de recalculare a pensiei persoanelor care continuă să muncească, în baza sesizării unui cetăţean, pe motiv că Legea privind sistemul public de pensii a fost deja completată de Parlament cu o prevedere ce permite recalcularea pensiei persoanelor care continuă să activeze după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă. Ce prevede această modificare?

V.Olaru, Şoldăneşti

Solicitată să răspundă la întrebarea cititorului V.Olaru, şefa Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Rezina, Tatiana Batistî ne-a relatat următoarele:

– Pensionarii care activează ori au activat în câmpul muncii după reali-zarea dreptului la pensie pentru limita de vârstă, în condiţiile Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 290 din 16.12.2016, prin care se modifică şi se completează Legea nr.156-XIV din 14.10.1998, pot solicita reexaminarea pensiei nu mai des decât o dată la doi ani, cu condiţia că pensia calculată conform formulelor din anexe, părţi integrante ale acestei legi, este mai mare decât pensia aflată în plată.

Conform art. VIII din Legea nr.290 din 16.12.2016, alineatul (4) din art. 33 se aplică la reexaminarea pensiilor pentru limita de vârstă stabilite începând cu 01 ianuarie 2017 şi, respectiv, prima recalculare a pensiei pentru limita de vârstă va fi posibilă în ianuarie 2019.

Foto simbol libertatea.ro

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker