Economie

Experţii germani recomandă agricultorilor să planteze culturi solicitate în UE

Guvernul Republicii Moldova a cerut opinia Grupului German de Consiliere Economică privind produsele care pot fi crescute în Moldova şi pentru care există potențial mai mare de export pe piaţa Uniunii Europene în general şi în Germania în particular. Economiștii Grupului German au sugerat că pe termen scurt Moldova îşi poate schimba producția dominată de grâu şi floarea-soarelui spre soia, sorg, nuci, alune sau miere.

Jorg Radeke, manager de proiect în cadrul Grupului German de Consiliere Economică, a declarat pentru IPN că floarea-soarelui este un produs care domină piaţa şi ar putea fi înlocuit uşor cu soia. Chiar dacă cererea pentru soia este mare, ar fi bine ca Moldova să exporte direct uleiuri de soia, deoarece exportul de produse prelucrate este mai profitabil decât cel de materie primă. E nevoie de un singur sezon pentru a strânge roada. Un atu al R.Moldova este că aceste produse nu sunt modificate genetic. Expertul spune că, în primul rând, MIEPO şi Camera de Comerţ şi Industrie ar trebui să asiste agricultorii pentru a-i informa despre culturile care pot fi exportate. Următoarea etapă ar fi crearea valorii adăugate.

Ministerul Agriculturii poate interveni în această direcție prin politicile de subvenționare, prin stimularea creării valorii adăugate în Republica Moldova, conchide expertul.

 

 

Source: cuvintul.md

Arată mai mult

Vrei să devii membru al echipei săptămânalului CUVÂNTUL? Alege să ne susții cu doar 4 euro.

Stimate cititor! Îți vom fi recunoscători dacă, alegând una din cele trei variante de contribuție, vei susține CUVÂNTUL în misiunea nobilă de informare și schimbare în societate. Vezi pagina de abonare

Abonamente CUVÂNTUL
ContribuitorFanPatron
€4€7€12
Prieten fidel al săptămânalului CUVÂNTUL, pentru cititorii din diaspora:

Abonezi cel puțin 5 persoane (juridice sau fizice) din raioanele Rezina, Orhei, Șoldănești și Telenești, or. Chișinău (școli, biblioteci, biserici, case de copii, ONG-uri, părinți, bunici, rude, profesori etc., etc.) la varianta print a săptămânalului CUVÂNTUL pentru o perioadă de 6 și mai multe luni (un abonament lunar costă 16 lei) și câștigi un set de cărți marca CUVÂNTUL și dreptul la un reportaj foto/video în ziar și / sau pe site-ul cuvintul.md despre viața și activitatea ta sau viața și activitatea unei persoane pe care o consideri demnă de a fi făcută publică. Notă: cadourile pot fi ridicate personal sau redirecționate unei persoane /familii/ instituții la dorința Dumneavoastră.

Ziarul Cuvântul

La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu și Dumnezeu era Cuvântul.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker