Harta victoriilor civiceRezinaSocial

Proiectul ”Cetățeni pro-activi, angajament civic fortificat – societate civilă puternică!”, la finalul acţiunilor cu impact asupra dezvoltării durabile a aşezărilor umane

Pe 10 octombrie c., în satul Mateuți, pe 11 octombrie – în satul Cuizăuca, raionul Rezina, iar pe 16 octombrie – în satul Cobâlea, raionul Şoldăneşti, au fost desfăşurate consultări publice cu privire la Strategia de dezvoltare durabilă locală integrată a localității, un document complex realizat în cadrul proiectului ”Cetățeni pro-activi, angajament civic fortificat – societate civilă puternică!”, în scopul identificării resurselor şi oportunităţilor de dezvoltare durabilă, conform instrumentelor participative, având drept obiectiv asigurarea progresului economic, echitabil pe plan social, protejând, în acelaşi timp, resursele şi mediul pentru generaţiile viitoare.

Proiectul Cetateni pro activi min
În imagine: Participanţii la consultările publice din satul Cobâlea sunt siguri că Strategia de dezvoltare durabilă integrată a localităţii va avea succes.  

În cadrul consultărilor,  primara de Mateuţi, Angela Ursachi, primarul de Cuizăuca, Ion Ţurcan şi, respectiv, primara de Cobâlea, Angela Ababii, au prezentat publicului strategia primăriei respective pe capitole, Adresarea Consiliului Local şi a Primăriei către locuitori, viziunea, misiunea, valorile primăriei şi sistemul de valori pentru funcţia de primar. 

Toţi trei primarii s-au referit la importanța participării cetățenilor în elaborarea strategiilor, care vor avea un impact durabil asupra dezvoltării satelor respective. 

La Mateuţi, datorită perseverenței și ambiției autorităților publice locale și a cetățenilor, Strategia este deja în aplicare. Dna primară a enumărat cele trei proiecte cu bugete consistente, care au fost câștigate și datorită acestei strategii. Un proiect ține de reparația capitală a Casei de cultură, în care vor fi amenajate și dotate structuri de agrement și odihnă pentru toți sătenii, de la copii până la bătrâni. 

Alt proiect se referă la construcția rețelei de aprovizionare cu apă și canalizare a gospodăriilor casnice și instituțiilor publice. 

Al treilea proiect vizează amenajarea infrastructurii ce ține de salubrizarea localității şi spațiile verzi. Este în plină desfăşurare asfaltarea drumului central al satului, care coboară spre Nistru or, căile de acces sunt arterele sangvine ale așezărilor umane pentru dezvoltarea economică și asigurarea confortului social pentru cetățeni.

Dnele Diana Donica (Mateuţi), Valentina Arnăut (Cuizăuca) şi Svetlana Mantea (Cobâlea), asistente locale de proiect, au prezentat publicului rezultatele sondajelor expres: ”Impedimentele în dezvoltarea durabilă integrată a comunităților prin ochii populației”. 

În satul Cuizăuca, în cadrul consultărilor publice a Strategiei, de la cetățeni au mai parvenit două propuneri: identificarea locului pentru amenajarea pieței comerciale, iar în clădirea fostului Centru al medicilor de familie să fie amenajate și dotate structuri pentru prestarea serviciilor de odihnă, recreere, întremare a sănătății pentru cetățeni, copii şi adolescenţi în timpul liber şi/sau în perioada vacanţelor. Aceste propuneri au fost incluse în strategie.

Cu valențe aparte, ca și în alte localități vizate de proiect, s-au evidențiat nemulțumirile persoanelor pensionate, care o viață au lucrat în agricultură și au asigurat siguranța alimentară pentru cetățenii din toate ramurile economiei naţionale, dar primesc o pensie de 800 de lei.

La Cobâlea, în cadrul consultărilor publice a strategiei, cetățenii au venit cu propunerea să fie organizate ședințe pentru populație în domeniul de dezvoltare personală, educație, coeziune între generații.

Toți participanții la consultările publice din satele Mateuţi, Cuizăuca şi Cobâlea au menționat importanța realizării strategiilor pentru toate generațiile, prezente și viitoare. Urmează adoptarea Strategiilor de către Consiliile Locale și transpunerea lor în fapt.

Primarii, membrii ONG-lor locale, agenții economici și cetățenii au apreciat oportunitatea proiectului pentru localitate și au venit cu sincere recunoștințe finanțatorilor și Asociaţiei Obşteşti Agenţia de Dezvoltare Regională ”Habitat”. Toți cei prezenți la evenimente au menționat importanța dezvoltării localității lor în plină rezonanță cu cerințele ecologice, principiile Dezvoltării Durabile Integrate și cu cele 17 obiective transversale și interdependente din Agenda 2030, pe care sunt axate și Strategiile satelor Mateuți, Cuizăuca şi Cobâlea. 

Astfel de Strategii se elaborează şi urmează a fi supuse dezbaterilor publice şi în primăriile Ţareuca din raionul Rezina, Climăuţii de Jos şi Cotiujenii Mari din raionul Şoldăneşti, participante în proiectul dat. 

Proiectul este implementat cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Konrad Adenauer Stiftung e.V. (KAS, Germania).

HARTA CORECTATĂ
HARTA CORECTATĂ
Taguri
Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker